Last news in Fakti

26 Април, 2018 17:59 2 097 17

Станишев: С еврото влизаме в "А" отбора на ЕС

  • сергей станишев-
  • евро

Присъединяването към еврозоната изисква национално усилие. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на конференция "България в еврозоната. Икономическата логика срещу митовете".

Това е третото събитие от поредицата „Европа отново на път“, инициирано от президента на ПЕС.

Гост на форума е и премиерът Бойко Борисов.

Форумът е организиран от Станишев и Ева Майдел, член на ЕП и председател на Европейското международно движение.

Станишев предупреди, че има и друга визия за ЕС - Европа на две скорости и, ако сега изпуснем възможността да станем членове на еврозоната, може да се наложи да чакаме дълго. Винаги е по-добре да участваш във взимането на решения, отколкото да бъдеш техен изпълнител, категоричен е президентът на ПЕС.

С еврото влизаме в "А" отбора на ЕС, изтъкна Сергей Станишев.

"По мястото на България в променящия се Европейски съюз трябва да има консенсус. Ако не сме единни, няма как да бъдем успешни.", каза в началото на изказването си на форума Станишев.

„С г-жа Ева Майдел споделяме днес отговорността за организирането и финансирането на това събитие от името на делегациите на българските социалисти и на колегите от ЕНП в ЕП. Решихме заедно да стартираме дискусията за присъединяването на България към Еврозоната, защото смятаме, че е настъпил моментът, че имаме исторически прозорец от възможности страната ни да се позиционира в ядрото на ЕС, изпълнявайки заявеното от министъра на финансите намерение да кандидатства за ERM II през юни тази година.

Освен историческия прозорец от възможности, политиците имаме и шанса тази идея – за присъединяването към Еврозоната – да се ползва с широка обществена подкрепа у нас“, каза в началото на словото си Станишев.

Той подчерта, че според проучване на „Сова харис“ около 77% от хората изразяват съгласие с твърдението, че България трябва да положи повече усилия, за да се интегрира във всички ключови формати на ЕС – Шенген, Еврозоната, в областта на отбраната и сигурността, в опазването на външната граница. Около 52% споделят мнението, че влизането на България в Еврозоната би осигурило по-голяма стабилност и прозрачност на българската банкова система, а 68% смятат, че страната трябва да се позиционира в ядрото на ЕС.

„Правителството – в лицето на финансовия министър – заяви готовността на страната за кандидатстване в ERM II. Най-голямата опозиционна партия – БСП – на своя последен конгрес гласува категорично в подкрепа на присъединяването на България към Шенген и Еврозоната“, обърна внимание Станишев.

„Еврозоната е интеграционното ядро на ЕС. Еврозоната ще бъде все по-интегрирана и там ще се вземат решенията, включително за страни от ЕС, които не са членове“, посочи Станишев.

„От нас днес зависи дали поколението, което се роди в годината на присъединяването ни към ЕС – 2007 г., ще получи заплатите си евро като се включи на пазара на труда през 2025 г.“, изтъкна Станишев.

Процесът по присъединяване е дълъг – средно за другите страни от момента на влизането в ERM IIдо приемането на еврото отнема близо 10 години. Всяка наша нерешителност ще отмества във времето позиционирането ни в ядрото на ЕС и ще прави по-несигурни съдбите на децата ни.

Присъединяването към еврозоната ще доведе до по-голяма стабилност и прозрачност на банковата система, подчерта Станишев.

„Ще се повиши качеството на надзора върху банковия и небанков финансов сектор“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    27 4 Отговор
    Влизаме в "А" отбора като какви, чистачи; теляци; портиери?

    Коментиран от #5

  • 2 Суйо

    20 10 Отговор
    Проста сметка: Гастърбайтер успява да спести 500Евро, които праща на тричленното си семейство в България - жена и две деца, както и помага на родителите пенсионери от двете страни със 200евро. Развъртат се 700Евро на месец - 1400лв. на местно ниво/икономика. Преминаваме към еврото. Той праща пак 500+200вро, които са 700евро, цените са е евро, двойно поскъпнало е всичко спрямо лева. Трябва да праща вече 1400евро, за да осигури семейството и родителите си. Няма кой да му даде такава заплата е Европа(с такъв излишък), той се прибира в БГ. Започва работа за 600евро, като за издъжка му трябват 1600евро(1400+200 за него). Съпругата му го напуска, става проститутка, той обира инкасо и го застрелват. Пенсионерите умират от студ, глад и липса на лекарства. Проституцията не върви - всички са работнички, няма капитал. Децата... гласуват за ГЕРБ. Разруха отвсякъде!

    Коментиран от #6, #14

  • 3 gost

    16 2 Отговор
    Гадни крадливи миндили всички без изключения А отбор национално усилие абе що всички не направите едно усилие и да спрете да крадете народа пък тогава искайте някой да прави усилие долна сган тая държава само някой като Пинучет ще я оправи
  • 4 дефз5

    14 2 Отговор
    КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАР
  • 5 инж. Хасен РОМаносов

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "куку руку ку":

    И долнопробни простiтутк¥.
  • 6 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Суйо":

    Браво-перфектен коментар! Абсолютно вярно!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост с име

    12 1 Отговор
    Тоя миндил ли говори за единство? Когато десетки хиляди протестираха срещу протежето му Орешарски бяха един не видял друг не чул и трети не разбрал. После се омете в европарламента след като публично заяви, че няма да ходи. Тоя дето се спаси и отмъкна камара пари като ги даде на жена си ще говори за единство? Само тояга и да не се връща майстора на шинели.
  • 9 Владо Вр

    11 2 Отговор
    Нека си останем "В" отбор! В противен случай - 30млрд гаранция на валутния борд директно заминават по нечии "наши" сметки. Зер, 2020г. парите от Европа свършват!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пирона на летвата

    3 1 Отговор
    Не ми се струва за добра идея народа до ви вземе на абордаж. Няма да ви хареса, както сега на него не му харесва изпадането от борда на "валутния" курс и хляба. Грешки са правени, но грешащите са на изчезване! България вече е платила за членството си в еврозоната, предстоят само ползи и ще е от полза да не се правят глупости ако някой въобще разбира какво става. Ще е добре да сменим имената на парите с нануралното им изражение, просто е Асан от днес се казва Иван, а всички знаят че Пелов е много опасен, но това и друга смяна на имена, а същността не се е променила.
  • 12 Иванов

    5 2 Отговор
    Не вярвайте на този хазарски гей, който не си знае парите взети от Сорос, колко са.
  • 13 vasik atanasova

    2 0 Отговор
    от ден на ден по хубаво става
  • 14 CL500

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Суйо":

    Хахаха, супер грешно ги смяташ нещата. Когато се въведе еврото НЯМА да се приравни към лева, как го измисли това да са 1:1, не знам. Когато се въведе, първо цените навсякъде ще бъдат обявени с 2 цени - в евро и в лева, като съотношението ще е според курса.
    Я сега ми разсъждавай по друг сценарий - германеца Ханс има 50,000 евро в банката. Ханс веднага си обменя 50,000 евро в близо 100,000 лева. България ще обръща парите и лев=евро (както е според теб). Ханс за една нощ вече има 100,000 евро :-) Вярваш ли си все още :-)
    Друг пример - Ферерро прадава Нутела в Италия да кажем за 2.5 евро, а в Бг за 5 лева (не ям такова, не знам точната цена). Изведнъж цените стават 1:1 с еврото и какво, Нутелата в Бг ще стане 5 евро ??? Те и сега някои цени са по-високи, а после ... Вярваш ли си все още :-)
  • 15 333

    1 0 Отговор
    В Литва и Латвия цените са близки до нашите. А приеха еврото наскоро. Защо там не се вдигнаха цените?
  • 16 Долен ляв педал

    0 0 Отговор
    Абе някой видя ли табелата в ръцете на станигей? Стига с тая "лява резба" бе!
  • 17 Цар Вул

    0 0 Отговор
    Скивайте го в каква идиотска усмивка е разцъъфнал!!!Тоя дето заряза и България и всичко и отиде на топличко и при големите пари!!!Ех ако ми падне ще му потнроша глупавата тиква барабар с очилата!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове