31 Януари, 2012 15:48 4 497 15

Народът скача срещу ACTA

  • протест-
  • интернет-
  • acta
Народът скача срещу ACTA - 1
Протест в Полша. Снимка: БГНЕС

Мощен протест срещу споразумението ACTA се подготвя в София, Варна и Бургас на 11 февруари. Акцията се организира чрез социалната мрежа Facebook и до момента има над 13 000 последователи. Зад нея стои популярната група Anonymous, както и активисти за свободен интернет.

Протестът е част от световния ден за протест срещу спорния договор за борба с пиратството, за който мнозина се опасяват, че ще наложи цензура в интернет. 

ACTA (Anti Counterfeit Trade Agreement) е международен договор, подписан от 22 страни, сред които и България. Официално, целта му е да се бори срещу неправомерната употреба на защитени продукти в интернет, но реално ще доведе до цензура в последната истински свободна среда, твърдят организаторите за спорния документ.

Протестът срещу ACTA е организиран за 11 февруари (събота)  от 11 часа пред НДК. От там шествието ще се отправи по бул. Витоша - бул. Тодор Александров - пл. Независимост - бул. Цар Освободител, за да стигне до Народното събрание.

Във Варна шествието се събира през Козирката, след това ще мине пред сградата на местния съд, за да стигне до общината, където ще има протест.

В Бургас сборна точка е площад "Тройката" след което тръгваме надолу по ул. "Александровска" до сградата на Общината.

Анализаторите определиха ACTA като огледален образ на предложенията за закони в САЩ  SOPA и PIPA, срещу които сайтове като Уикипедия протестираха.

„Ако ACTA и новият закон за торентите са приети, то България ще се превърне в полицейска държава. Как ви звучи да живеете в постоянен страх, че някой ден на вратата ви може да почука полиция, която да ви вземе къщата, заради онзи филм, който изтеглихте, защото го няма на DVD или онзи сериал, който не е пуснат по нашите телевизии, или онази игра, която в магазина струва 150 лева? Как ви се струва доставчикът ви на интернет постоянно да следи в кои сайтове влизате и дали правите нещо нелегално? Как ще живеете в свят без свобода на словото?“, питат протестиращите.

По-рано днес СДС и ЕНП поискаха България да се оттегли от споразумението, а Антон Кутев от БСП е на мнение, че по темата може да има и референдум.

ЕНП  протестира с декларация срещу включването на България в международно споразумение, даващо възможност под формата на защита на авторски и сродните им права да се поставят под съмнение човешките права, засягащи тайната на кореспонденцията и следенето на трафичните данни.

Междувременно се чака Европейската комисия да излезе с решение по договора. Известно е, че докладчикът на комисията, създадена по казуса „ACTA“, се оттегли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЕЛЕГАЦИИ

    0 0 Отговор
    абе тея не знаят какво подписват

    Ние имаме ОТРИЦАТЕЛЕН ТЪРГОВСКИ БАЛАНС нема да им наливаме на западните монополисти допълнително кинти !

    Те са богати защото ние сме тъпи !
    Ако бяхме умни те нямаше да са богати !
  • 2 ...

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТА!!!
    НЕ МОЖЕ САМО ДА НИ ТЪПЧАТ И НИЕ ДА СИ МЪЛЧИМЕ!!!
    СТИГА СМЕ РЪКОПЛЯСКАЛИ НА ПОЛИТИЦИ, КОИТО ЗАТРИВАТ БЪЛГАРИЯ!!!
    ВРЕМЕ Е НАРОДА ДА СЕ СЪБУДИ!!!
  • 3 ева

    0 0 Отговор
    Ако това споразумение влезе в сила, на земята няма да има местенце, в което човек да може да диша свободно! Става излишно дори да емигрираме, защото просто няма къде. Мисля, че животът ни става доста отчайващ,дори без да си пряко засегнат от този "договор"
  • 4 georgi

    0 0 Отговор
    http://www.facebook.com/groups/322747524436678/members/
  • 5 georgi

    0 0 Отговор
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TVWM4TBejmY
  • 6 Bandaleros

    0 0 Отговор
    Значи аз на 11 февруари ще съм в софия на протест ииииииии да знаете няма просто да пея песнички и да подскачам! Не ползвам фейсбук но бройте и мен! 13 хиляди са малко, надявам се поне 100 000 да идем и то за София ... всеки е засегнат и трябва да направи нещо, не да мълчи!
  • 7 Karsa Orlong

    0 0 Отговор
    Там сме!!!
  • 8 Даскал Стойчев

    0 0 Отговор
    Само в Интернет не бяха бръкнали.Хак ни е дето ги спасихме от Хитлер.И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ КАКВОТО И ДА ВИ ГОВОРЯТ ВИНАГИ СТАВА ДУМА ЗА ПАРИЧКИ.Ха сега пак ръкопляскайте.
  • 9 защо

    1 0 Отговор
    Ако има как ... да внимаваме и какви приказки за лека нощ разказваме на децата си...защото може да са лицензирани....или и за тях трябва да си платим....или да мълчим???
  • 10 joro

    0 0 Отговор
    iskam si Kala6nika ......
  • 11 !!!!!

    1 0 Отговор
    ACTA и SOPA са основно механизъм за СПЛАШВАНЕ и избирателна разправа с неудобни. Нито един закон не е изгоден на тази индустрия, защото сплашването и се крепи на митове за милиарди загуби. Когато ACTA влезе в сила ще излезат и реалните "загуби" 000.001 милиарда и 000.001 от тях ще отидат до самите творци. По-вероятно ACTA да не бъде приета и да служи само за оправдание, "не приехте закона затова търпим загуби".
    След подходящи корекции би могло да се получи добро решение, както кмета на едно населено място натири лакомниците от Мюзик Аутор да си търсят правата от менъджерите на групите (като ги знам какви са им менъджерите тотално са им отсвирили претенциите).
  • 12 тони

    1 0 Отговор
    Тези американци много ме дразнят вече!Всичко от тях тръгва пак.
  • 13 гост

    1 0 Отговор
    Подкрепям с две ръце и съм там!!! Но да ви кажа, че и в момента всички Интернет доставчици за задължени да пазаят историята на клиентите си от 3 до 6 месеца назад. И това, ако не е нарушение на правата ни - здраве му кажете.
  • 14 иван

    1 0 Отговор
    Там сме! Само да не ни опандизят, че не сме платили авторските права на първият протестирал някога!!!
  • 15 ваня

    0 0 Отговор
    Къде са сега БСП,НДСВ и ДПС да се изкажат по този въпрос и защо са мълчали до сега.Мълчат комунягите,а те са надробили тази попара.