21 Април, 2018 14:21 1 182 4

Миньори плашат със стачка

  • миньори-
  • въглища-
  • теменужка петкова

С 2% би се увеличила цената на тока

С 2% би се увеличила цената на тока, ако се изпълни искането на миньорите въглищата от "Мини Марица-изток" да поскъпнат с 15 на сто. Това прогнозира пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова след среща със синдикатите, на която не беше постигнато съгласие.

Затова от КТ "Подкрепа" обявиха, че ще излязат на протест идния вторник. От КНСБ все още обмислят дали да подкрепят протеста. Разговорите ще продължат следващата седмица.

Освен с цената на тока, енергийният министър Теменужка Петкова аргументира отказа, цените на въглищата от мини Марица-Изток да се повишат, с по-високите разходи, които ще имат централите от комплекса:

"И мините и ТЕЦ "Марица-изток-2" и американските централи, Националната електрическа компания, сме заедно в този процес, трябва да знаем, когато направим една крачка, до какво би довело."

От своя страна лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза:

"Това, което ние чуваме е, недейте да искате увеличение на въглищата, защото ако се увеличи цената, то тогава ще закъсат производителите нагоре. Това се говори само за въглищата. По никакъв начин не се предлага това, което би се направило за Марица-Изток да бъде за сметка на ТЕЦ-2."

Според президента на КНСБ Пламен Димитров обаче: "Тези протести няма да доведат до никаква радикална промяна".

Разговорите между и ще продължат идната седмица.

По-рано Димитър Манолов обяви, че миньори от държавните "Мини Марица-изток" ще излязат на протест пред Министерството на енергетиката на 24-ти април. Те настояват да се увеличи поне с 15 процента цената на добиваните въглища, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени.

Засега плановете са шествието да тръгне от Министерския съвет, през сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране, до Министерството на енергетиката.

"Нещата вече стигнаха дотам, че не можем да изпълняваме програмите по здравословни и безопасни условия на труд. Работим под себестойност вече на тон. Дори сме минали границата на това, което изискват науката и правилата за работа в тези условия. Решението е увеличението на цената на въглищата. Тази цена следва да бъде увеличена с 15 процента, за да можем да покрием разликата, която се получава в увеличението на цената на тока, разликата в минималната работна заплата и необходимите инвестиции", каза председателят на Миньорската федерация на "Подкрепа" Владимир Топалов.

Сега цената е 77 лева за т.нар. „тон условно гориво“. Топалов нарече "спекулации" твърденията, че ако се увеличи цената на въглищата, ще се вдигне и цената на тока. От "Подкрепа" започнаха и кампания за увеличение на възнаграждението за час нощен труд от сегашните 25 стотинки на 2 лева и 55 стотинки.

За лошото състояние на мините, които произвеждат въглищата за трите ТЕЦ-а от Маришкия басейн – двете американски централи и държавната "Марица-изток" 2, синдикатите предупреждават непрестанно, каза по-рано Александър Загоров от КТ "Подкрепа":

"Имаме притеснение, че от геологична и финансова гледна точка има рискове, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане една катастрофа, която да заличи временно или за постоянно 30% от българската енергетика", каза той.

Министър Петкова заяви готовност да изслуша аргументите на синдикатите, но не се съгласи с тяхното твърдение за лошото състояние на Мини "Марица-изток" .

"Нашите мини бяха на печалба. И миналата година, и тази година също ще бъдат на положителен финансов резултат. Инвестирахме една много сериозна част от този ресурс в нова техника, в доставката на необходимите резервни части и материали. Смея да твърдя, че условията за работа в мините са добри. Надявам се да можем да обсъдим това, което те смятат, че може да се доусъвършенства", убедена е Петкова.

В интервю за БНТ министър Петкова съобщи, че е пресечена тенденцията НЕК да работи на загуба и за 2017 година дори отчита печалба.

"Тенденцията е доста променена и това се дължи на реформите, които бяха извършени и продължават да се извършват в сектор "Енергетика". Още в началото на нашия предишен управленски мандат бяха предприети няколко много сериозни стъпки по отношение на стабилизирането на сектор "Енергетика". Така че за отчетната 2017 година Националната електрическа компания (НЕК) ще реализира положителен финансов резултат. Това не се е случвало от много години насам – печалба в порядъка около 6 милиона лева. Това са, разбира се, все още неокончателни данни", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 3 Отговор
    Напълно са прави миньорите! Тези хора рядко минават 65 г. да не говорим че след 50-та година ги налягат и сума болести!
  • 2 onq s konq

    3 2 Отговор
    Думите на Теменужка СА АБСОЛЮТНА И НЕОСПОРИМА ИСТИНА,защото ПО ЗАКОН разходите на Тецовете за по-скъпа суровина/въглища/ автоматично ще се включат в цената на подавания от тях ток и КЕВР ще бъде ДЛЪЖНА ДА ГИ ПРИЗНАЕ.и ПОНЕЖЕ ВЧЕРА ДАМАТА БЕШЕ СЕ ИЗРАЗИЛА ЧЕ "ТОВА НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ДОВЕДЕ ДО ПОСКЪПВАНЕ НА ТОКА",възниква въпросът КОЙ ЩЕ ПЛАТИ.И понеже правителството на ББ ИМАШЕ ГОРЧИВ ОПИТ в миналото с вдигането на цената на тока,сега няма да си повтори грешката и ПАК ОБЩЕСТВОТО ЩЕ ПЛАТИ,НО ЧРЕЗ ХАЗНАТА,т.е. чрез субсидиране на Централите с разликата от сегашното равнище на цената и НОВАТА ПО-ВИСОКА ЦЕНА.Тоя "масраф" на държавата пък ще рекушира върху някои социални програми и съответното им "окастряне",но...важното е че тока няма да се вдигне и няма да има митинги с възгласи "долу".
  • 3 стоян

    3 1 Отговор
    А защо не стачкуваха когато при ревизия откриха закупени инвентар на двойна и тройна цена от пазарната Спомням си за столове в приемната на директора 24 броя по 1150 лв бройката и много други тогава тия мишоци мълчаха от страх да не ги изгонят -говоря за синдикатите там е най голямата корупция защото са държавни мини
  • 4 Миньорче

    5 1 Отговор
    Стачка организирана от Министерството на енергетиката ! Миньорите в роднинското предприятие Мини Марица изток са страхливи селяндури ! Синдикалистите са протежета на директорите ! На последната ялова стачка , началниците оказваха натиск върху хората да стачкуват ! Комунизмът в Мини Марица изток процъфтява с пълна сила ! А пък как се краде....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове