Last news in Fakti

24 Април, 2018 11:54 1 685 7

Провалили младежко събитие от председателството

  • председателството-
  • провалено събитие-
  • euractiv

Алварадо посочи и редица проблеми в организацията на конференцията

Представители на Европейския младежки форум са изразили възмущение от начина, по който българското председателство на Съвета на ЕС е организирало спонсорирано от ЕС събитие в София миналата седмица, пише EURACTIV, цитирани от "Дневник".

По време на младежка конференция, организирана в София на 17-19 април от българското европредседателство, млади хора и политици са се срещнали, за да дискутират как да подобрят живота на младите европейци. Конференцията е най-важното събитие от шестия цикъл на Структурния диалог с младите хора, който има за цел да доближи младежите до политиците.

На тези младежки конференции, които се провеждат по повод всяко европредседателство, избрани младежки представители заедно с представители на националните правителства и на Европейската комисия дискутират свързани с младежта политики и съставят заключения, които след това се предават на Съвета на министрите като начин да се гарантира, че младите хора могат да се включат в оформянето на политиките, засягащи живота им.

"Бъдещето на младите хора е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС", пише на официалния му сайт. Но според Луис Алварадо, президент на Европейския младежки форум, това, което се е случило в София, "разруши работата на поколенията преди нас".

По думите му конференцията е била пример за това какво не е младежкото участие. "Европа е глобален пример и вдъхновение за останалата част от света за това какво е възможно, що се отнася до овластяването на младите хора – защото го изградихме по трудния начин. И тази конференция подкопа и постави в опасност всичко това", коментира Алварадо пред EURACTIV.

"Нямаше никакви младежки и избрани европейски представители в никой панел на дискусията по време на конференцията... Това ли имат предвид те под борба за младежкото овластяване", пита Алварадо.

На събитието е имало много официални лица от ООН, които "разбира се, винаги са добре дошли за междуинституционалната координация", но по думите на Алварадо "те не следват или допринасят за Структурния диалог, младежките политики на ЕС" и процесите като предстоящата младежка стратегия на ЕС и напредъка на преговорите за бюджета на програмата "Еразъм +".

Алварадо посочи и редица проблеми в организацията на конференцията и твърди, че българското председателство е искало да промени всеки процес, който е бил използван при предишни подобни събития.

"Целта на тези конференции е да се подпомогнат младежки групи в неравностойно положение. Ключов инструмент за постигането й е да се гарантира, че те не трябва да плащат пари от собствения си джоб, за да участват", допълни той. По думите му за пръв път в историята на този процес младите хора е трябвало сами да си купуват билети – в миналото това е било правено от националните правителства, предвид че тези разходи се покриват от фондовете на Европейската комисия.

На всеки шест месеца Брюксел осигурява на държавата домакин грант за организирането на младежките конференции. "Защо този път беше различно? Имаше млади хора, които едва си позволиха билета... Това е практическа подробност, но показва колко "на сериозно" са приемани младите хора", допълни той.

Безплатен алкохол, полуголи жени

Алварадо се оплака, че по време на конференцията е бил предлаган безплатен алкохол и че заради напитките някои от участниците не са били във форма за работната сесия на следващата сутрин.

По-шокиращо обаче е било, че макар да е имало сесия по време на конференцията, посветена на равенството между половете и овластяването на младите жени, вечерта е имало празненство, на което "полуголи" жени са танцували по масите. Това за него е "неприемливо" и е "ясен знак за патриархалните стереотипи, които се поощряват в нашия съюз". Според Алварадо това е смутило много младежки лидери и представители на правителствата. "Възмутително е, че публичните пари на ЕС се харчат по този начин. Това не е ЕС, за който младите хора, които аз представлявам, се борят."

Твърде заетият еврокомисар

Президентът на Европейския младежки форум освен това отбеляза, че еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич е напуснал след края на речта си, без да изслуша препоръките на младите хора.

Освен това младежите са били разочаровани от премиера Бойко Борисов, който според тях в речта си е призовал младите хора да не забравят първия си природен дълг да се възпроизвеждат, давайки за пример германски министър, който има седем деца.

Освен това след конференцията български правителствени служители са злословили срещу младежките представители в социалните медии, които са се "осмелили" да критикуват организацията на конференцията. "Те осъзнаха грешката си и започнаха да трият постовете си", допълни Алварадо.

Потърсен за коментар от EURACTIV, Райчо Райчев, вицепрезидент на Българския младежки съвет, потвърди думите на Алварадо за липсата на младежко участие в панелите и добави, че е имало дебати без никакво взаимодействие между участниците. Той освен това се оплака, че въпросът със самолетните билети е затруднил достъпа на някои участници.

Аплодисменти за Борисов

Според Райчев Mинистерството на младежта и спорта е принудило доброволците да се изправят на крака и да ръкопляскат след речта на премиера и освен това е дало предварително написани въпроси на някои от участниците за гражданския диалог с комисаря.

Той отбеляза, че Българският младежки съвет среща същото отношение от правителството в ежедневната си работа.

Какво казва българското правителство

От EURACTIV са се свързали с Постоянното представителство на България в ЕС за коментар по повдигнатите въпроси.

За отсъствието на млади хора в панелите говорителят Елица Златева подчерта, че европейските младежки цели, които са главният резултат от конференцията, са били развити от 11 тематични работни групи, състоящи се от млади хора и представители на държавните власти, отговарящи за младежките политики в ЕС, Западните Балкани и страните от "Източното партньорство".

"Президентът на Националния младежки форум на България и президентът на Европейския младежки форум активно участваха в целия процес", добави тя.

"В първия ден от конференцията младежки представител бе включен като говорител заедно с представители на Европейската комисия, Министерството на младежта и спорта и ООН на най-високото ниво на дискусионния панел", допълни тя.

По въпроса със самолетните билети Златева коментира, че няма задължителна процедура, която да трябва да се следва и за да даде повече гъвкавост на младите делегати, председателството е решило да следва модела на възстановяването на парите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто човек

    14 3 Отговор
    ГЕРБ-аджийска простотия! Но те толкова си могат - Тиквата, Цв.Цв., Праска и селянчета...

    Коментиран от #5

  • 2 BILL

    14 0 Отговор
    Вярно, че полуголите жени бяха не на място, но по-лошото е, че "това е смутило много младежки лидери.."
    Що се отнася до безплатните билети, ТЕ НЕ СА БЕЗПЛАТНИ а се плащат от данъците на всички работещи в ЕС. А аз не съм съгласен да давам пари за лентяи с айфони и други скъпи телефони, примерно.
  • 3 ХАСАН

    6 4 Отговор
    Комсомолска работа!!

    Коментиран от #6

  • 4 Ядеитн

    6 0 Отговор
    Сега секой иска лесното. Младите да фащат лопатите и мотиките - и на работа! Да им са препоти дирнико, че да им са услажда ляба. А тия пишлигаре им са прищяли политики разни.
  • 5 Гербаджия

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Просто човек":

    Просто човек или Прос човек ????
  • 6 юрист

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ХАСАН":

    За пръв път съм съгласна с мнението ти! Да- това ми намирисва много на комсомолските събрания в нрб...
  • 7 патриотъ

    3 0 Отговор
    Младежките лидери явно са били полово неориентирани и са се уплашили да не ги определят като мъже,затова са се уплашили от полуголите жени!Ами да бяха поканили ориентираните мъже,да видите каква радост щеше да има!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове