23 Април, 2018 23:55 5 116 8

Спасиха три мечета край Доспат, наблюдават ги 24/7

  • мече-
  • мечета-
  • доспат-
  • мечки-
  • четири лапи

При над 90% от случаите на намерени мечета в дивата природа, майката е прогонена или отстреляна от бракониери

Спасиха три мечета край Доспат, наблюдават ги 24/7 - 1
Снимки: Четири лапи

В събота при съвместна акция на Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция по околна среда и води – Смолян и фондация „Четири лапи“ бяха спасени три мечета, намерени край пътя в близост до родопското с. Барутин, в близост до язовир Доспат. Мечетата са на съвсем крехка възраст и са били без майка си, което наложи спешното им настаняване в Парка за танцуващи мечки край Белица. Вчера те бяха прегледани от ветеринарен лекар, съобщиха от "Четири лапи".

Спасиха три мечета край Доспат, наблюдават ги 24/7

Според Димитър Иванов, управител на стопанисвания от „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо спасителен център, трите мечета са силно стресирани заради преждевременното им отделяне от майката: „Били са сами близо денонощие, като през това време не са се хранили и не са поемали течности. Опитът ни сочи, че при над 90% от случаите на намерени мечета в дивата природа, майката е прогонена или отстреляна от бракониери. Отглеждането на осиротели мечета от хора е изключително трудно, но въпреки това ще направим всичко възможно, за да ги спасим.“

Спасиха три мечета край Доспат, наблюдават ги 24/7

Трите мечета са на възраст около три месеца и все още бозаят. Специалистите на „Четири лапи“ са започнали захранването им с козе мляко, което е най-близко по състав до кърмата на мечките, като към него се добавят витамини. Две от мечетата са от мъжки пол, а едно от женски. Най-едро е женското мече, което тежи над 3 кг, а притесненията на гледачите и лекарите в Парка за танцуващи мечки са свързани с най-дребното мече, което тежи под 2 кг. Мечетата са под денонощно наблюдение от екипа на парка и се очаква до две седмици, когато общото им състояние се стабилизира и укрепне, да бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в отглеждането на осиротели мечета и подготвянето им за живот в дивата природа.

Спасиха три мечета край Доспат, наблюдават ги 24/7

За да се намали стреса на мечетата, както и да се гарантира успешното им отглеждане и реадаптиране към живот в дивата природа, контактът им с хора ще бъде сведен до минимум, като до заминаването им за Гърция те ще бъдат отглеждани в карантинно помещение и до тях няма да бъдат допускани посетители на Парка за танцуващи мечки и журналисти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Александър М.

    3 3 Отговор
    Бойко е крадец
  • 2 Борис

    5 0 Отговор
    Кога в България ще има нещо работещо ?Ветеринари ли нямаме или малко пари се харчат от еко организаций , какво не и стига на тая държава та 3 мечета да неможе да отгледа? Не казвам че задължително трябва да ги уморим,а ме е яд че за всичко трябва да се опира до чужди държави.Тия центрове за мечки в българия за какво са, за усвояване на някакви пари ли са само?Или гърците са по симпатични и мечетата ще са по спокойни при тях.

    Коментиран от #3

  • 3 Боклуци

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Борис":

    Абсолютно подкрепям! Все едно гърците всеки ден с мечки се занимават! Колко мечки има в България - по последни данни 900-1000 броя, а в Гърция колко??? И превоза до Гърция ще е страшен стрес за мечетата! Хранете ги тук с козе мляко, после с храна и ги пускайте!
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Е, то и "грижата" за едно куче излиза от 500-800лв и то за залавяне, кастрация и обезпаразитяване, после ги пускат обратно на улицата. Такава простотия няма. Само дивите животни се пускат обратно, бездомни кучета не. В същото време една баба може да се грижи по-добре за 50 кучета отколкото цял екип от "еко"-простотиите и тази баба не е поискала и един лев помощ. Сега ще изпишат едни хиляди левове за грижи на мече, а те горките, надали ще получат и стотинка от това.
  • 5 боцмана

    0 0 Отговор
    Не е вярно , че майката е убита от бракониери , вчера я видях крие се в междублоковите пространства в Пловдив . Както са обраснали нищо чудно и затворниците от Софийския да се крият там някъде .
  • 6 турист

    0 0 Отговор
    Майката е убита и то не от кой да е! Нелегално се продава и месо от мечки, елени, сърни, а техният лов е забранен! Контролът в горите е нулев и ще ви разкажа. Имам къща на края на едно село и редовно чувам ловни пушки не само събота и неделя, ами и през седмицата. Започнах да звъня на полицията, но се оказа, че от близкия град има полицаи и ловната дружинка и всичко се потулва и размива. Казват ми да не им се мешам и да си гледам двора! Представяте ли си какви наглеци? След това започнах да се обаждам на 112 и научих и съседите да звънят. От там ги е повече страх, защото телефонът е национаелен и може да стигне до окръжната прокуратура, или до медиите, както ги заплаших. Върхът на наглостта беше, като стреляха под оградата, докато имаше деца и тогава вече се обадих на горското в областния град и ги заплаших, че ако не дойдат, съм снимал всичко и ще го пусна в медиите. Те дойдоха след 1 час и ловния излет на мутрите бе прекъснат още в зародиш на обяд. Хубавото е, че днес ловците са много мързеливи и ходят само докъдето стигат джиповете. Няма ги онези ловджии, които са ходели с пушки по 30 километра на ден и това донякъде спасява животинките. Лошото е, че куцо и сакато може да си купи много точни карабини с мерници и е много лесно да стреляш подло като снайпер от далече животинче, което не те чува. Горските също са мързеливи и само се возят с джипове, никой не навлиза на обходи в горите, за да ги пазят, или да следят популациите. В горите се сече толкова, ко
  • 7 турист

    0 0 Отговор
    В горите се сече толкова, колкото никога не е сечено и това също много пречи на дивеча. Другият проблем са бездомните кучета и котки, които живеят около горите. Те ядат малките зайчета и птици, дори и малките сърнички и глиганчета биват изядени от кучета понякога, което е страшно. Относно мечките, техните лапи са голям деликатес. Продават се на черно на баровци и в ресторанти, където се предлагат под масата на "наши хора" и ги няма в менюто. Останалото месо от мечката се смила на кайма, заедно със свинско, за да не е толкова сухо. Малките мечета гърците ще ги продадат на зоологически градини в чужбина и те няма да се върнат повече в Родопите. Някой е взел пари за тях, а е възможно майката да е ранена или прогонена от ловни кучета, тя никога не си оставя малките без надзор. Интересно ми е кога ще ни писне и сами ще си оправим положението с цялата държава - и в горите, и с престъпността, и корупцията сред съдии, лекари, полиция и администрация. Този месец май още две цели семейства близки приятели емигрираха.

    Коментиран от #8

  • 8 Нотан

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "турист":

    Трябва всички заедно да възстановим и да дойдат и емигрантите тук. Да мине цялата система през ситото и престъпността наказана.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове