Last news in Fakti

22 Април, 2018 18:18 6 174 28

Законът дава права на кмета да изнудва

  • десислава иванчева-
  • кмет-
  • изнудване-
  • младост

Имаше поискване на подкупа много преди датата, на която този подкуп беше даден. Три или четири пъти срещите се отлагаха

Десислава Иванчева доста бързо се е ориентирала в обстановката, но това не означава, че и други не се възползват от тези вратички в закона. Имаме доста сигнали, така че тепърва предстои действие. Това заяви председателят на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев пред БНР.

Георгиев обясни, че пропуски в закона са причината за това строители да бъдат изнудвани и даде подробности за получаването на подкупа от кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева: „Реално вече има издадено разрешение за строеж, но той не може да започне без кметът на община да уведоми всички страни. Разбира се, това уведомление има чисто съобщителен характер, но последствията от неизвършването му са много сериозни, а именно не може да се започне строителство. Десислава Иванчева е забавила това уведомление с 7 или 8 месеца, което е много над двуседмичния срок, като недвусмислено е дадено да се разбере, че това разрешение няма да бъде издадено, ако не получи определена сума. Човекът, който е подаде сигнал до нас, е теглил кредити, върху които текат лихви, а в същото време той не може да започне строителство докато това чисто съобщително действие на кмета не бъде извършено. От тази гледна точка аз мисля, че има и пропуск в закона, така че ще предприемем действия евентуално да се измени законът и когато не се свърши такова действие от страна на кмета, това да се счита за мълчаливо съгласие от страна на кмета, за да се премахне тази корупционна предпоставка“.

Георгиев отговори и на твърденията на защитата, че парите са били при разследващите 11 дни преди да бъде поискан подкупът и обясни и как е протекла подготовката за ареста на Иванчева: „Имаше поискване на подкупа много преди датата, на която този подкуп беше даден. Три или четири пъти срещите се отлагаха за получаване на този подкуп поради една или друга причина. Парите на няколко пъти се предоставяха от г-н Ваклин, ние ги белязваме, след което подкупът се отлагаше. И ние връщаме парите на г-н Ваклин, защото нямахме на какво основание да ги държим. Когато се постигна уговорка за следваща среща, парите отново бяха предоставени от него на нас, за да се провери дали маркировката е все още актуална, след което ние му ги предоставяме, за да може той да ги даде на кметицата на „Младост“.

Няколко пъти се отлагаше получаването на подкупа и от всички данни, и от СРС-тата, се вижда, че неколкократно тези пари циркулираха между разследващите и лицето, което трябваше да ги даде. Парите в момента са при разследващите и се прави химическа експертиза. Парите са в разследващите. След като са описани, те са част от протокола и няма как да бъдат върнати. Странно твърдение на защитата е да казва веднага след мярката за неотклонение, че няма нито едно доказателство срещу г-жа Иванчева. Законът, чл. 63, предвижда, че мярка за неотклонение „задържане под стража“, може да се вземе само когато въз основа на доказателствата може да се направи обосновано предположение, че лицето е извършило престъпление“.

По повод на мнението на министъра на правосъдието Екатерина Захариева, че при акцията са преминати границите, Георгиев коментира: „В акцията всичко се случи пред очите на всички, но тук вече проблемът е чисто законодателен, защото законът изрично предвижда, че претърсването и изземването на помещения или в случая на автомобил се случва в присъствието на лицето, което ползва автомобила, в случая г-жа Иванчева. Законът го изисква. Огромен обем бяха парите. Трябваше да се опишат банкнота по банкнота“.

Георгиев констатира, че прокуратурата си е свършила перфектно работата по време на ареста на Иванчева: „Там на място, пред очите на всички да видят как се намират парите в колата, изваждат се, описват се в присъствието на Иванчева, което и брани и нейния интерес – да види, че никой не пипа нищо и всичко е запазено така както е. Ако ние бяхме преместили автомобила, чисто процесуално щеше да има проблем, защото претърсването и изземването се извършва в присъствието на лицето, което ползва автомобила и тогава протоколът щеше да е атакуван. Ако този протокол падне, разбирате, че рискът делото да се провали е огромен. Може би има законодателен проблем. Това обсъждахме с г-жа Екатерина Захариева“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госта

    40 14 Отговор
    Думата има съдът. НО: Законът дава възможност и за обжалване на действията на кмета. Пак законът забранява даването на подкуп. Пита се: защо Ваклин не обжалва бездействието на кмета, а тръгва да договаря с посредници за решаване на въпроса..

    Коментиран от #2, #9, #21

  • 2 активистка ама иска иска

    19 23 Отговор

    До коментар #1 от "Госта":

    А ти от къде знаеш, че не е обжалвал ???? Ей така си ги плещитите тия работи !

    Коментиран от #3

  • 3 Госта

    28 13 Отговор

    До коментар #2 от "активистка ама иска иска":

    Приятелю, ако беше обжалвал, това щяха вече да го знаят и врабчетата. Не бъди едностранчив. Мисли, преди да се изказваш и не вярвай безрезервно на пропагандата.

    Коментиран от #7

  • 4 незнайко

    14 13 Отговор
    Този автомобил отключен ли стои ? Как парите попадат в него ? Иванчева хваната ли е в момента на даването на парите ? НА НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ ВЪПРОСИ НЯМА И НЯМА И ДА ИМА ОТГОВОР !!! Защо я хванаха тогава ??? Тя може нарочно да е искала тези пари, да види докъде ще стигне нахалството на този строителен БИЗНЕСМЕН !!!
  • 5 Валя

    8 4 Отговор
    Добре де мене ми стана интересно задължително ли е парите да бъдат дадени от Ваклин например,защото ако не е искал да даде но е искал да се разкрие корупцията полицията какво щеше направи,да каже на гражданите има корупция тука ама не можем да разрешим проблема защото няма цветни хартийки и така да си останат нещата неразкрити,това не е ли пълна аматьорщина

    Коментиран от #6

  • 6 ТнТ

    12 14 Отговор

    До коментар #5 от "Валя":

    Парите са дадени от него защото тази нова агенция която провежда тази операция не разполага с такива средства. В страните от Европа има големи парични фондове от които подобни звена имат право да взимат пари точно в такива случаи. За съжаление за да ги ползваме първо трябва да вкараме някакви а както се знае България е бедна като църковна мишка. Човека е решил сам да си набави парите за да може все пак нещата да тръгнат. Дали е обжалвал или не, 7-8 месеца ясно се е видяло че кметицата си е питала ушите, пила си е кафето, разхождала си е кученцата, ходила е на почивка в Гърция, взимала си е заплатата и май нищо не е свършила. Ако бях на негово място и аз щях да постъпя така, избраха си я зелените но определено от нея кмет не става.

    Коментиран от #11, #14

  • 7 активистка ама иска иска

    10 11 Отговор

    До коментар #3 от "Госта":

    Не вярвам на нищо безрезервно още по-малко на алчната корумпирана зелена кметица !
    Разбирам, че не ви изнася такива неща, като разбутване на "схемите" и "кочинката" да се случват, но се случи, преживрйте го ! Хванаха една корумпирана държавна служителка, а в Румъния хванаха стотици!
    Най съм потресен обаче, как някакви хора, които само подскачат, как искали всичко да се промени тръгнаха да я защитават без да знаят факти и пподробности базирайки се само от презумцията, че прокуратура и пилиция са маскари. Да те определено си извоюваха този имидж и недоверие и се получи, като в "лъжливото овчарче" !
    Понеже не знаете всички факти поне се доверете на шестото си чувство погледнете и чуйте тази кметица и се попитайте взела ли е или не...и ви гарантирам, че ще се изненадате от отговора и ще спрете да пишете глупости !
  • 8 Телевизионен съд

    15 6 Отговор
    Смърди яко от всички телевизии и от 95% от сайтовете.Много ама много ЕДНОСТРАНЧИВО,направо си личи пропагандата.
  • 9 Юююбряяяяя

    18 11 Отговор

    До коментар #1 от "Госта":

    Бе ясно на всички че е изфабрикувано и сега се опитват да наместят нещата защото има тъпи пропуски. Само че забравят ме има и Хага а там ще се провалят бойковистите по всички точки. И най-вече по уронване на човешки права и лично достойнство!

    Коментиран от #12, #15

  • 10 Eee

    6 4 Отговор
    То хубаво да вземаш ама да не те хващат.Тая определено не става за кмет.
  • 11 Пенчо Питанката

    11 6 Отговор

    До коментар #6 от "ТнТ":

    Колко ВИ плащат,и за всяка хвалебствена дума за "бизнесмена" дават кинти?
  • 12 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Юююбряяяяя":

    Хага е за трибунал за военни престъпления.

    Коментиран от #13

  • 13 Доктор Ох Боли

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    .... ха ха ха.... тва е таа дето и е тихо.... ха ха ха....
  • 14 Валя

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "ТнТ":

    Ми значи съм права,никой нямаше да си мръдне пръста да разкрият корупцията,щяха да я оставят на произвола,това ли е професионализма им,и кои са тия дето ми драскате минуси питам някой дали знае какво следва ако не бъдат дадени парите от Ваклин,нищо лошо не съм казала или смятате че нямам право да задавам подобни въпроси за да не опетня името на аматьорите в институциите,жалка работа....
  • 15 Доктор Ох Боли

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Юююбряяяяя":

    ... Хага ... тва неква столица ли беше?..... ха ха ха
  • 16 dedal

    8 1 Отговор
    Е добре се хубаво, тази кметица е нагласена. А има ли някой койт искрено да вярва, че кметове, КАТ, пожарна, НАП, и всички знайни и незнайни, по долини и паланки взимат подкупи.
    И то какво стана, цялата администрация мръсна, а кметицата същински ангел. Сега и да не е искала, 100% е искала преди и пак ще поиска.
  • 17 Валя

    9 2 Отговор
    Ма това е пълна кретения,ако съм изнудвана от някой и подам сигнал в полицията се оказва че съм длъжна да нося пари със себе си за да разкрият престъплението, това е истинско безобразие
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гого

    5 9 Отговор
    защо парите трябва да бъдат ОПИСВАНИ НА МЯСТО КАТО СЕ ЗНАЕ ЧЕ СА ОПИСАНИ ОТ КИНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО.ПАРИТЕ СА ПОДХВАРЛЕНИ.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ОНЯ

    4 1 Отговор
    Ооооо ако знаете и други кметове особено по селата и малките нас места как се пазят и какви далавери. И с тях са цялата им рода. Например по Плевен ско.
  • 25 Георг Георгиев

    6 2 Отговор
    Строителните мафиоти играят с много пари и безпощадно!
  • 26 иванчо

    2 5 Отговор
    Айде кметицата на дръвника и главата и да е забучена на кола.Не да ми я пращат в затвора,тя там ще е като на хотел.
  • 27 АЛ тъпоне

    1 1 Отговор
    Хайде всички конспиратори - в деня, в който е щяла да гушне контотеинтитеинтите,се е обадила да пускат преписка от 16.06-Ваклин май каза,че неговата била от тази дата https://m.offnews.bg/news/Temida_18762/Ivancheva-naredila-da-pusnat-zabaveni-dokumenti-na-investitora-v-denia_679125.html
  • 28 До Гого

    1 1 Отговор
    Аве,калъф, нали трябва да се види дали описаните и белязани пари да са идентни т тия в колата и да се спазат процедурите. Тоя глави ги ползвайте малко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове