Last news in Fakti

26 Април, 2018 12:28 2 803 14

БТВ и Нова пускат фейк новина за свободата на словото

  • репортери без граници-
  • новина-
  • медии-
  • свобода

Целта на този род дезинформация е първо да осигурят  финансиране за себе си уж като борци за свободно слово

БТВ и Нова ТВ като жълти медии повтарят една доста компрометирана и недостоверна класация, която слага България на 111-то място по свобода на словото. Това изследване се прави от френската неправителствена организацията "Репортери без граници".

Партньори в България на Репортерите са журналисти от кръга Капитал и групата грантаджии, които се финансират от Фондация Америка за България и Отворено общество на Сорос. Информацията, върху която се базира изследването е дадена именно от тези хора и тези среди. Целта на този род дезинформация е първо да осигурят финансиране за себе си уж като борци за свободно слово. И второ да дискредитират страната и управляващите, че в България има цензура и репресии на "инакомислещите".

А парите за българските грантаджийски организации, които водят "люта битка за свободното слово" никак не са малко. Измерват се с милиони левове, евро и долари. Така, че ако трябва и на 211-то място ще ни сложат стига тези, които пишат докладите и дават информацията да са добре платени.

Но друго е по- важно. Че тези се бият за парите си е ясно, но защо телевизии, като БТВ и Нова влизат в тази история. Вместо да проверят кой дава тази информация, на какви факти и статистика се базират данните, които ни пращат след Боливия и Гана, те папагалското повтарят една лъжлива новина.

А, че тя е фалшива е напълно ясно. В България има няколкостотин информационни сайта, голям брой вестници и списания, радиостанции, телевизиите са над 20 и всички бълват денонощно информация, коментари и анализи. Голямата глупост е да кажеш, че в България няма свобода на словото и изразяване на позиции.

От къде и кой ли не ни залива с потоци от информации за какво ли не. България е една от страните с най-голям брой средства за масово осведомяване. И на фона на тези факти да излязат данни, че сме на 111-то място е голяма лъжа и манипулация.

Кои са "Репортери без граници" и кой се финансират?

Репортери без граници, на френски: Reporters sans frontières (RSF) е международна неправителствена организация, основана във Франция, която защитава свободата на медиите. Създадена е през 1985 г. от Робер Менар, Рони Брауман и журналиста Жан-Клод Гилбо. Жан-Франсоа Жулиар е генералният ѝ секретар от 2008 г. насам.

Според годишните отчети, целия бюджет на организацията е около € 4 000 000 годишно. Повече от 20% от финансирането ѝ идва от частни групи като Санофи-Авентис (€ 400 000, 10% от бюджета, Франсоа Пино, Фондация за Франция, Институтът „Отворено общество“ на Джордж Сорос, Sigrid Rausing Trust, Бенетон или Центъра за Свободна Куба. Освен това рекламната агенция Saatchi & Saatchi реализира безплатно различни комуникационни кампании на РБГ.

Част от средствата ѝ идват от правителствени организации. Според президента на РБГ, Робер Менар, даренията от френското правителство възлизат на 4,8%, като общо размера на правителствената помощ формира 11% от бюджета на РБГ (включващи парите от френското правителство, ОССЕ, ЮНЕСКО и Международна организация на франкофонията). Даниел Жуска, вицепрезидент на френския клон на РБГ (също и вицепрезидент на НПО Les Amis du Monde diplomatique), казва, че финансирането от Националния фонд за демокрация, което достига € 35 000, не компрометира безпристрастността на РБГ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    12 1 Отговор
    А тези, като Днес.бг които повтарят, като папагали всякакви непроверени новини какви са? Че и се вживяват в ролята на цензури! По-добри ли са от авторите? Май само по заплатите се различават.

    Коментиран от #6

  • 2 ССС

    9 0 Отговор
    Май, май някой му се ще и той да точи грантове, не ви ли дават швейцарците достатъчно франкове? И друго, броят на медиите въобще не е индикатор за свобода на словото, след като тези медии са групирани в няколко големи империи, които обслужват съответни политически и икономически интереси. Това не е свободно слово, а зависимо и оценката е вярна. Свободно слово има само във Фейсбук, и там си и остава. Като изразихте вашата позиция с тая фейк на фейка новина, какво стана - спряха ли парите на Нова и БТВ, получихте ли вие, преборихте ли фалшивите новини, освободихти ли словото? Аман от празнодумци и празноглавци.
  • 3 новичок

    20 1 Отговор
    Тази статия разбира се, е гарантирана от ГЕРБ, но все пак да кажем..В България, че няма свободни медии, това е факт, но има един още по-тежък проблем! В България няма "журналисти" , или те се броят на пръсти. Голямата част от тях са продажни проститутки готови да оплюят и майка си за някой друг лев. 80% от тях са полу-грамотни, или напълно неграмотни по много теми и са неспособни да формират въпросите си, а какво остава за някакъв по-сериозен анализ. Не познават историята ни дори, от недалечното минало, да не говорим за Европейската и Световна история. Не разбират, това което се случва в света и около България . Неграмотни са по повечето икономически въпроси. Не разбират причините за социалните проблеми на хората, а само коментират последствията от тях . Не служат на общественият интерес и обикновените хора, а защитават и прокарват откровенно частни интереси . Не защитават българският национален интерес, защото не го разбират, а вместо това обслужват и прокарват чужди интереси спуснати им от чужди агенции и НПО .

    Коментиран от #5, #7

  • 4 575

    8 2 Отговор
    А на Вас кой плати, за да напишете тази глупост? В България почти всички медии служат на някого и имат за цел да "промиват мозъци". няма свобода на словото, единствено го има във Фейсбук, но и там има опасност да блокират профила ти, ако те докладват тролските организации.
  • 5 Пеньо

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "новичок":

    Браво!
  • 6 журналя

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    ... и факти и факти !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Morgoth

    5 0 Отговор
    Не знам колко е безпристрастна тази организация, но е факт, че преди ни даваше доста по-добра оценка, а хората които я финансират, както и грандаджиите са същите.
    Обезпокоително е нарастването на медийната мощ на един недолюбван от народа мафиот, който се замогна твърде бързо. Доста обезпокоителен е и факта, че един точно определен хумористичен вестник не е допускан до пазара под заплаха за разпространителите, че ще им бъдат спрени всички останали вестници. Което пък води до въпроса има ли човек с възможност да влияе на разпространението на всички останали?
    През годините също така имаше неочаквано изчезващи водещи след като са "сгафили" с някой представител на властта.
    Медиите ни станаха арена във войната на БСП с ГЕРБ, както и на ЕС с Русия и вече е трудно да се прочете обективно мнение.
  • 9 Иван

    6 2 Отговор
    И къде видяхте фалшива новина???
    Пише "Репортери без граници" нареждат България на 111-то място по свобода на словото.
    Така ли е? Така е! Репортери без граници щом така са решили това е тяхно право.
    Намерете си друго НПО (руско, китайско, севернокорейско) и им публикувайте и техните данни. Там може да сме на челните места по "свобода на словото".
    Всичко е относително, но пак няма "фейк новина", защото точно тези, точно там са ни класирали!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Владо Вр

    3 0 Отговор
    Благодарение на Бтв и Нова, които са също слугинажни, сме на това място. Но, дерзайте BG журналисти! Има още, докато стигнем дъното, пък и ще покопаем надолу!
  • 13 България сие на Точното място Мария

    2 0 Отговор
    Атанасова!! 111 или 112??все това, итова нее жълта новина, а заслуга на Продажни Журналисти и собственици на Медии, Политици, както на съд и Прокоратура!! Това е Реалността, иска ви сее дае жълта новина но нее!!
  • 14 аф еа

    0 0 Отговор
    не е 111 място а 1111 място.а по жизнен стандарт -сомалия на балканите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове