2 659 16

70 метра дистанция на магистралата

Тротоарите трябва да са 2 метра широки

Нови мерки за движение по пътищата обмисля вътрешното министерство.

Те предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра.

Новите правила са записани в три закона – за движение по пътищата, водачите на превозни средства, регламентиращ шофьорските изпити и Закона за пътните превозни средства, който определя нормите за техническата изправност на автомобилите, пише "Монитор". Те вече са качени на сайта на МВР за обществено обсъждане.

Промените в правилата предвиждат солена глоба от 100 лв. за шофьорите, които паркират, където им скимне. Ако оставят колата в парк или градинка пък глобата скача на 200 лв. Досега за неправилно паркиране санкцията беше 50 лева.

С новите текстове се въвежда и изискване пешеходците да разполагат с поне два метра широчина при преминаването им по тротоара.

Сред другите мерки е автомобил, преотстъпен от собственика му на недобросъвестен шофьор, да бъде спиран от движение за период от шест месеца до една година. Според действащата в момента разпоредба регистрацията се заличава само ако автомобилът е преотстъпен на водач без книжка, или ако самият собственик е спипан от катаджиите да кара без необходимото свидетелство или е седнал зад волана с над допустимите 0,5 промила алкохол в кръвта.

150 лв. вместо 100 лв. вече ще се бъркат водачите, прелетели на червен светофар.

Новите разпоредби предвиждат нов шофьорски изпит при три тежки нарушения в рамките на две години. Според новите правила общо седем са нарушенията, при които ще се отнема книжката. Сред тях са шофирането след употреба на алкохол, организирането на гонки, както и движението в аварийна лента или в насрещното платно.

Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма. Свидетелството ще се отнема временно, докато водачът не удостовери, че отговаря на психологическите условия да стои зад волана.

Хлапетата, които често сме свикнали да виждаме да дърпат юздите на впрегнатите пред каруците коне у нас, пък ще могат вече само да се возят в талигите. Според новите правила право да управляват превозно средство с животинска тяга ще имат само навършилите 16 години.

Възрастов праг за движение по пътното платно има и за велосипедистите, които ще трябва да са чукнали най-малко 14 години, ако не са с пълнолетен придружител.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост с име
  Отговор
  1 10:28  23.04.18
  Много добре за дистанцията. Писнало ми е от идиоти борещи се за всеки свободен сантиметър чрез слаломи по всички платна. А каруците да се забранят изцяло в градовете.

  Коментиран от #16

 • Бате Цецо
  Отговор
  2 10:30  23.04.18
  Хубаво е да се спазва динстанция по магистралите, че някои умишлено ти се залепят за задната броня, но 70 мета е прекалено.
 • Дкгкдльмглеф
  Отговор
  3 10:51  23.04.18
  Интересно,тия правила кой ще ги контролира? Особено за дистанцията!А,и всеки смотан катаджия мже да ти вземе книжката,за нищо.Прекалено много власт им давате.Според новите "измислени"правила, шофьорът нямамправо на абсолютно нищо и няма никакви права.Ако полицая реши ,че съм в депресия може да ми отнеме книжката...Това е ,за да се стимулират психо лабораториите ли е

 • Дкгкдльмглеф
  Отговор
  4 10:51  23.04.18
  Интересно,тия правила кой ще ги контролира? Особено за дистанцията!А,и всеки смотан катаджия мже да ти вземе книжката,за нищо.Прекалено много власт им давате.Според новите "измислени"правила, шофьорът нямамправо на абсолютно нищо и няма никакви права.Ако полицая реши ,че съм в депресия може да ми отнеме книжката...Това е ,за да се стимулират психо лабораториите ли е
 • иванчо
  Отговор
  5 11:11  23.04.18
  "Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма." Как служител на полицията с 9 месечно обучение ще прецени, че водача е с психологическо отклонение. Лекарите учат по 6 години и после практики, за да стигнат до това. Този който е писал закона да начертае една линия 70 метра и да види колко разтояние е това.

  Коментиран от #7

 • психо
  Отговор
  6 11:17  23.04.18
  Откъде накъде катаджията ще ме преценява дали съм в депресия или не, а и отгоре натова и книжкта ще ми взима за това. Само квалифициран психиатър, доктор може да каже това, а катаджиите и психиатри ли станаха. Абсолютно недопустимо е да се приравняват простите катаджии с лекарите. Това е вратичка за корупция, защото под предтекст,че си депресиран ти взимат книжката, ама това,че катаджиата няма и идея какво е депресия никой не го интересува.
 • Гост
  Отговор
  7 11:39  23.04.18

  До коментар #5 от "иванчо":

  Ти знаеш ли какво е сърказъм ?
 • асдфгхйкл
  Отговор
  8 11:41  23.04.18
  С кво ще ги мерим тия 70 метра? С лазерния далекомер?
 • 9 12:00  23.04.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • PlimP
  Отговор
  10 13:07  23.04.18
  от 14 на 40м., тва нещо не ми е ясно как ще стане
 • простаци
  Отговор
  11 13:13  23.04.18
  Аз и сега си карам като поддържам дистанция но винаги се намира някой наглец (да не използвам по нецензурни думи) който си мисли че като има дистанция между две коли той е в правото си да се шмугне между тях , а пък за тези които не знаят че имат мигачи да не говорим , а и за другите където си мислят че даването на мигач означава път с предимство :)))).

 • 12 15:11  23.04.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • onq s konq
  Отговор
  13 16:43  23.04.18
  Какви 70 м дистанция ми говорят тия,след като принципно карам "броня в броня" на магистралата след някой ТИР или автобус за да ми цепи въздуха,от което разходът на гориво ми пада почти наполовина?
 • ПенаОтНощнатаСмена
  Отговор
  14 16:16  24.04.18
  некой да ми каже .. колко свободни паркоместа направи общината миналата година .. а по-миналата .. а последните 10? :D като направят достатъчно, тогава може да глобяват.
 • Dimata
  Отговор
  15 11:02  25.04.18
  Те да вземат първо да оправят инфраструктурата, за да отговаря на тези изисквания, пък после да променят текстове от закона, щото иначе всичко е направено не с цел безопасност, а само да се събират паричките на овчия ни народ !!! И ако някой от тия изроди в парламента дето ги пишеш малоумните поправки в закона може само да ми обясни как примерно ще изпревариш бавно движещият се пред теб автомобил на планински път ако трябва да спазваш идиотската дистанция 40-60 м ???? Май Май всичко е за паричките.... А !?
 • JEEP
  Отговор
  16 16:30  26.04.18

  До коментар #1 от "Гост с име":

  Е те сега с тези 70м дистанция, идиотите ще се преквалифицират от слалом в супер Г.

Напиши коментар:


Публикувай