24 Април, 2018 11:11 2 580 21

Абитуриент: Защо пишат Славейков ту Пенчо, ту Петко?

  • абитуриенти-
  • матури-
  • грамотност

Гергана на Славейков отказала да стане плеймейтка, защото не искала да отиде в дома на везира

Защо Славейков го пишат ту Пенчо, ту Петко? Това е въпрос на абитуриент, който се подготвя за изпитите, предстоящи през следващия месец. Преподаватели споделят в учителските сайтове за все по-странни въпроси по време на обучението и цитати от вече приключили матури, които показват, че децата ни са все по-неграмотни.

Учителка от столично училище разказва, че след като не успяла да убеди свой ученик да чете Елин Пелин, му препоръчала да си изтегли филма "Гераците" от интернет и да го гледа, за да знае за какво става въпрос. Момчето попитало: "Със субтитри ли е?", пише „Телеграф“.

По повод същия автор друг ученик написал в съчинение: "Елин Пелин сменил истинското си име, защото се срамувал от него".

Във връзка с падналото се на изпита стихотворение на Далчев „Книгите“, ученици пишат: „Далчев много е чел, но почти нищо не е разбрал от живота. По-добре да се стегне и да отиде на фитнес или да изяде един шоколад против депресия, а не само да мрънка“. Също от изпитите излиза отговор, че Гергана на Славейков отказала да стане плеймейтка, защото не искала да отиде в дома на везира, а предпочела цветенцата в градинката си“.

Култово е и заключението на абитуриент, че Кирил и Методий са двама близнаци.

Учител от столична гимназия разказва, че се е опитал да докара до тройка свой ученик, като го накара да прочете поне едно произведение от Шекспир, дори без да го анализира. За следващия час момчето наистина прочело творбата и изпитването започнало. „Чичата на Хамлет утепа баща му“, обяснил ученикът.

По чужда литература има и друг пример за нестандартно мислене на български ученици. За руската литература ученик пише: „Не си заслужава да станеш писател – много често ги убиват на дуели“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винету ууу

    27 9 Отговор
    МатрЯла производство на ГЕРБ, но всичко е точно !!!

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    8 11 Отговор

    До коментар #1 от "Винету ууу":

    А може би твой роднина?
  • 3 Чичо

    20 11 Отговор
    Крайно време е начи, да се връща вече комунизма. Ако може и да възкресим другаря Живков ще е най-добре. По негово време образованието (и не само) беше на висота!

    Коментиран от #6, #9, #13

  • 4 Дедо Грую

    18 2 Отговор
    Леле мале! Блазе на таквиз родители, таквиз учЕни чада да отчуват. От туз мЪтрял за нищо не чини, освен като гориво в некой тец.
    Тепърва ще ни радват такива , резултат на демонокрацията. Все едно " Криво разбрана цивилизация" на В. Друмев за такива е писана. Колко актуално и днес.

    Коментиран от #7

  • 5 юрист

    18 6 Отговор
    Това са последиците от мутренската идеология, умишлено насадена в България, от бившата бкп/ бсп. Не се изненадвайте- най- леско се управляват хора с две пръста чело/ по Ламброзо/ и със “знания“ като описаните. Такива хора обичайно не търсят правна защита на нарушениет си трудови или други права, а се примиряват да работят за толкова, за колкото ги наема “чорбаджията“- техен работодател- което е изключително изгодно за работодателят им и е във вреда на техните трудови интереси....

    Коментиран от #14

  • 6 Шляхтиц

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо":

    Моите поздравления и почитания!!!!!!!!!
  • 7 Бай Иван Горския

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо Грую":

    Пиесата "Криворазбраната цивилизация" е от Добри Войников...

    Коментиран от #12

  • 8 Бг-то

    14 0 Отговор
    Сега горе-долу е добре,все още се срещат ученици,които имат знания.След 10год.следващото поколение ще е 100% дебил.Ето това е ефекта от сузанитите преславите и азис.Както четох, в последния си клип сузанита пуши трева и прави св...ка на предната седалка на кола.С такива примери растат децата,какво може да се очаква.
  • 9 Пеньо

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо":

    Дааааа! Самият Живков бе блестящ пример за висотата на тогавашното образование! Ура другари!
  • 10 Синдикат на Ало Измамниците

    11 0 Отговор
    Тези индивиди са бъдещето на тази територия (държава). Правете сметка техните отрочета какви ще са.
  • 11 Ford Prefect

    3 6 Отговор
    Айде само да не обвинявате пак "демокрацията" (нашето е много далеч от демокрация), гейропа, ЕС, НАТО, бай х*й и извънземните. Най-големият виновник са дебилните родители. Аз ако разбера, че детето ми е толкова дебилно, ще последва такъв бой, че после ще стане професор по квантова физика.
  • 12 Дедо Грую

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Иван Горския":

    Благодаря, никога не е късно да се изложиш. Кой бърза и недоглежда понякога става и за смях.
  • 13 Голям си, брат

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чичо":

    Малко от четящите ще схванат мисълта ти...
  • 14 Иван4о е джендър

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "юрист":

    Много грешите! Образованието дава знания, но и ограничава с ред скрупули и задръжки, които не позволяват на човек да се държи крещящо нецивилизовано. Напротив, образованите хора се стремят да се отнасят с околните с разбиране, разумно и са много по-податливи на агресивно и заплашително поведение. Как смятате, дали един агресивен ром ще се изплаши от неагресивен и възпитан човечец, който се е учил за "Хамлет" или ще избяга от друг агресивен и далеч по-силен български гражданин с малко по-отговарящи на потребностите качества - сила, здрав характер, избухливост.

    Аз много пъти като ученик съм отговарял на майка си и нейните въпроси: "Защо пак си се бил?" с обяснението, че аз не съм искал да се бия, но противниците ми държат на това. Лесно е да се гледат турски сериали с изпълнени със сълзи очи колко красиви са отношенията между хората, но тези, дето ще те набият, не са ги гледали.

    Коментиран от #18, #19

  • 15 Пешо

    2 0 Отговор
    В тази смотан държава само на некадърни да скали и на депутатите се вдигат заплатите.
  • 16 Иван4о е джендър

    2 3 Отговор
    Изобщо, нашето образование е много калпаво! Вместо да дава абсолютно неадекватна подготовка за живота - то каква ти подготовка, то е смесица от нелепи глупости, по-добре е да се заложи на предмети, които имат място в съвременното общество. Защото ползата да си прочел "Хамлет" е съмнителна в повечето сфери на живота, но виж, да научиш чужд език е полезно. Да тренираш във фитнеса може да ти отвори пътя към професии като охранител или инструктор по силови спортове, киноактьор или модел; но да изучаваш някакви глупости от т.нар. "български класици" води до твоето изолиране по библиотеки и смешен начин на живот като "интелигент".

    Аз конкретно съм висшист, владея няколко чужди езика, печеля сравнително добре, но освен грамотността, не виждам с какво хубаво ми е повлияло изчитането на тонове книги в свят, където "звезди" са хора като Азис, като Слави Трифонов, българските футболисти и техните половинки, Николета Лозанова и т.н. Много повече и по-полезни са ми за живота здравата физика на тялото и мощния прав.

    Училището в този му вид е вредно за подрастващите!
  • 17 Гоуст

    1 0 Отговор
    Аман от хора, които заклеймяват други,че причерно не са чели някое произведение на някой автор или пък не знаят кой е "еди кой си". Човека може да е някакъв гении в сферата си, да е изобретил, патентовал нещо... но щом не е чел ... значи е малоумник
    Знаете какво е казал Айнщайн за рибата и катеренето по дървото, че колкото и да се мъчи, няма да успее и че цял цивот ще живее с идеята, че е глупава.
    -------------------------------------------------------
    И след всичко писано, абитуриента или се е направил на интересен или си е глупав :)
  • 18 юрист

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иван4о е джендър":

    НК Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.
    (2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.
    (3) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2016 г.) Когато деянието по ал. 1 или 2 е извършено при управляване на моторно превозно средство, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода до три години и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7; по ал. 2 - лишаване от свобода до пет години и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7.
    (4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 26 от 2004 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., предишна ал. 3, доп. - ДВ, бр. 95 от 2016 г.) Когато деянието по предходните алинеи е извършено повторно, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода до три години; по ал. 2 и 3 - лишаване от свобода от една до пет години.
    (5) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 92
  • 19 юрист

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иван4о е джендър":

    (5) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 26 от 2004 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 95 от 2016 г.) Когато деянието по ал. 1 - 3 представлява опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години.
    Учила съм и за Хамлет, и в юф, и къде ли не. Защо трябва да се принизявам до нивото на въпросния неграмотен ром, вместо- познавайки НК, да съобразя поведението си в съзвучие със забраните в нашите закони? Кой Ви принуждава да се движите в социалният кръг на въпросният ром?
  • 20 Иоуееееее

    0 1 Отговор
    То в русия си е противопоказно да си писател, ако не пишеш за възхвала на властта я гулаг, я сибир, я да изгниеш у некое дере...
  • 21 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Децата, учениците, абитуриентите са "огледало" в което се отразява работата на учителите и възпитаващите ги (родители или други настойници).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове