Last news in Fakti

13 Април, 2018 08:08 9 273 38

Имотните застраховки и "Каско" поскъпват заради нова управленска приумица

  • коли-
  • каско-
  • застраховки-
  • градушки

Държавно предприятие ще се разпорежда с парите, от които ще се плащат обезщетения на земеделците при бедствия

Държавата се кани да събира пари от имуществените застраховки на всички граждани и фирми, за да покрива щетите, които природни бедствия нанасят на незастрахованите земеделски стопани. Ако намеренията бъдат реализирани, това ще доведе до поскъпване на "Автокаско" и застраховките на жилищата. Въпреки че ще плащат повече обаче, застрахованите няма да получат по-високи обезщетения в случай на щета. За тази опасност алармираха от Асоциацията за застрахователите в България, след като Министерството на земеделието публикува на сайта си концепция за приемане на специален Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието, пише в. „Сега“.

Агроминистерството предлага сегашната агенция "Борба с градушките" да се преобразува в държавно предприятие, като една от функциите му ще е да изплаща обезщетения на пострадали от природни бедствия фермери. За целта държавната фирма ще управлява специален фонд. Намеренията са той да се пълни от няколко източника. В него ще влизат средствата, които в момента държавата отделя за борба с градушките, плюс задължителни вноски от земеделските производители, но на база на заявената за подпомагане площ. Освен това застрахователните компании са задължени със своеобразен нов налог - те ще правят отчисления към фонда от премийния приход от три вида застраховки - "Пожар и природни бедствия", "Други щети на имуществото" и "Автокаско".

"Недопустимо е на държавно предприятие да се вменяват дейности с характеристиките на застраховател по смисъла на Кодекса за застраховане. Дейности като набиране и разходване на средства, предназначени за изплащане на обезщетения при настъпване на събития, установяване на събитията, разглеждане на претенции, определяне размера на причинените вреди и изплащане на обезщетения могат да се извършват единствено от застрахователни дружества", предупредиха от бранша.

Застрахователите намират за крайно несправедливо с премиите на граждани и фирми, които са застраховали имуществото си и които нямат нищо общо с агросектора, да се плащат обезщетения на пострадали фермери, които са отказали да застраховат отглежданите от тях култури. "Този подход не поощрява доброволното сключване на застраховки и не стимулира повишаване на застрахователната култура в страната, която всички критикуваме. Ефектът ще бъде точно обратен - ако някой ми подарява обезщетение, защо да плащам застраховка", коментира Станислав Иванов от Асоциацията на българските застрахователи пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него пазарът на застрахователни продукти в България е доста труден заради изострената конкуренция и цените са доста "изтънени". Това означава, че всяко натоварване на разходите на застрахователите ще доведе до влошаване на резултатите, а оттам до увеличаване на премиите, за да не се наруши платежоспособността на застрахователите. "При това поскъпването на застраховката няма да доведе до по-големи обезщетения, защото трябва да се правят вноски в новия фонд", казва Иванов.

С колко може да поскъпнат имуществените застраховки и "Автокаско", която е най-масовата застраховка след задължителната "Гражданска отговорност", засега не е ясно. Концепцията за нов закон за превенция срещу градушките е доста обща, без никакви конкретни стойности за вноските, които трябва да пълнят новия фонд. Застрахователите обаче припомнят, че когато през 2016 г. държавата също е лансирала идея за подобен фонд, се е говорело за отчисления от 0.8% от застрахователните премии.

Само 8-9% от земеделските стопани сключват договори за застраховка на площите, които засяват. Но дори и те застраховат частично, а не 100% от площите си, посочи Станислав Иванов. Освен това застраховки масово не сключват крупните земеделски производители. Те не застраховат земеделските култури заради малката вероятност цялата площ да бъде увредена от природни бедствия и съответно да претърпят големи загуби. Така на практика с новия закон, от една страна, застрахователите ще финансират загубите на големи земеделски производители, които принципно не сключват застраховки, а друга страна - източник на финансиране биха били застраховани лица, които нямат нищо общо със сектора на земеделието.

Застраховането на земеделските култури се прави по сложни схеми на база на стойността на реколтата и премиите са различни за различните култури. През миналата година например за застраховане на реколтата от пшеница за 100 лв./дка срещу рисковете градушка, буря, проливен дъжд и пожар премиите са тръгвали от 3.60 лв. на декар.

Асоциацията на застрахователите все пак подкрепя предприемането на мерки за превенция от природни бедствия, но на базата на публично-частно партньорство между застрахователи и държава по аналогия на застраховането на отговорността "ядрена вреда" чрез Българския национален застрахователен пул. Това би позволило застраховане на пълния обем на земеделските площи и в пълен обем на рисковете. Според тях предложеният от агроминистерството модел не съществува в нито една развита европейска страна. Навсякъде се стимулира застраховането на земеделските стопани. Неблагоприятните климатични събития в земеделието, в частност градушки, продължават да се финансират от държавата само в Молдова, Сърбия, Румъния, Русия, Македония и Словения.

Преобразуването на държавната агенция "Борба с градушките" създава поредното ново държавно предприятие, което ще се издържа от вноски от бизнеса. Преди време министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че с промени в Закона за водите собствениците на язовири ще бъдат задължени да правят отчисления от своите приходи от стопанска дейност в нов държавен фонд, който ще финансира ремонтите на водоизточниците, които общините нямат възможност да поддържат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шампиона

    63 4 Отговор
    Тая к***а Бойко не се наяде
  • 2 Мишо Бирата

    77 1 Отговор
    Е добре де!
    Нали избрахме да живеем във капитализъм - Застраховаш си нивката - спиш спокойно , не Застраховаш нивката пада градушка -> пиеш една студена вода !!!
    Къде тук е драмата не разбирам ?!?
    ЗАЩО НА МЕН ТРЯБВА ДА МИ ВМЕНЯВАТ ВИНА И ДА ПЛАЩАМ ЧУЖД ТАРИКАТЛЪК ???

    Коментиран от #3

  • 3 Читател

    40 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мишо Бирата":

    Защото като падне градушката... или когато наводнение отнесе нечия къща - всички чакат помощ от държавата. И тя търси механизми да покрива тези си разходи. Но подходът да искат пари от застрахователните компании е глупав. Все пак - нашите застрахователи са много силни когато трябва да прибират пари. И супер-лъжливи - когато трябва да изплащат обезщетения.

    По-скоро да се въведат някакви минимални задължителни застраховки. Но да са съобразени с възможностите на хората. И разбира се - тези средства да се управляват грамотно. Че като зная какви са ни управленците....

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    74 0 Отговор
    Едрите земеделци станаха богати като шейхове, а обикновенния човек ще им плаща застраховките. Собствениците на земеделска земя са основно депутати и хора от властта. Що за наглост е това.
  • 5 акуд

    21 1 Отговор
    аз няма да плащам на никой индианец не застрахованата колиба, духайте
  • 6 инвачо

    36 1 Отговор

    До коментар #3 от "Читател":

    Въпроса е следният. Аз земя нямам. Защо трябва да плащам на бай Пешо загубите? Отделно този фонд ще се точи много яко от определен кръг от хора. Всяка година се засяват местности, които почти винаги са наводнени. Хоп дърпат си паричките и после сеят нивата на ново и така хем реколта има, хем парички от обезщетение.

    Коментиран от #13

  • 7 Зорлем

    23 0 Отговор
    В такъв случай, предлагам като стане пак някое наводнение в някое село, държавата да събере пари от земеделските производители, за да покрие ремонтите на къщите на хората, става ли?
  • 8 Morgoth

    24 0 Отговор
    И кво сега? На циганите дето не си плащат тока и водата им ги плащаме отдавна, дай сега на същия принцип и на тези които не си правят застраховка да им платим щетите от нашите застраховки?
  • 9 SAAB

    19 2 Отговор
    " Дайте Да Дадем " Девизът на Огне-борчето ! :)
  • 10 123

    18 0 Отговор
    Ако държавата иска да има пари, то да увеличи събираемостта на данъците от така наречените земеделци. Имаш нивичка, леха или каквото там, желаеш да продаваш продукцията си легално, получаваш патент за една година на стойност х лева. В края на периода си отчиташ продажбата на домати например и си плащаш данъка. След това държавата да си задели процент от данъка за фонд бедствия. Ако не платиш данък, значе земята не е родила нищо и да я трусне градушка е все тая. Просто! Имаш застраховка, плащаш данък по малко. Нямаш застраховка, ядеш дървото. Същото и със жилищата. Плащаш данък, държавата си заделя някакви промили за базовите помощи и те така. Не плащаш, не получаваш. Аз от къде на къде да покривам щетите на трети лица? Те като са получавали финансова облага от земята или им е било комфортно в къщите аз какво съм получавал? Аре бягайте от тука тарикати нещастни.
  • 11 Президент Унгого Кобе

    17 0 Отговор
    ЕКСПЕРИМЕНТЪТ ПРОДЪЛЖАВА......Вече кротко в Булгаристан 30 години.
  • 12 гост

    15 1 Отговор
    Идиоти. Всеки, който не е застрахован, не трябва да получава помощ. Държавата е длъжна да възстанови инфраструктурата, но не и частните домове под какъвто и да е предтекст. Който иска да дарява и да помага, всеки сам си избира, но държавата, давайки парите на данъкоплатците на частни лица извършва незаконосъобразно субсидиране, както е и със санирането - милиарди от данъците против волята на мнозинството хора, платили тези пари.
    Частното е частно, сам частник носи отговорност, точка. Ако моята къща падне и аз нямам застраховка оставам на улицата, точка.
    Една позната остана без дом след пожар понеже не си беше подновила застраховката. Общината й осигури социално жилище, ние събрахме пари и дрехи, помогна й се на жената да си стъпи на краката и това е. Но няма как да се поема ремонт или построяване или парични обезщетения в пълен размер за нещо, което е частно и отговрност носи само частника.

    Коментиран от #14

  • 13 Читател

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "инвачо":

    Аз ясно написах, че смятам тази идея за глупава. Просто отговорих на въпроса "защо държавата иска това?" - за да покрие разходите, които прави след всеки природен катаклизъм. И защото всеки очаква държавата да му оправи къщата.
  • 14 роналд рейгън

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Абсолютно точно казано, не им се дават пари за застраховки и като ги удари някое природно бедствие искат пари от държавата наглеците, все едно сме в скапания соц, все едно сме им длъжни да им плащаме щетите.
    Другата соц далавера беше санирането, тая държава няма да се оправи скоро, поне докато ни управляват комунисти и мисленето на хората е все още социалистическо.
  • 15 Ефтини сензации

    2 5 Отговор
    Тая пропаганда какво общо има с каското? Освен, че се прави безумна препратка в заглавието?

    Определено и за съжаление факти стана медия за надъхване на простолюдието...

    Коментиран от #21

  • 16 смукя

    2 6 Отговор
    За какво ми е застраховка след като не покриват щета като си карал пиян , нали затова си се застраховал, щом застраховката е задължителна тогава трябва да покрива всичко , иначе няма смисъл от нея.Пример карам си пиян и не съм се застраховал щото си знам че карам пиян , блъскаме се с некъф който има застраховка , слава богу няма жертви само смачкани ламарини.Застрахователя си оправя щетата на застрахования и готово.Аз като нямам застраховка пия студена вода и колата на вторични.Ама не после застрахователя да ме съди.

    Коментиран от #20

  • 17 Гост

    3 0 Отговор
    Въпрос към всички българи:

    Докога ще гласувате за тази измет?
  • 18 един друг

    3 2 Отговор
    Застрахователите са прекалено нагли отново ... не стига че ЗДвП гласи, че всяко МПС с ДКН трябва да има сключена застраховка ГО, а сега ще вдигат цените ... значи държавата може да им осигури "гарантирани" клиенти, а сега искат още ... затова нищо не е наред тук ... най-справедливо е да се повишат цените само застрахователните премии за определен риск, а не да се наливат пари от пусто в празно ... дайте тогава да вземат пати и от фонда за допълнително пенсионно осигуряване, но сигурно ще попитате каква е връзката ... ами няма, просто трябва да се изкарват пари - криза е

    Коментиран от #37

  • 19 SDЕЧЕВ

    10 1 Отговор
    Да отбележа за протокола и друга наглост- глоба по служебен път ако не си застраховаш ГО на автомобила . При положение ,че автомобила не се управлява той не създава риск и съответно не дължи застраховка. Така написано в закона ЗДП ГО се явява данък. Отделно гнусните картончета и стикери ,които пък са хранилка на гнусните чиновничета с по 10000 лева заплата в КФН. ИМА СТОТИЦИ КАМЕРИ С ЕЛЕКТРОННИ ЧЕТЦИ НА НОМЕРА - ДВИЖИШ СЕ ПЛАЩАШ ГО НЕ СЕ ДВИЖИШ НЯМА РИСК НЕ ПЛАЩАШ.
  • 20 123

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "смукя":

    Ще те съди, и ще те осъди! За умишлено причиняване на вреда, защото си карал пиян, което е против закона, и ти си го знаеш! Аман от тарикати.

    Коментиран от #22, #28

  • 21 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ефтини сензации":

    Добре е, преди да коментираш, да прочетеш и осмислиш написаният текст:
    Публикувано във факти.бг: Освен това застрахователните компании са задължени със своеобразен нов налог - те ще правят отчисления към фонда от премийния приход от три вида застраховки - "Пожар и природни бедствия", "Други щети на имуществото" и "Автокаско".
    Надявам се, да съм те улеснил и дал отговор на въпроса ти!
  • 22 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    Ще го съди и осъди не защото е причинил щетите умишлено, а защото така е разписано в закона.

    Коментиран от #30

  • 23 Расулюлах

    6 0 Отговор
    Да идва Ердоган и ще заживеем по добре...по страшно от българското робство няма...освободиха ни за да ни яхнат българи ай сиктир
  • 24 ГОСТ

    3 0 Отговор
    Поредният проект на закон, заченат от ГЕРБ с малформации. Този закон-изрод ако бъде приет, ще е в противоречие на основни конституционни норми и правни принципи. Но от законодателно импотентен родител, какъвто е ГЕРБ, не може да се очаква нещо по-добро! Доказват го за пореден път.
  • 25 Колобар

    2 0 Отговор
    По повод поливното земеделие - къде са ръгнали да чоплят левчета от тия дето ги нямат, собствениците на язовири ? Държавата смело може да поеме поливното земеделие, а водата да се подава безплатно на тези , които правят интензивно земеделие - овошки, зеленчуци. На единица площ там се ангажират 20-20 пъти повече работещи ! Оттам насетне са данъците , осигуровките, ДДС - проста сметка , но не е за прости управници.
  • 26 Дионтей

    7 0 Отговор
    Да идват турци, руснаци или американци и най-накрая вече да ни превземат, че тези нашите управленци ще ни затрият!
  • 27 JEEP

    2 0 Отговор
    Аз съм си застраховал всичко - и къща и коли. Плащам си и не мрънкам. Питам: Защо някой мазен арендатор, дето обработва хиляди декари и си гърчи хората без да им плаща, и който му се свиди да отдели едни хиляда лева за застраховка, ще се възползва от мен и от други като мен?
    Законът следва да бъде справедлив за всички! Ако аз не си застраховам клоата, държавата ще ме обезщети ли при наводнение от застраховките на земеделците?

    Не се наядохте бе ейййй
  • 28 тоя па 123

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    ще съди на кукуво лято , от къде на къде е умишлено А ? Щом застрахователя застрахова да си бере гайлето аман от тарикатски фирми които с адвокати мъчат обикновиния човек.

    Коментиран от #34

  • 29 айооооо

    0 1 Отговор
    Щом застраховането е задължително искам да има мои правила в полицата , а не да се подписвам под общи условия с малък текст където си прецакан. Пример ако някой ми удари голфа производство 1988 година , тогава застрахователя да ми дължи 50 000 евро ама да няма право да съди ответната страна , да видим тогава дали ще застраховат на воля .

    Коментиран от #32

  • 30 баба ти

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    умишлено друг път , иска ти се

    Коментиран от #31

  • 31 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "баба ти":

    Четеш ли изобщо какво е написано?! А ако случайно си го прочел, дали си го осмислил?! Аман от 80%-ни....
  • 32 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "айооооо":

    Тоя па..! И този се изказа! И той иска, моля ти се! Ужас! То бива, бива, ама толкова ограничено "мислене" няма никъде!
  • 33 Mrysnibokluci

    1 0 Отговор
    Toва са последиците от полицай-премиерското управление. Сложи полицай премиер и гледай какво става, върху цялата държава рекет. Европейските фирми заобикалят България, идват само УСА и еврейски кожодерачи.
  • 34 123

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "тоя па 123":

    Много ограничено мислене, и разбира се, непознаване на закона.

    Коментиран от #35

  • 35 хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "123":

    това не е непознаване на закона а неправда , какви са тия глупости "непознаване на закона" -- хахахаха , направо се изказа неподготвен , защо пък трябва да познавам закона ? , за да може легално застрахователите да ме клатят ли ? , това че има закон не значи че е правилен , ама докато се криете зад разни закони само ще ни тъпчат
  • 36 Сатаната

    0 0 Отговор
    Да го Д---Ш бате Гойко.
  • 37 ДРУГ ЕДИН

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "един друг":

    Нещо не си прочел вярно - не застрахователи искат това, а някоя умна лейка е предложил от сключилите каско да се отделят пари за да се направи призод за застраховка на тези, дето не са си застраховали нивите. Застрахователите са против, защото това физически няма проблем да се направи, но не е нормално един да плаща за нещо дето не е негово, защото собственика не ще да го направи.

    Коментиран от #38

  • 38 автора на 18

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "ДРУГ ЕДИН":

    Това ми е ясно!
    Аз ругаех по ЗД-тата, за дето не искат да падне и процент от печалбата им!
    Това, че държавата иска да извива ръцете им си е въпрос на договорки между тях.
    Мен лично ме подразни факта, че ще давам повече за неща, които само плащам, а не ползвам. Това е хубаво от много гледни точки, но вече става много ... здравна, имуществена, гражданска, каско, една дебитна, втора дебитна, кредитна, застраховки на кредити ........ вече като чуя поскъпване на застраховки и полудявам ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове