Last news in Fakti

25 Март, 2018 20:11 2 208 20

Румен Петков: Европа да не се меси във връзките ни с Русия

  • ес-
  • русия-
  • българия

Случаят с липсата на проверка на летище „София“ трябва да бъде щателно разследван

Случаят с липсата на проверка на летище „София“ трябва да бъде щателно разследван. Това заяви в ефира на БНТ членът на ИБ на АБВ Румен Петков. „Това се поднася на обществото като инцидент, защото самолетът идва от страна-член на ЕС. Ами ако идваше от Африка или от Азия? В началото на тази седмица директорът на Европол каза за 5 000 терористи в Европа от ИДИЛ, а колко от тях са в Франция е друг въпрос. Но по отношение на случая на летището ни… Той не може да бъде оставен просто така и подминат. Ако тук се опита да се търси решение, което да вземе образно казано главите на двама или трима от средния ешалон на Аерогара „София“, това ще бъде замазване на положението. Тук говорим за политическа отговорност, и то на първо място в министъра на вътрешните работи“.

Петков бе призован и по отношение на разрастващия се шпионски скандал между Великобритания и Русия и призива към европейските държави също да отзоват свои дипломати. По думите му позицията на държавата ни, че трябват солидни доказателства, за да се вземе такова решение, е правилна, а прибързаните действия само могат да бъдат в ущърб на България. „В Европа се държат по един много странен и дискредитиращ начин. Казват, че искат да сме солидарни. Но в този случай да извадят доказателствата и тогава да отправят призив да сме солидарни. Навремето тръгнахме срещу Ирак, допуснахме смъртта на хиляди хора, голяма част от тях невинни, по обвинението, че там има ядрено и химическо оръжие. После се оказа, че няма. След това съсипахме Либия, а в момента сме на път да съсипем Сирия. И някак си все по-малко се употребява словосъчетанието евроатлантически ценности, защото то се дискредитира с поредица доказани лъжи. На този фон не трябва да се учудваме, че антиевропейските нагласи се засилват, и то с основание, което се излъчва от върха на Европа“.

„Ще дам и друг пример. Преди 7-8 месеца САЩ обвиниха Русия, че е манипулирала президентските им избори, а буквално преди седмица се оказа, че това всъщност е „Кембридж Аналитика“. И ми е много интересно сега САЩ ще предприемат ли някакви действия срещу Великобритания“, заяви Петков. По думите му в подобни ситуации управляващите у нас трябва да си припомнят и как името на страната ни бе несправедливо замесено в атентата срещу папа Йоан Павел II.

„Всички опити да се месят в междудържавните ни отношения, било то с Русия, или с Турция, или Македония, само дискредитират съдържателното начало на Европейския съюз“, заключи по темата той.

Във връзка с външнополитическите въпроси Румен Петков коментира и все по-засилващите се настроения сред някои европейски държави за преразглеждане на санкциите срещу Русия. „Ние от АБВ настоявахме отмяната на санкциите срещу Русия да бъде поставена като дебат по време на нашето европредседателство. Той трябва да започне и да има необратим характер. Ние имаме своите интереси в енергетиката и туризма и тук чест прави на сегашния ни министърът на туризма, че ги защитава по един много убедителен начин. Ние имаме и една Освободителна война при която 70 000 руснаци останаха тук завинаги“.

Членът на ИБ на АБВ взе отношение и по предстоящата среща на върха във Варна между ЕС и Турция и нейното пряка свързаност с мигрантския поток към България и държавите от Стария континент. „Отслабването на мигрантския натиск не бива да се възприема като даденост, защото ситуацията може да се взриви буквално всеки един момент. Затова и срещата с турския президент и представителите на Европа е наложителна. Друг е въпросът, че като дата не беше добре подбрана, защото 26 март е дена на „тракийци“. Ние имаме хиляди сънародници, които са пострадали и чиито въпрос не се решава, независимо от конвенции и европейската солидарност. И много се надявам, че сега и Великобритания, и всички останали представители на европейските държави ще подкрепят България по казуса за Тракийските бежанци“, посочи той. По думите му срещата на върха Европа-Турция трябва да бъде последвана и от такава Европа – Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 волен сидеров

    39 21 Отговор
    точно така Браво
    писна ни от тези алчни и манипулативни капиталисти
    ако искат евросъюза да съществува-да се променят камарата от бюрократи

    Коментиран от #14, #20

  • 3 Браво

    33 16 Отговор
    Няма какво повече да се добави!
  • 4 Връзкар

    19 36 Отговор
    Връзките ти с Русия си ползвай без да ме занимаваш
  • 5 патриотъ

    28 16 Отговор
    БРАВО,даже няма да добавям нищо,за да не разваля хубавото впечатление на един разумен политик!
  • 6 ЧебуРашка

    14 28 Отговор
    Пикаещия по фонтаните "Другар" излезе от мишата дупка и взе да дава ъкъл,явно матушката е развързала кесията и за старата гвардия безродници!
  • 7 БУДНАТА СЪВЕСТ

    13 27 Отговор
    А нас какво ни интересуват връзките на БКП ,АБВ и т.н. с Русия .Аз нямам нито един познат руснак и не купувам руски стоки.

    Коментиран от #9, #15

  • 8 Забавно

    14 16 Отговор
    Плевенският пикалник стриктно следва опорните точки на кремъл и синодалните путиноиди от форума изпадат в старческа нега. Никога на никого от тия изветрели талпи не му пречи, че всяка дума е лъжа и интрига. Цял живот на това са учени - лъжеш, мажеш и се докопваш до някоя панелна привилегийка.
  • 9 гост

    11 9 Отговор

    До коментар #7 от "БУДНАТА СЪВЕСТ":

    За съжаление ги купуваме всички по един или друг начин !! Защото като почнеш от бензиностанцията , минеш през парното или отопление на газ , че даже и производството на ток с определена част и минеш през храните и други стоки за бита , даже хляба се пече основно с газ , който "другари" като тоя от 44 насам ни принуждават да е руски !!!! Само за последните 20 години от България са отишли в Русия над 3 милиарда годишно или 60 милиарда за периода грешни пари , поне половината от които можеха да се спестят , но нямаше да има комисионни за такива като тоя ! Само си спомнете колко години България плащаше над 500 долара за газ при средна цена за Европа под 200 !!! И е пълна лъжа , че не сме имали избор ! Вижте колко време и трябваше на Украйна да получи газ от друго място ! Само че европейските компании комисионни не плащат , още повече такива като Газпром и Лукойл , затова са всичките ревове , а другото е за наивници дето още вярват на "братушки" , "славяни" , "православни" и тем подобни глупости !!!

    Коментиран от #12

  • 10 Хасан

    12 13 Отговор
    Български турчин да лобира за Турция разбирам,но не разбирам българин да се умилква на Русия или пък на Германия...
  • 11 Гост

    14 13 Отговор
    Червен Боклук, слуги на русия винаги са повличали България към дъното. България трябва един път завинаги да се отърве от тези отрепки.
  • 12 Курти

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Нормално е като ти обърнат гръб да обърниш и ти бре. И ще даваме не 3 и повече ще даваме, тук в България да го добивахме пак щяхме да даваме, ама за това не са ни виновни хората а ние самите. Твойто е или заблуденост или заблуда. Мислете му
  • 13 Шадраван ШАДРАВАНОВ

    8 6 Отговор
    Свършихали се нормалните хора ? Толковоли закъсаха горките?
    Няматели свестен трезвен и културен джентълмен таааа сте изпаднали в шадравана? Ужасссссссссс
  • 14 Уролог

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "волен сидеров":

    Пиклювци
  • 15 Юпи

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "БУДНАТА СЪВЕСТ":

    Купуваш газ,ток бензин всеки ден.Калкулирани са в транспорта отоплението и храната.Те също купуват имоти,данъци за тях +ддс визи.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    9 4 Отговор
    само преди нняколко дни заловеният в САЩ хакер откраднал имейлите на Х.Клинтън си призна, че е офицер от ФСБ/КГБ.
    всички РУСОФИЛИ СА ДОЛНИ БЪЛГАРОФОБИ!!!

    Коментиран от #18

  • 18 Гост-2

    1 8 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Че кво общо има сащ и България? Тец-овете ли? Не можах да ти схвана логиката.
  • 19 анализатор

    0 4 Отговор
    абсолютно точно
  • 20 Я иду пикаю по маЦкве

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "волен сидеров":

    Що ли ми се струва, че тоя ако го стисне човек за носа, от ушите му ще потече водка?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове