Last news in Fakti

27 Март, 2018 23:33 2 085 6

Местата за студенти пак повече от кандидатите

  • кандидат студенти-
  • места

МОН предлага на МС да одобри 54 731 места за прием на студенти след завършено средно образование - с около 3000 по-малко от миналата година.

Това става ясно от проекта за постановление за приема, публикуван в сайта на МОН за обществено обсъждане до 20 април т.г., съобщава в. "Дума".

Общо местата за нови студенти, финансирани от държавата или приети срещу заплащане в държавните вузове, както и в частните, са 70 950. На практика за всички зрелостници са осигурени места във вузовете и дори около 10-ина хиляди ще са предизвестено празни.

Завършват гимназия тази година малко над 56 700 ученици, от тях като правило около 11 000 се очаква да заминат да учат в чужбина. Явно, отново ще има по 4-5 класирания във висшите училища, докато бъдат приети всички, преминали заветния праг "среден 2.50".

За 2018/2019 г. държавата планира да субсидира обучението на 45 918 студенти в 37 държавни висши училища, от тях 38 704 места са за зрелостници. Това е с около 200 души на държавна издръжка в повече от миналата година. Срещу заплащане пък в държавните университети ще бъдат разрешени 10 692 места, от които 6677 - за зрелостници.

В частните вузове има леко намаление, като за тях са предвидени 14 340 нови студенти, от които 9350 след средно образование.

Предложеният прием, според МОН, е в съответствие с оценката на учебната и научната дейност на вузовете, с данните за реализацията на завършилите и с приоритетите за развитието на страната. Допуска се допълнителен прием в 8 направления, в които има малко кандидати, но са важни за държавата - математика, физически науки, химически науки, химически технологии, енергетика, материалознание, педагогика на обучението по, религия и теология. МОН предлага да бъдат приети и 2417 нови докторанти (2263 в държавни вузове и 154 в частни), както и 180 докторанти в БАН и 69 в ССА.

Местата за българи извън България са 2000 за студенти и 40 за степен "доктор". За граждани на Македония местата ще са 150. Софийският университет ще приеме 6388 студенти в държавна поръчка, ПлУ - 3604, УНСС - 4419, ТУ-София - 3546.

Намаляване на приема има в направленията икономика, администрация и управление и туризъм, като за тях се очаква нулева година в Аграрния университет в Пловдив, в университета "Асен Златаров" в Бургас, в ХТМУ, в Шуменския университет.

Увеличава се обаче приемът в туризъм по морето - в университета "Асен Златаров" в Бургас и в Икономическия университет във Варна. В СУ няма да има прием по медицина, там няма и за задочници по право.

През януари 2018 г. се оказа, че от общо 57 783 места за прием на зрелостници в държавните вузове миналата година са останали незаети 13 981 места. В частните вузове пък са били реализирани само половината от отпуснатите 16 159 места за прием - 8974.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Политкоректните

    10 0 Отговор
    Всичкото сиган с вишо веке :)
  • 2 Патриот

    14 0 Отговор
    Отново 3-ма човека ще се борят за 7 места.
    Идва време, в което университета ще плаща на студентите да ходят на лекции.
    Това вече не е висше образование. Едно време ние се потихме, четохме, частни уроци взимахме за да влезем. Сега сульо и пульо с тройки влиза за висше образование. Ама така ще е нали трябва изкуфели и сърдити старчета да взимат тлъсти хонорари за нищо.
    Иначе ще трябва да работи нормална работа, а така - казва си думите, минава часът, на изпита - за правилно написани 3 имена - тройка. Студентът продължава!

    Коментиран от #5

  • 3 гларус кръстоносец

    12 0 Отговор
    Това е целенасочена държавна политика за да издържат родителите децата си до 26 години. Ако не са студенти веднага стават безработни и познайте какъв ръст на безработицата ще имаме в България. Така мама и татко носят и месят а държавата се радва на новата порция кауни ,докато генофонда ни като народ -тези 12 хиляди годишно отиващи в чужбина изчезва и се изчерпва в продължение на 28 години от нашите страхотни приятели от ЕС и САЩ
  • 4 Сбъркана политика

    3 0 Отговор
    Миналата есен идва един чичка от ЕК и каза, че университетите трябва да станат под 10. със сигурност студентите под 30000. За докторантите е още по-смешно. Докторантите са бъдещите учени. Те трябва да са гръбнака на науката. Но целенасочената политика на правителството против БАН и липсата на потенциал за научна дейност в повечето университети унищожават науката, даже изглежда самия министър смята, че такава не трябва да има. Тогава за какво са над 2000 докторанта в университетите? Там няма кой да ги ръководи да правят наука. Те просто са използвани за преподаватели (безплатни). Така некъдарността става още по-голяма. Ако искаме да има наука, трябва да се засилят места като БАН, СУ и техническия. Да се вдигнат стипендиите на докторантите над 1200 лева и да се поставят стриктни оценки на научната дейност. Но няма кой. Науката до 5 години ще изчезне, а възстановяването ще трае поне 20-30.
  • 5 Доктор по лепене на кашони

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Патриот":

    Ако не са студентите от селата дето продават крави и мляко, няма да има кой да им плаща заплатите на тея секс-маниаци, дето им викате лектори, доценти и доктори. Нали видяхте как се взима диплома в НСА - така се взима навсякъде и не е нужно само "Господари на ефира" да ви го помпят от екрана. Това е положението в Бг образованието - няма ли студенти, падат заплатите, а взимат ли изпити - продължават и плащат още семестри - капиш??!
  • 6 Коко

    7 0 Отговор
    Също така трябва да споменете, че в "тежките" инженерни специалности в някои университети (Строителство и Архитектура в София, Технически университет и.т.н.) горе-долу на всеки 4 студента един се дипломира, а останалите трима отпадат или се прехвърлят в "по-леки" специалности. Май скоро, когато измрат старите кадри, наистина ще трябва да разчитате на афганистански и сирийски инженери...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове