Last news in Fakti

2 Май, 2018 20:20 4 682 33

Бойко Борисов задмина Стефан Стамболов

  • бойко борисов-
  • стефан стамболов

Лидерът на ГЕРБ е най-дълго управлявалият България демократичен министър-председател

Бойко Борисов задмина Стефан Стамболов - 1

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е най-дълго управлявалият България демократичен премиер. На 4 май, когато бе съставено третото му правителство, ще се навършат 2 507 дни, в които той е начело на изпълнителната власт.

По този начин Бойко Борисов задмина Стефан Стамболов, който е бил начело на българската държава 2 464 дни – от 20 август 1887 г. до 19 май 1894 г., отбелязват от "Канал 3".

Животът на първото правителство на ГЕРБ започна на 27 юли 2009 г. и приключи на 13 март 2013 година. „Борисов“ 1 управлява България 1325 дни. Второто правителство на Борисов управлява 817 дни - от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. или общо двете правителства - 2 137 дни.

Третият кабинет встъпи в длъжност на 4 май 2017 г.

В петък - 4 май 2018 г. „Борисов“ 3 навършва една година начело на изпълнителната власт.

Сметките показват, че Бойко Борисов е най-дълго управлявалият демократичен премиер, ако се прави сравнение само с министър-председатели, които са идвали на поста след демократични избори

Другите двама най-дълго управлявали министър-председатели са от времето на комунистическия режим в България.

Станко Тодоров, който в две правителства е министър-председател в продължение на общо 10 г., оглавява класацията с 3630 дни. Неговият престой в премиерския кабинет продължава от 9 юли 1971 г. до 18 юни 1981 г.

На второ място по дълголетие като министър-председател се нарежда последният комунистически управник на България Тодор Живков. Неговият престой начело на правителството е 3 146 дни - от 27 ноември 1962 г. до 9 юли 1971 г. И тогавашният Първи е бил министър-председател два пълни мандата.

В почетната петорка се нарежда Антон Югов. Той е заемал поста в продължение на 2 414 дни, като е начело на три правителства в периода 1956-1962 година.

Най-кратко е продължил пък мандатът на второто правителство на Климент Търновски след преврата от 1886 г. - само 3 дни. Той обаче има и първо правителство. Най-кратко управлявалият министър-председател в България е Димитър Станчов. Той е бил премиер само за 4 дни през 1907 г.

Какво е построил Стамболов и какво Борисов

За 7 години начело на България Стефан Стамболов е построил още 1672 училища, 32 болници, сградите на 12 банки. Тогава са довършени големи обществени сгради като тези на Народното събрание, Министерството на войната, Военното училище, Българската академия на науките, Държавната печатница, Централната гара, първата сграда на Българската народна банка, паметника на Левски, Пощенската палата с телефонна централа. Започнал е строежът на Народния театър, Духовната семинария, Синодалната палата, Военния клуб, Централните хали, Централната градска баня, Държавния музей, Държавното рисувално училище, Обсерваторията, прокарва 5343 километра шосета.

При Борисов е изградена „Арена Армеец“, Колодрума в Пловдив, „Арена Бургас“, спортната зала в Русе, 50 пречиствателни станции, 18 депа за отпадъци, Направен е нов пътнически терминал на Летище Варна и Втори терминал на Летище Бургас, разширен е Терминал 2 на Летище София, построена е нова Морска гара на Пристанище Бургас, изградени са 13 нови метро-станции с 13 км метролинии, Борисов изгражда 418 километра пътища, от които 316 километра автомагистрали.

***

Стефан Стамболов умира на 18 юли 1895 години, три дни след като е жестоко посечен на улица "Раковска" в София. Атентатът е извършен малко повече от година след падането му от власт през май 1894.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    54 1 Отговор
    Трябва да се внимава да не задмине династията Чин!
  • 2 Цар Вул

    60 16 Отговор
    Кое му е демократичното на този свински цървул нещавен!!Продажник!
    Заднико лизач!!!!
  • 3 Гост

    13 30 Отговор
    Евала те боко.голям премиер, голям държавник.
  • 4 Ристе

    35 6 Отговор
    И нито един подземен паркинг не е изграден никъде в България.
  • 5 25252

    47 9 Отговор
    На това лигавене, управление ли му се вика? И Боко Тъпото не е демократично избран, а антидемократично назначен послушко.
  • 6 Демонкратичен

    35 3 Отговор
    Когато някой ми каже демократичен за някого в България, му посчвам референдума, където веднага си проличава ролята на ЦИК, която прави изборите доста недомократични. Та така и с Борисов. А за изгредадените магистрали все пак трябва да се види и качеството - бабуни и коловози. Който е пътувал за Бургас, знае. Липсата на съдебна система, свободни медии показва също демократичността. Да не говорим за университетите Живков и Симиончо.

    Коментиран от #16

  • 7 Пухчо войвода

    20 2 Отговор
    Ей... защо ни подтикват към сравнение сдс стамболов..... я по внимателно ей хайрсьзи !!!
  • 8 Маркс

    36 5 Отговор
    Тия подлоги наричат диктатурата демокрация. А самият диктатор на стадото овци е подлога, на Европейските ни доброжелатели, дето ни продават бракуваните си стоки.Не ми се говори за тоя галош от най позорната страница на историята ни. Сигурен съм че след време при нормални правителства от образовани и експертни личности, галоша от Банкя ще бъде забравен завинаги.
  • 9 El comandante

    37 6 Отговор
    По-голям боклук от тоя не е управлявал България!!!!
  • 10 Македонски

    22 2 Отговор
    Да внимава да не свърши като него!
  • 11 Борис

    20 2 Отговор
    Дали ще гопрочете това ,и дали след това пак ще се оправдава че другите са виновни а той не?
  • 12 некой си

    27 2 Отговор
    Управлева СИК через ББ...
    Нема лошо, тука има държава в държавата ...
    Айде борци, дайте ми пари....
    Тигре, Тигре!
  • 13 onq s konq

    9 21 Отговор
    А КОЙ КОНКРЕТНО от предшестващите премиери след демокрацията се е доближавал макар и бегло до КАЧЕСТВОТО НА УПРАВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ?И тук не става въпрос за плюсовете и минусите на Борисов,А ЗА ЛИПСА НА ПО-ДОБЪР ДЪРЖАВЕН РЪКОВОДИТЕЛ!
  • 14 Ахаха

    26 4 Отговор
    Нормално , все пак са хора на Запада и изпълняват поръчка за избиване на българската нация. Според мен ГРОБ ще слязат от власт чак когато затрият и прогонят 70% от българския етнос. Жалко, че много добри и невинни хора им стават жертва
  • 15 Бах

    14 3 Отговор
    Какво да се прави.За тези 30 г. библейски преход животът ни мина.Та като чели по добре да си управлява.Да правят каквото искат.Вече на всеки от нас му е все едно.Това е най лошото усещане за човек.Виждаме,че всичко е манипулация.Медии,народните боклуци,държавата администрация,службите.Всичко е навързано като свински черва.Няма разплитане.Ние не сме държава а едно смешно географско понятие.А сме били...
  • 16 строител

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "Демонкратичен":

    Хайде да провериш. Магистралата от Чирпан до Ст. Загора която е в окаяно положение и сега се ремонтира е строена по времето на Станишев. И не пиши глупости!
  • 17 вожд за пример

    23 1 Отговор
    Боко се бори за титлата най-дълго управлявал тоталитарен лидер !
    Той няма нищо общо с демократичното, така че цялата статия си е измислица ! Също се бори и за титлата най-много тъпотии изръсени за единица време ! А за лъжите победата му е отдавна осигурена, там няма кой да го бие !
  • 18 наблюдател

    5 16 Отговор
    Ясно, червения трол с многото IP адреси е много обиден. Не може да повярва, че по времето на управлението на Борисов БВП нарасна два пъти, средната заплата три пъти, влоговете на хората стигнаха 8 милиарда, а по БВП страната е четвърта в ЕС. Виж троле, дай да ти намерим работа, защото 25% от работните места в индустрията у нас не са заети. Повярвай ще вземаш повече от копейките които получаваш

    Коментиран от #23, #24, #27

  • 19 Bingo

    17 2 Отговор
    "Арена Бургас" е много далече от построяване, терминалите на летищата в Бургас и Варна са построени от концесионера, ама що да не ги припишем на Бойко и без това списъка е доста оскъден. А ако махнем пречиствателните станции и другите проекти платени от Европа май няма да остане нищо.

    Коментиран от #28

  • 20 Wwe

    4 2 Отговор
    Колкото да го плюете не той работи за 500-600 лева на месец

    Коментиран от #21

  • 21 винкела

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Wwe":

    Еми комшо, сичко е по наследство. Нема случайни във властта.
    Колко и п@тки да изсмучеш, колко и поклона да направиш, ако си никой си оставаш такъв. Така че нема как да ми казваш че некой си бил по-добър от друг, щото деда му примерно бил некой си! Затова ние си работим за по 600лв ама ако не бехме ние - тея немаше от кой да лапат а и не стига че лапат ма и се по-алчни стават и не им стига нищо!!!
    Айде ресто и леко делегация у лево!
  • 22 Къртев

    12 2 Отговор
    Да си ги задминава! Аз не му вярвам и не виждам, светло бъдеще в управлението му. Дано даде Бог светлина на народа, та да дадем власт на достоен и честен човек!
  • 23 Bingo

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "наблюдател":

    Не знам какви данни ви диктуват на партийните сбирки, ама няма да е лошо да проверяваш нещата за които пишеш. БВП на глава от населението в България за 2017 г. е 6300 евро. Ние сме последни в класацията. предпоследни са румънците с около 8200 евро. всички останали са с пет цифрени суми.
  • 24 един от всички

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "наблюдател":

    А заемите,взети по времето на Борисов колко милиарда са?
  • 25 Г.З.

    6 1 Отговор
    Спрете татуираните шофьори на беемветата,и среднощния вой на самоубийците мотоциклетисти,щото тормозят работещите хора.Ние вече сме им простили.Алилуя.
  • 26 Варна

    6 0 Отговор
    Борисов не е правил новият терминал във Варна. Терминала го правиха мутрите от ТИМ след отдаване на концесията на летището.Не му преписвайте неща които не е направил! За Магистралите въпросът също е спорен! На практика АМ Тракия беше довършена от него, а не построена! Реално нов път има само Стара Загора, Нова Загора и Чирпан. На останалите места бяха добавени ленти към старите шосета. За 10 години са изхарчени на 320 милиарда лева и дълговете ни се увеличиха от 9,4 до 25 милиарда. - Като имате в предвид сумите къде според Вас са изхарчени? - Какво имаме насреща за тях? - Аз мисля, че имаме само по- богата мафия начело на която стои министър- председател! Предвид на това как приключва Стамболов... - Ако го споходи същото Борисов, то сигурно ще възкликна, че има Бог и справедливо наказание.
  • 27 Варна

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "наблюдател":

    Най- мразя лъжите! Защо не се подготвяте за доказателства когато говорите бе?
    Ето ти данните от НСИ:

    http://www.nsi.bg/bg/content/11474/%D0%B1%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8

    Нещо повече! - Ако се чувстваш късметлия можеш да се пробваш да докажеш, че цената не е причината за общото увеличение на резултата! Сиреч казвам, че ако си наясно що е то БВП и неговите компоненти. Ако си наясно с факторният анализ и верижните индекси можем да поспорим.
    Това, че пожарникар излиза да декламира показатели, без да бъде даден шанс пряко да му бъде начукана тезата заради липсата му на познания, не означава че всичко, което е казал дебила е истина.
  • 28 Варна

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Bingo":

    Късно прочетох коментарите ти. - Аз говоря за абсолютно същото!
    Мисля, че трябва постоянно да се проверяват твърденията на ГЕРБ защото, ако ги оставим ще си препишат че са в основата на изграждането на ядронният колайдер в ЦЕРН
  • 29 А БЕ

    0 5 Отговор
    Нег о защитавам но в сравнение с управлението на БСП е успял да направи нещо,а те само окрадоха страната и си уредиха живота на тях и децата си по западни държави и САЩ , а заблуждават хората,че са за РУСИЯ !
  • 30 Нема лабао

    5 0 Отговор
    Интересно как след турското робство народа е млад, работлив и пълен с енергия да се развива и строи. Никакъв Стамболов не ги е направил тези неща. Народа ги е направил, а министрите са слушали и са се подчинявали на волята на народа, защото тогава е имало голяма раждаемост, много млади хора и истинска демокрация с Търновската конституция. Стамболов в такава обстановка е бил министър и страшно е навредил ама нейсе, все трябва да хвалим някаква личност. Борисов е олицетворение на съвременния българин - прост и хитър азиатец - чалгаджия с все повече циганско гетоизиране. Къвто народа, такъв и бащицата. Няма кво да ми го плюете. Българина е такъв.
  • 31 Бесен

    5 0 Отговор
    Тоя престъпник ли е демократично управляяващ бе? То ще изкарате още малко че и Цецо Лъжецо е монахиня :D
  • 32 левче кефче

    3 0 Отговор
    Задминал по какво по банкова сметка.Верен отговор.
  • 33 гларус кръстоносец

    1 0 Отговор
    Що за простотия да сравняват Стамболов с тоя нещастник. Първо се запитайте с какви и с чии пари е построеното от единия и от другия . Колко са предприятията заводите и бизнесите разраснали се при Стамболов и фалирали при Б.Б. Колко е прираста на населението при Стамболов и колко са изчезналите в чужбина невъзвращенци и заминалите по гурбет поради липса на работа. Вижте какво е било развитието на промишлеността и занаятите на селското стопанство и на културата тогава и тогава го сравнявайте с Винету. Вижте кой е защитавал България и политически лавирайки между великите сили е направил страната преуспяваща и кой я разграби , разпродаде и подари на парчета - ЕРП и ТЕЦ и АЕЦ . Кой накара българите да си продадат бащината земя на чужденци за да могат физически да оцеляват през великото МУ управление.Егати сравнението - егати недоразумението!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове