22 Април, 2018 14:55 2 044 11

Претупват оглед на кола от катастрофата на Вакарел

  • вакарел-
  • тракия-
  • катастрофа-
  • кола

Основната теза на прокуратурата е, че колата на Таскова се е ударила в предната лява гума на автобуса

Тройна експертиза ще решава разсеяност или повреда в автомобила на Цвета Таскова e причината тя да се блъсне с колата си в автобус на магистрала „Тракия”. При тежкия инцидент на 13 април загинаха шестима души, а други 26 бяха ранени. Стана ясно, че след катастрофата експертите направили едва 10-минутен оглед на автомобила на Таскова, а заключението било, че той е технически изправен.

Наблюдаващият случая прокурор обясни, че има доверие в работата на специалистите, направили диагностиката. Именно това е един от мотивите прокурор Миро Ангелов да поиска най-тежката мярка за неотклонение за Цвета.

Екип на Нова телевизия направи консултация с автоексперти, които не са вещи лица, но ежедневната им работа е свързана с диагностика на различни видове автомобили.

„Проверка и диагностика на един автомобил за 10 минути е... доста бърз и според мен - нещателен оглед. Ние за автомобили, които не са катастрофирали, отделяме по над 2 часа. В случая много човешки съдби са на кръстопът, визирам не само шофьорката и нейното семейство, а и много роднини на пострадалите и загиналите, които искат истината да излезе наяве”, коментира Румен Дунев, експерт и шампион по автомобилизъм.

Затова е назначена нова, тройна експертиза.

Основната теза на прокуратурата е, че колата на Таскова се е ударила в предната лява гума на автобуса, при което той се е завъртял надясно и се е преобърнал в канавката. А шофьорката обяснила, че започнала изпреварване със скорост 110 км/ч, като в началото на маневрата усетила някаква несигурност в автомобила, който без причина се насочвал настрани. Опитала да го овладее, но не успяла.

„Вероятно автомобилът само е отклонил движението на автобуса. Ако един лекоатлет тича и малко дете се изпречи на пътя му и го бутне встрани, той може да излезе от пътеката, въпреки че тежи 80-100 кг, а детето – 20 кг”, коментира още Дунев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гларус

    13 3 Отговор
    Накрая водача на автобуса ще бъде виновен , че не е прелетял .Нека първо да се види кои кого удря и предизвиква катастрофата ,а не какво е можело да направи след удара автобуса
  • 2 Ранко

    8 10 Отговор
    Една кола от 1300 кг.не може в никакъв случай да обърне 10 т.автобус..Аз го преживях.Блъснах се челно странично в задната гума на микробус 6 т.и не го обърнах.Само изместих...А тук е странно.Пак има гешефти.
  • 3 Луд борсук

    5 2 Отговор
    Тройната експертиза вече е наострила уши за подкупи и рушвети ,така че нека наддаването започне сега...
  • 4 факт

    0 3 Отговор
    ЧОВЕКА СИ Е ПЛАТИЛ?
  • 5 хахаха

    6 4 Отговор
    Е къв експерт е гн.Дунев,това че някой има автосеряиз не го прави автоматично експерт аз мога да кажа че в неговия сервиз е бъкано с лаици ама със самочуствие и изобщо не си вършат работата.
    А относно теглото на автобуса и автомобила бих цитирал старата поговорка ,малките камъчета обръщат колата......

    Коментиран от #11

  • 6 колелото

    5 4 Отговор
    Карам си колелото без да видя обръщам влак 16 вагона 777загинали 77ранени на мен и колелото нищо късмет
  • 7 юрист

    6 2 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Вероятно автомобилът само е отклонил движението на автобуса....“ И аз застъпвам същата теза. Лекото мпс е променило траекторията на автобуса, но отговорността за обръщането на автобуса на дясната му страна е на водача му- той е бил длъжен да овладее ситуацията и да остане в платното за движение. Друг е въпросът защо е бил “изненадан“ по неговите думи от движението на лекото мпс, след като е бил длъжен да очаква по принцип подобна ситуалция, защо цялото му внимание не е било насочено в шофирането и какво движение е направил в изненадата си, за да отиде автобусът в канавката...

    Коментиран от #9

  • 8 ФИЛОСОФА

    6 1 Отговор
    Гумите му са завити на дясно. Ако верно го е блъснала в предна лява- врътнала му е волана на дясно и той толкова е бил отнесен ,че въобще не е реагирал. Няма как иначе ,гумите му да са на пълен десен
  • 9 Някой си

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "юрист":

    Най-после видях мнение,което чаках да прочета ! За мен точно такова е правилното разсъждение, но никой досега не го изрази точно по тоьо начин!
  • 10 Някой си

    0 1 Отговор
    Най-после видях мнение,което чаках да прочета ! За мен точно такова е правилното разсъждение, но никой досега не го изрази точно по този начин!
  • 11 МАЛКИТЕ КАМЪЧЕТА ОБРЪЩАТ

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "хахаха":

    ГОЛЯМАТА КОЛА АКО СЪЩАТО СЕ ДВИЖИ С НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ ИЛИ КАРУЦАРЯ НЕ Е ПРОФЕСИОНАЛЕН ШОФИОР ОТ СЛИВЕН С ДВЕ ГОДИШЕН СТАЖ. ........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове