1 273 6

ДБГ напуснаха Реформаторския блок. СДС остават почти сами

Мария Атанасова

ДБГ напусна Реформаторския блок. Това решение е взел Националният съвет на партията, научи OFFNews преди решението да бъде официално обявено.

Така в РБ остават единствено СДС, БНД на доц. Борислав Великов и бившия здравен министър Петър Москов.

"Ще водим разговори с политически партии, които също смятат, че този феодален модел на управление на държавата и общините трябва да бъде спрян. ДБГ, обаче, внимава да не влезе в тактическа коалиция, защото нашата цел е да работим за по-широко обединение на демократично мислещите хора, не на партийни елити, каза председателят на ДБГ по време на пресконференция по темата. По думите му трябва да бъден създадено нещо, което да е по-добро от ГЕРБ и БСП, но освен това да бъде техен контрапункт.

До днешното решение се стигна, след като преди месец партията замрази членството си в РБ и даде ултиматум на останалите партии в коалицията да се обединят около три неща: искане за незабавна оставка на правителството, създаване на реформаторски общности по места и платформа "с акцент върху смели действия в сектор сигурност, за повишаване на доходите, подобряване образованието и ефективна борба с корупцията".

Пред ДБГ стои въпросът как да продължи развитието си. Очаква се формацията да не започне веднага разговори за нова коалиция. От партията смятат, че трябва първо да "подредят собствената си къщичка" и чак след това да обмислят нови партньорства.

Това обаче я поставя пред опасността да изпадне в пълна изолация. Заявките на председателя на партията Димитър Делчев, още откакто пое ръководството през септември миналата година, са за създаване на "силна АнтиГЕРБ коалиция за спиране на застоя в страната". Това съвпада с идеята на обявеното ново демократично обединение между ДСБ, ДаБГ и "Зелените" - "Демократична България". Новата формация вече даде заявка, че е отворена към партньорство и с други опозиционно настроени партии, които обаче трябва ясно да потвърдят с действия думите си. Притесненията сред "Демократична България" са че в ДБГ има хора, които биха могли да поставят партията в "зависимост от статуквото".

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Morgoth
  Отговор
  1 20:44  14.04.18
  ДБГ - тия пък еднодневки кои бяха?
 • Боцмана
  Отговор
  2 20:51  14.04.18
  Абе ???? Кои бяха пък тези или съм изтървал нещо от политиката.

  Коментиран от #5

 • Владо Вр
  Отговор
  3 21:59  14.04.18
  Още ли ни занимавате с тези политически трупове? Няма десни, има само лапат и!
 • Владо Вр
  Отговор
  4 21:59  14.04.18
  Лапачи
 • 5 22:25  14.04.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Иво
  Отговор
  6 11:15  15.04.18
  Събраха се "'антикомунисти"' с комунисти и по-големи комунисти които са новата фракция на Бкп!Зелени отдавна узрели от Бкп.Дсб избягаха от РБ щото и ги поизгониха малко тъй като се правиха на голямо добро утро и се събраха със заклетия другар Х.Иванов.След 2001г стана ясно, че 'дясно' няма и никога не е имало, то просто беше един от клоновете на Бкп народа да се излъже.

Напиши коментар:


Публикувай