15 Май, 2018 08:21 3 895 17

Жената до Боян Петров: Той вече е легенда!

  • боян петров-
  • алпинист

Радослава Ненова за подготовката на алпиниста към върха

Боян Петров се е чувствал в топформа преди експедицията. "Всичко беше изчислил", споделя жената до алпиниста пред в. "Монитор". Радослава Ненова коментира и поста си в социалните мрежи, където призова хората да не рискуват живота си и върхът да не се изкачва.

"Вярно е, че спасителите са на работа там, но според мен не бива да загиват други хора. Става дума за човешки живот и той не се измерва с парите. От Лагер 3 към върха е най-стръмната и опасна част и ако някой ще пострада, то ще е точно в този район. Освен това, там няма да намерят Боян жив - ако е паднал точно там или е претърпял какъвто и да е инцидент. Това обезсмисля жертвата на шерпите и на китайските алпинисти."

По думите й, шерпите са стигнали само на 10 метра от върха, но именно там е най-стръмната и рискова част. Радослава коментира и намерения инсулин. Според нея това не е ключово, тъй като може той да е паднал случайно, а Боян може да изкара дни без инсулин.

"Инсулинът намалява захарта, а на такова място тя не се покачва, защото когато тялото е в спортен режим, то черпи захар от нея. Тогава няма как да се покачи. Така че по никакъв начин това не е ключово за състоянието му. По някаква причина е паднал. Това може винаги да се случи. Той е изключително педантичен, просто понякога се случва, може да е изпуснал нещо."

Радослава потвърди, че Боян Петров не поема излишно рискове и преценява ситуацията. Тя го определи като много стриктен човек.

За последно се чуват на 28 април, а на 29 той е тръгнал да изкачва върха без останалите от групата.

"Явно са имали някаква уговорка да се догонят по трасето или на слизане. Много често хората тръгват по отделно, а по пътя се групират. Всеки се движи с плана си, но в случая явно е станало разминаване. Може останалите да са решили да изчакат един ден, нямам информация. Имало е и такива случаи."

По принцип по време на експедиции Боян следва свое темпо и обича да действа сам, но винаги има някой, който е на близко разстояние и вечер може да са заедно в палатките. "За първи път остава сам. Предполагам, че причината за това е, защото този връх е по-слабо изкачван.", разяснява тя и допълва, че дъщеря му Тея е в Швейцария и поддържат връзка. Момичето е в течение със случващото се. Малкият им син пък все още вярва, че Боян ще бъде намерен. "Все още не се е огънал".

Преди експедицията Боян се е чувствал уверен и физически подготвен. "Нямаше страхове за грешки. Не е чувствал, че няма ресурс, за да стигне върха. Дори някъде четох, че е бил в много лоша физическа форма, което е нелепо. Истината е, че той не е спирал да е в добра форма, не е преставал да се подготвя за тези моменти".

По думите й, той не се е концентрирал върху страха. "Мечтали сме си, когато всичко приключи, да измислим нещо интересно. Да речем, на старини да отидем да живеем в резерват в Африка. Не е имало планове нещата да приключат рано. Не сме мислили върху този вариант."

Оттук насетне търсенето приключва за непалците. Тяхната част е свързана с хеликоптера. А Боян е научил близките си, а и не само тях, да живеят със страст и да взимат с пълни шепи всеки един момент. "Да се усещаш жив, да не се огъваш пред трудностите. Напук на всички болести искаше да докаже, че е здрав. Не може да имаш живот без страст. Това го направи и доста ярък като човек. Виждам колко много хора чакат новини за него."

За омразата и хората, които смятат постъпката на Боян за безразсъдна, Радослава не мисли. "Сигурно тези хора биха реагирали по същия начин и в други ситуации. Може би са много нещастни в техния си живот и имат своите 2 минути на превъзходство, когато се изрекат лоши неща за човек, който всъщност не им е направил нищо лошо на тях самите.

Хората, които ми помагат по всякакъв начин, може да не са съгласни с него, да не смятат, че е герой. Но по някакъв начин ги е докоснал. Това ще отмине, но в историята остават само големите души. Малките имат две минути на превъзходство и след това изчезват. Каквото и да се случи, Боян вече е легенда, защото той докосна много хора.", казва още тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шансу Имамов

    12 18 Отговор
    Най накрая нещо за бобето,цяла нощ не сме спали за да разберем че е легенда.

    Коментиран от #4

  • 2 Шишко

    16 9 Отговор
    Да отидеш на самоубийствена мисия за мен нито е легендарно нито е геройство,напротив безотговорно е

    Коментиран от #7

  • 3 Гост

    12 9 Отговор
    Чак пък легенда.
  • 4 Шансу Имамов 2

    14 7 Отговор

    До коментар #1 от "Шансу Имамов":

    Явно не си спал и много държиш да си кажеш мижавото мнение! Легенда е, да. За него има написано и ще се пише. Името му се знае далеч извън пределите на България! Човек, който със сигурност оставя следа след себе си!
  • 5 ХУБУУ Е ПОПИЛА ОТ МЪЖА ДО СЕБЕ СИ

    12 1 Отговор
    БОГ ДА ГО ПРОСТИ СЕ САМОИЗТЪКВАШЕ КОЛКО Е ВЕЛИК И ЕДВА ЛИ НЕ БЕЗСМЪРТЕН А И СЕГА ЖЕНАТА ДО НЕГО НАДУВА БАЛОНА. КОЙ КОЛКО Е ВЕЛИК И ДАЛИ Е ЛЕГЕНДА ГО КАЗВАТ ОКОЛНИТЕ КАТО СКРОМНОСТТА ТРУДОЛЮБИЕТО И СЕБЕОТДАВАНЕТО ВЪРВЯТ РЪКА ЗА РЪКА.....
  • 6 jforfk

    16 1 Отговор
    Не знам дали е легенда и колко е известен в чужбина. Може наистина да е допринесъл за България. Но, според мен, когато един мъж се грижи за невръстно дете, трябва да си подтисне егото и да проумее, че неговите приоритети са други. И не може да си рискува толкова безотговорно живота заради его и адреналин. Поне трябва да си зададе въпроса: "А как ще живее детето ми без баща, ако с мен се случи нещо".
  • 7 Шишко 2

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Шишко":

    А вие защо не четете и коментирате други новини, а все в новините за Боян се врете! За неговото его говорите, а вашето его да си изтъкнете мнението като "различно" и уникално" не можете да потиснете и да замълчите!
  • 8 Бат Кольо

    7 3 Отговор
    Христо Проданов е легенда-този не е!
  • 9 БАЙ МИЛЕ

    5 2 Отговор
    В ЧУЖБИНА...

    ДАВАЙ....ТИ МОЖЕШ...
    СМЕЛО НАПРЕД...
    ВЯРВАЙ В СЕБЕ СИ...

    В БЪЛГАРИЯ

    ТИИИИ...НЕЩО МАЙ МНОГО СИ СИ ПОВЯРВАЛ...

    ПО-ДОБРЕ ДА ЗАМЪЛЧИМ...
  • 10 kick

    4 2 Отговор
    Е ква легенда може да е един умрял от студ тъпак!

    Коментиран от #14

  • 11 бббббб

    2 0 Отговор
    Умри за да светиш!!!
  • 12 ВДД

    3 3 Отговор
    Чета всички коментари и не вярвам,че може да има толкова завист и злоба,и на всичкото отгоре и толкова неграмотно написана и бълваща помия срещу човека,бащата,съпруга,брата и алпиниста Боян Петров.Вразумете се,хора!
  • 13 Рубладжийче

    4 0 Отговор
    легенда за ГЛПОСТА!!!!!
  • 14 The Clansman

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "kick":

    Никога няма да разбереш,защото си тъп та чак ти е хубаво
  • 15 738

    3 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Жената до Боян Петров: Той вече е легенда!

    Иска ти се, мацка, ама не е!
    Няма и да е,защото медиите достатъчно ни го натрапваха и взе да ни писва от това име, както и от вашите лични и семейни драми, с които занимавате българския народ - без народа да го иска!
    Що пари изсипахте за тези глупости -пари,които можеха да помогнат на болни деца,онкоболни,инвалиди,или пенсионери които не могат да си купят хляба,днес!
    Получите медийно внимание,само че се получи отрицателен ефект, базиран на собствените ви глупости, както и на глупостите на журналисти и медии, които в стремежа си да бъдат „актуални", накараха куп хора да пишат против Боян.
    Не от друго, а от това, че хората искат не само него да четат!!!!!
  • 16 morski

    1 0 Отговор
    Що за кретения е това "жената до Боян Петров"... ЖЕНА МУ ПИШЕТЕ стига с тея педало джендърски определения
  • 17 Бах

    5 2 Отговор
    Легенда в какво бе кучко.Добре че е
    пукнал,мръсни и купени ЕКОЛОЗИ.Спъвате развитието от 20 год.Лагери за вас.Трудови лагери.Това не е като да правиш СМУЧКА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове