24 Април, 2018 08:07 2 063 16

МВР дава 40 млн. лв. за нови камери

  • kat-
  • кат-
  • камера-
  • скорост

Опасват пътищата с уреди за средна скорост

МВР планира да даде 40 млн. лева за нови камери, с които да контролира скоростта по пътищата у нас. Това научи „Монитор“ след обсъждане на текстовете в новите три законопроекта, регламентиращи движение по пътищата, които бяха представени пред депутати, министри и представители на неправителствения сектор.

Идеята на всички ремонти на закона е да бъдат намалени наполовина жертвите от катастрофи до 2020 година. Според информация на „Монитор“ парите ще бъдат набавени от фонда, в който се събират глобите от шофьорите нарушители. Там в момента има около 60 млн. лева, част от които по закон са предвидени за превенция на инциденти по шосетата. С нова формула, в която участие има и финансовото министерство, обаче голяма част от средствата ще бъдат усвоени за монтиране на уреди, които ще отчитат средната скорост при изминато разстояние. Тепърва предложението ще се обсъжда, а след това при положителен резултат ще се обявят обществени поръчки за набавянето на камерите. В момента у нас има само една такава система която е на магистрала „Люлин“.

Само за година чрез нея са били санкционирани 30 хил. нарушители. Подготвя се внедряването и на подобно устройство на магистрала „Тракия“. Пътният участък, където ще се засича средната скорост, е в района на Пловдив. Той е избран заради големия брой катастрофи там. Парите за внедряването са от фонда за безопасност на движението, който пък се финансира с отчисления от платените глоби за нарушения. Камерите ще струват около 200 хил. лв. „Камерите, които измерват средната скорост, са по-ефективни от тези, които отчитат моментната. Шофьорите намаляват само в района с камерите, а след това отново натискат газта“, каза Цветан Цветанов, председател на вътрешната комисия към Народното събрание.

„До момента са натрупани 60 милиона лева дълг от глоби които могат да бъдат вложени в подобряване на инфраструктурата и изграждане на допълнителни контролни камери за наблюдение“, каза още Цветанов. Според него към момента средствата не се разходват ефективно. По време на кръглата маса вчера бяха представени законопроектите за Закон за движение по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства. Или иначе казано в момента действащият Закон за движение по пътищата е разделен между МВР и Министерството на транспорта.

„Основна тяхна цел е да се намалят катастрофите, с които да запазим живота на нашите съграждани по пътищата“, заяви вътрешният министър Валентин Радев. Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов заяви, че в проекта на ЗДВП трябва да намерят място редица теми като усъвършенстването на правилата за движение по пътищата, общите изисквания за участниците в движението, компетентността на отговорностите на контролните органи, наказанията спрямо нарушителите в движението, ясна дефиниция на понятието „пешеходна пътека“, задължение на водачите на велосипед да носят каски, намаляване броя на жертвите, намаляване броя на пострадалите, още по-добра инфраструктура и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аде

    34 1 Отговор
    В Германия ,където няма ограничения на аутобаните защо катастрофите са по-малко въпреки ,че има 10 пъти по-голямо население? Извършват геноцид върху българския народ ,като го държат беден и подчинен.
    защо не направят едни нови здрави магистрали и пътища без дупки ? защо хората нямат пари за нови гуми и коли и да си обслужват нормално спирачна система? с коро ще ги санкционираме и ние.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ДДД

    20 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Идеята на всички ремонти на закона е да бъдат намалени наполовина жертвите
    ако е така защо наказанията са само глоби?
    или идеята е друга?
  • 5 Балканеца

    4 14 Отговор
    Хора не говорете на изуст. Мислите ли че манталитета и характера на немеца са като на балканските субекти. Само глоби и наказания ни оправят нас в това число и не само по пътищата.

    Коментиран от #12

  • 6 KKK

    10 0 Отговор
    Единствената добра идея от всички глупости които се изписаха. Който е минавал през Сърбия по магистралата им е видял ефекта от тази система. Няма АМГ Няма ферари всички спазват ограниченията. Защото като тръгне да слиза от магистралата и мине през пункта да си плати тол таксата го глобяват на място, а ако е надвишил с 50 км. в час средната скорост направо го арестуват на място. Но тук пак ще е побългарено. Простотията не може току така да се изкорени. Трябват и пътища и инфраструктура и култура. Не само дране на бедния българин. Но нищо нека се пълни хазната, пък хората кучетата ги яли.
  • 7 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "аде":

    В България народ случайно да виждаш ! Мърша , а не народ , го е казал още навремето Славейков .
  • 8 ✖✖✖

    5 0 Отговор
    З А К Р И В А Й
  • 9 Wallstreet

    9 0 Отговор
    Цървули няма, гайда си купил!
  • 10 Колю

    13 0 Отговор
    Кой ще възстанови тези милиони ако не намалеят на половина убитите и се окаже ,че и това не работи? Колко още ще трябват за поддръжка и ремонти на тези камери ? Изобщо ,до кога смятате да тормозите шофьорите докато вас ви возят в служебни автомобили с шофьори и хвърчите в облаците ? Защо не влезете между селата и малките градчета с най-обикновен радар и сериозни намерения да си съберете глобите ? Трябва патрулката да е с поне 4 служители там . Трима да пишат актовете и един да спира нарушителя. Или мислите ,че там няма луксозни автомобили ? Има и то доста с тъмнозелени и снежнобели индивиди. Всякакви джигити има. И магазини , барове ,публични домове прикрити като автомивки, незаконни триетажни къщи , изгорени трафопостове от претоварване заради тях , непрестанно вървящите каруци с дърва и кражбата като "семеен потомствен бизнес" на вземащи помощи пенсионирани по болест. А как мъкнат дърва и каквото им падне -няма да повярваш колко е болнав. И какво ли не ...само държава няма и закон няма . Хванали сте се с шофьорите и от години те само са проблема.
  • 11 ВНК

    10 0 Отговор
    МВР е най големият харчец на държавата. В България само полицията е приоритетна, непрекъснато и са дава без никакъв положителен резултат, освен съставени актове и глоби за нищо - коланче, светлини. Какво стана с битовата престъпност? не се говори, с мутрите? нищо с разкриваемост на престъпления? банкоматите, бегълците от затворите? и пр.
  • 12 5ко

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Балканеца":

    Маркс то е казал:
    - Битието определя съзнанието.
    За съжаление тука нямаме битие, само с малки изключения. Още : В БГ нямаме магистрали. Магистралата е път с минимум 3 ленти в посока на движение, плюс аварийна. Има още изисквания за радиуса на завоите и наклоните да са такива, че да пазволяват видока скорост. Да не говорим за качеството на пътната настилка.
    Другото много важно нещо са доходите. Когато те са високи, тогава и колите ще са по - нови и изправни. В днешно време колата не е лукс, а необходимост. Не може само да се изисква от една страна и да се доизтупва брашнения чувал.
    Колкото до новата техника, според мен целта е да се усвоят едни пари и да се затегне, задушаващата хватка на врата на обикновения човек, който и без това е в колабс. Ама какво можеш да очакваш от потомците на най - големите отрепки и престъпници, получили властта на тепсия от трети украински фронт с 200 000 армия през 1944г?!
    Нека човек се поинтересува какви са така наречените управляващи, проивход, родители и ще му светне лампата, че няма случайни. С богатите е същата картинка.
  • 13 Без идеи

    5 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Ще се купят второкачествени камери и ще се изхарчат парите като половината отидат на други места. Нищо няма да се подобри в работата им и ще хленчат за още пари. Вместо да се дадат за образование, здраве и други, за да дръпне България напред
  • 14 _!_

    2 0 Отговор
    Не МВР ги дава тези пари а ние.Така че пишете реални заглавия
  • 15 Чичо

    2 1 Отговор
    Наистина ни трябва строг и тотален контрол, но....Хайде да се запитаме, колко хиляди камери могат да се закупят с 40 млн лева ако не се краде и колко реално ще бъдат закупени, след попълване на поредната гербаджийска касичка!!!!
  • 16 Vlado

    2 0 Отговор
    Иначе КАТ Силистра буквално тъне в мизерия.Улични кучета,храсталаци,листа,треви,фасове и кутийки ит цигари и чашки от кафе.мръсна дограма и недостиг на служители за обслужване.А,да не забравим и в халетата за проверка на колите че не им работят вече валяците и управлението на вратите което е трифазно е с оголени контактори...Срам и позор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове