Last news in Fakti

24 Март, 2018 09:43 4 147 14

Патриарх Неофит отказал да подпише договор за наем с "Инерком"

  • гинка върбакова-
  • наем-
  • чез

"Инерком" е имала предварителен договор за наем и фирмата не е влязла във владение на имота в центъра на София

Патриарх Неофит отказал да подпише договор за наем с "Инерком" - 1

Няма да бъде подписан договор за наем между Светия синод и фирмата на Гинка Върбакова „Инерком“. Това заяви пред бТВ митрополит Антоний.

Патриарх Неофит е отказал да подпише договор за наем и споразумение с "Инерком" ЕООД, собственост на Гинка Върбакова.

Българската православна църква - Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице не е страна по Предварителен договор и споразумение от 22.12.2016 г. с "ИНЕРКОМ" ЕООД, поради което същият договор не е бил предмет на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод.

Страна по договора е Софийската света митрополия на БПЦ - БП като самостоятелно юридическо лице със свои органи на управление.

Това се казва в изявление на митрополията, изпратено във връзка със съобщенията в медиите по темата.

От изявлението става ясно, че на 22.12.2016 г. е подписан предварителен договор за наем и споразумение по решение на Епархийския съвет на Софийската света митрополия, представлявана от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, който е упълномощил за подписването му викарния си епископ Браницки епископ Григорий.

Предварителният договор и споразумение е предложен на Епархийския съвет за обсъждане и приемане от адв. Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска колегия. Той обаче не е вземал решение за сключването на окончателен договор, а след консултации със специалисти е предприел действия за уреждане на деловите отношения с "ИНЕРКОМ" ЕООД в интерес на Софийската света митрополия на БПЦ - БП.

Дружеството "Инерком" е поискало да наеме помещение на Софийската Света Митрополия на ул. "Съборна" - в центъра на София. Предварителен договор за наем е бил подготвен в края на 2016 година. Подготвено е било и споразумение чрез пълномощници от двете страни.

Българският патриарх Неофит категорично се е противопоставил на подписването на какъвто и да е договор с Гинка Върбакова, заявиха и от патриаршията.

По неофициална информация предварителният договор заложил скандално ниски цени за наем в идеалния център на София.

Собственик на дружеството "Инерком" ЕООД е Гинка Върбакова. Тя поиска да придобие едноличен контрол върху активите на ЧЕЗ в България.

Около сделката се разрази огромен скандал. Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков определи сделката за ЧЕЗ: "като да дадеш на петокласник да управлява пътнически самолет".

След като се разбра, че дружеството е одобрено за покупка на активите, министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, която не бе одобрена от премиера Бойко Борисов. Причината - Теменужка Петкова и Гинка Върбакова се познават от 20 години.

По-късно премиерът покани на среща в Министерския съвет Върбакова, за да й каже, че иска пълен контрол върху сделката, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайния потребител. Припомняме, ЧЕЗ отговаря за енергоснабдяването на София и Северозападна България.

По-късно Върбакова отиде на изслушване на две парламентарни комисии и изчете предварително написан текст, подпомагана от адвокатите си. Преди да се яви на това заседание, тя е поискала обсъджането да бъде закрито за медиите.

След разговора с Борисов и явяването на съвместното заседание в парламента, Гинка Върбакова замина за Чехия. Там тя запознае продавача ЧЕЗ "Груп" с обстановката и води разговори по договора.

Финансовият министър Владислав Горанов поясни, че държавата има възможността през една или друга форма - било през средства от бюджета или частно придобиване през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка.

Тъй като договорът за покупко-продажба между Гинка Върбакова и "ЧЕЗ Груп" е сключен в Прага и по английското законодателство, това усложнява евентуалната българска намеса на държавата.

По-рано днес медии разпространиха информация, че чешки гражданин с бизнес в България и обвинение в убийство, по-късно освободен поради липса на доказателства, се оказва в екипа на "Инерком България", информира БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ама много. И после за морал се пише по форумите.
  • 3 гербат с пълни шепи

    19 2 Отговор
    Ако случайно не се беше разбрало за тази далавера Гинка щеше да стане и официална "хотелиерка" на бългатските миряни, който е чел договора, ще се сети ! След това вероятно щеше да купи и свещотоливниците и т.н.
    България страната на НЕвъзможносъите.....всичко невъзможно е възможно, ако ШишиБойко е зад теб !
  • 4 Овен

    11 3 Отговор
    От къде я изровиха тая Гинка-маймунка...
  • 5 мафия

    21 3 Отговор
    Мафиотска фирма на ГЕРБ. Перачница на пари и далавери.
  • 6 психиатър

    2 18 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ами какво правиш тук - изнаяй се. Имаш избор от много мили хора:
    Путин
    Ким Чен Ир
    Тръмп
    Мей и т.н.
    Освен да плюеш държавата си, нещо свясно свършил ли си в живота си?

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "психиатър":

    Аз ще ти отгоря вместо номер 1: изнесъл съм се и ще гледам да не се връщам. Съветвам всички трудолюбиви и умни хора да го направят. Като останат само меркантилните калинки и т.нар. ит'та без завършено образование ще се оправи България и ние ще можем да се върнем "наготово".
    И между другото, направил съм все пак нещо преди да се изнеса,за държавата не за себе си. Въпреки че е безсмислено май.
  • 9 демоникрация

    8 1 Отговор
    "Тъй като договорът за покупко-продажба между Гинка Върбакова и "ЧЕЗ Груп" е сключен в Прага и по английското законодателство, това усложнява евентуалната българска намеса на държавата." - Това означава ли, че ако някоя фирма купи примерно проекта "Белене", в някоя африканска страна, по тамошните закони, пак всичко ще е наред? Тая държава, нали затова съществува - да регулира отношенията в обществото така, че всички да живеят нормално! Ако тя работи в полза само на мафията, не ни трябва!
  • 10 Госта

    13 0 Отговор
    Тези подставени лица са толкова нахални и алчни, колкото са и техните ментори. И като всички хищници, нямат нито задръжки, нито скрупули. Историята трябва да се разчопли докрай. За да се види докъде е стигнала мафията, обречена във власт.
  • 11 Госта

    9 0 Отговор
    И след този скандал не е ли време църквата да анатемоса бесовските действия на Гинка, на нейните вдъхновители, помощници и покровители? Анатема!
  • 12 Кой е зад тях

    9 1 Отговор
    Такъв договор (макар и предварителен) едва ли е станал по идея на Гинка. Кой стои зад нея?
  • 13 TIE X1 Advanced

    2 1 Отговор
    Я по-добре прокуратурата да се заинтересува от едни изпрани 100 млн. евро покрай измисления проект за най-голям фотоволтаик на Балканите (на Гинчето).
  • 14 бай Хой

    0 0 Отговор
    Давай како Гинче!