Last news in Fakti

26 Април, 2018 13:40 2 555 15

Борисов: До 1 година може да сме в чакалнята за еврозоната

  • бойко борисов-
  • еврозона-
  • евро-
  • валута-
  • ес-
  • форум

България е покрила 4 от 5-те критерия

Борисов: До 1 година може да сме в чакалнята за еврозоната - 1
Снимки: БТА

До една година можем да сме в чакалнята за еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов на форума "България в еврозоната".

"Хубаво е че на това събитие са всички големи политически партии. Искаме до една година да влезем в чакалнята на еврозоната, да намалим лихвите по кредитите, повече стабилност и сигурност в банковата система, повече инвестиции. Това е при задължителна политическа стабилност - всичко си зависи от нас и нашите ръце", изтъкна Борисов, цитиран от "Канал 3".

Министър-председателят посочи двата възможни варианта за България от влизането в еврозоната.

"По тази тема има две мнения - първото, положително, че ако влезем в чакалнята, всичко тръгва нагоре; имаме и обратния вариант с Гърция - след като влиза, всичко тръгва надолу", каза премиерът и припомни, че България вече е покрила 4 от 5-те критерия.

Борисов: До 1 година може да сме в чакалнята за еврозоната

"Ние искаме първо България да влезе в чакалнята за еврозоната, а след това в банковия паричен съюз", разкри още премиерът, като предупреди, че с този форум със сигурност ще бъдат подразнени банкерите от европейските финансови институции - "банкерите не обичат да се шуми".

"Банкерите сега със сигурност ще ги подразним с този форум, че малко осветяваме тази пътна карта (за пътя на България към еврозоната), но българските граждани трябва да са информирани", обясни Борисов.

Той отново подчерта колко е важна политическата стабилност на България за тази важна стъпка към общата валута. За което изтъкна приноса на всички досегашни правителства.

"Зависи от стабилността на държавата и как ще се ръководи в бъдеще. Ние, понеже винаги сме по-силни да се черним - и ние от ГЕРБ и колегите от БСП, но ще видите от графиката на дълга, как с Гърция тръгваме от 100% и през всичките години се вижда как преди няколко дни ние отиваме на 25%, а Гърция точно обратното - отива на 177%", подкрепи тезата си с цифри Борисов.

"Всичките правителства, което и да е правителство, ще го спазва това нещо, което е изключително важно, когато защитаваме една теза - или от страховете на българските хора или от страховете на европейците.

Но ние не представляваме риск за Европа, защото удържахме - пак казвам, всички правителства. Не си дадохме на съхранение и не си продадохме златния резерв - имаме хубав златен резерв, имаме фискален резерв, което постигаме със стабилност", отчете премиерът.

"Ако видите дълговете на Полша, Словакия, Унгария, това ще означава, че спокойно можем да похарчим 10-15 милиарда веднага и всички ще харесат това, защото така ние ще вдигнем пенсиите и всичко, но едва ли ще се го харесат бъдещите поколения, които ще трябва да го изплащат", заяви Бойко Борисов.

По повод третото място на България по най-нисък дълг в ЕС (след Естония и Люксембург), премиерът се зарече до края на мандата си да свали под 20% задлъжнялостта на страната и тя да измести Люксембург от второто място.

Борисов: До 1 година може да сме в чакалнята за еврозоната

Бойко Борисов припомни изказването на Сергей Станишев. "Господин Станишев завърши много добре с въпроса "Какво би станало, ако не участваме (в еврозоната)?". Тогава не би трябвало да се сърдим, ако едни държави искат да се развиват на първа скорост, а други, с други претенции, да си правят тяхна политика. Ние от кои искаме да бъдем? Ясно е, че ако искаме да сме като силните страни и икономики с обща валута, трябва да влезем в техните измерения", подчерта Бойко Борисов, цитиран от "Канал 3".

Той разкри, че предстоят "тихи преговори" с европейските банкери, и изрази своя оптимизъм, че до година България ще постигне своето - влизане в чакалнята в еврозоната.

"Оптимист съм, че в рамките на една година можем да се поздравим с успех по този въпрос. Иска ми се да е за няколко месеца, но няма да може, а и президентът Макрон има нови идеи към разделяне на Европа, а не за обединение", завърши премиерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 же 342

    4 7 Отговор
    До година време ще сме в Руский Тюркистан, а не в ЕС!
  • 2 Jensen

    19 1 Отговор
    до 1 година може да няма евро-зона в този формат:)
  • 3 SAAB

    18 1 Отговор
    Изобщо НЕ е възможно това......мокри сънища !
  • 4 дгхд

    13 1 Отговор
    тази там на кой от тримата лапа...

    Коментиран от #5

  • 5 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "дгхд":

    И на тримата...

    Коментиран от #6

  • 6 pencho

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "сойкаПРИСМЕХУЛКА":

    Не е възможно и на тримата. Единият е Сергей...и то Станишев.....
  • 7

    13 0 Отговор
    Единствено организираната престъпност на всички нива в държавата има полза от еврото. Може да се каже че чрез еврото ще бъде голямото замитане на откраднатото от държавата и народа. И да не забравяме че една френска фирма има огромен интерес от печатането на българското евро защото е закупила преди години печатницата на БНБ.
  • 8 Димчо съседа.

    6 0 Отговор
    България от години е Евросъюза и за дълги години няма да им се даде възможност даде включи в валутната зона стига сте плямпали. то първо му предстои БНБ да се освободи от валутният борд поне Пет години да е на самоуправление на Националната Икономика чак тогава трябва да мисли за евро зоната при една стабилна Българска Икономика то Европейската валутна система сама ще дойде в България.но България вече няма младо поколение заработи стабилно икономиката и така докато няма външна подкрепа Русия никога няма да приеме Българи в Съюз защото вече няма добра икономика и производство и земеделие Еврозоната много добре го знае и вижда що за хора сме и що за стока сме.
  • 9 кобрети

    6 0 Отговор
    Може..може...всичко може ...амааааа...НАДАЛИ....
  • 10 ррев5

    5 0 Отговор
    тея откачиха,чакалня?или тоалетна по скоро
  • 11 гост

    5 0 Отговор
    Нали от есента на 2016 щяхме да сме в Шенген? Знам, знам ... Орешарски!
  • 12 ПРОГЛЕДНИ НАРОДЕ

    10 1 Отговор
    - Слепи ли сте? Какво бъдеще виждате вие за България? – Никакво, не разбрате ли, България вече не съществува, няма я. Мога да ви кажа, какво бъдеще виждам за територията, която някога е била наричана България. До десет години, вие не само няма да отворите седми блок на АЕЦ Козлодуй, но ще закриете централата и ще сложите кръст на атомната енергетика и ще внасяте руски енергийни ресурси от Турция. Богатствата на земята ви ще бъдат източени от чуждестранни концесионери, а нивите ви отровени от сондажи за шистов газ. Населението доколкото го има, ще се изхранва с вносни ГМО продукти, а децата ви няма да знаят, че дедите им някога са се наричали българи. Ще изчезнете не просто като държава, не само като народ, но и като страница в историята на света, а територията ви ще бъде използвана като плацдарм за реализиране на различни геополитически цели.
  • 13 анонимен

    0 4 Отговор
    ГЕРБ работят и изпълняват обещаните политически ангажименти. Очевидно благодарение на тях някой ден ще влезем наистина в еврозоната и Шенген.
  • 14 ПЕШО

    4 0 Отговор
    Абе каква е тази Ева Мейдан. Била евродепутатка, еми тя дори Българско име не носи.Нашите усещат ,че евро програмите спират 2020 и няма да има откъде да лапат.И въобще тази цялата политическа каста за последните 30 години заслужава само по -един откос със шмайзеро
  • 15 SGroup

    0 0 Отговор
    МОНЕТАРНИТЕ МАТРИЦИ /Глобален Монетаризъм/
    http://sfera.zonebg.com/monmats.pdf
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове