Last news in Fakti

15 Май, 2018 12:41 1 886 8

КРИБ е против промените в Закона за хазарта

  • криб-
  • хазарт-
  • лотария-
  • лотарийни билети-
  • валери симеонов-
  • кирил домусчиев

Работодателите и индустриалците не искат рестрикции върху продажбата и рекламите на лотарийни игри

КРИБ е против промените в Закона за хазарта - 1

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България е твърдо против законови рестрикции върху лотарийните игри в България. От най-голямата работодателска организация у нас, начело на която е Кирил Домусчиев, заявиха позицията си в официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, директора на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов и председателя на социалната комисия Хасан Адемов.

Според готвените промени в Закона за хазарта, които се опитва да проправи Валери Симеонов, лотарийни билети вече няма да могат да се продават навсякъде, а само в специализирани пунктове. Предвижда се и забраната за реклама на хазартните игри.

Ето и официалното писмо на КРИБ:

Във връзка с обявените от вицепремиера Валери Сименов намерения за законодателни промени и рестрикции върху лотарийните игри в България, подкрепени и от други парламентарни и извънпарламентарни партии, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изразява следнотото становище:

Категорично възразяваме срещу предлаганите законови промени за ограничаване на рекламата и на разпространението на лицензираните лотарийни игри в България, защото:

- Подобни промени са в противоречие с европейските модели на правна уредба на игралната индустрия в държавите от Европейския съюз.

- В Европейския съюз този сектор е най-силно регулиран, действащите в момента в България регулации на лотарийните игри са едни от най-строгите в Европейския съюз, а корпорациите, които държавата е лицензирала за тази дейност, са стриктно контролирани от данъчните органи и работят на светло.

- Ако бъде приет новият законопроект за промени в Закона за хазарта, внесен от депутати от НФСБ, ще бъде нанесен тежък удар на лицензираните хазартни оператори в България за сметка на нелицензираните такива. В целият свят една от мерките в борбата с нелегалния хазарт е даване на възможност на легалните, плащащи данъци хазартни оператори да се рекламират чрез средствата за масова информация. Забраната за реклама на легалните хазартни оператори ще намали значително приходите в бюджета от данъци.

- Мащабната реклама на легалните оператори стартира през 2012 година. По официални данни на Държавната Комисия по Хазарта към 2012 г. данъкът, платен от хазартните оператори, е под 20 млн. лв., за миналата 2017 г. година е над 200 млн. лв. Тези числа ясно доказват, че чрез средствата на рекламата легалните оператори повишават приходите си за сметка на нелегалните такива, а това е от полза за държавния бюджет.

- Компаниите, които организират лотарийните игри, са едни от най-крупните данъкоплатци в страната и ограничаването на тяхната дейност ще доведе до сериозни загуби за държавния бюджет, а оттам и за обществото, които се измерват в десетки и стотици милиони годишно.

- Браншовите организации на тези компании са членове на КРИБ, както и отделни фирми, които са най-големите в бранша, също така членуват в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

- Членове на КРИБ, които ще понесат тежки последици от рестрикциите, са също така много медии, които са рекламополучатели и за които такова необмислено и необсъждано с никого решение ще доведе до срив в приходите. Загуби ще понесат и спортните клубове (при които рекламата от хазарт е важно перо за издръжка), а също така и всички рекламни агенции.

- Тежки последици ще има и за множество малки търговци, които разчитат много на продажбите на лотарийни билети, за да развиват своя бизнес. През 2017 г. над 70 млн. лева са изплатени под формата на комисиони на разпространителите на лотарийни билети. Ако предлаганите промени станат факт, това на практика ще означава и ликвидация на много работни места.

- Не на последно по важност място, предвижданите рестрикции ще нанесат щети и върху бизнеса, който е на светло, който плаща данъци, осигуровки и заплати. Ако законодателните промени бъдат приети, всъщност ще бъде обслужен черният сектор, а може би това е и целта.

Възразяваме срещу порочния законодателен подход да се обявяват промени, които засягат широк кръг предприемачи и граждани, без да е извършена изискуемата предварителна оценка за тяхното въздействие и да са оценени фискалните ефекти от евентуалното им прилагане. За пореден път се предлагат законодателни промени без обществено обсъждане и оценка на това как тяхното приемане ще се отрази на фиска.

КРИБ заявява готовността си да защити българската индустрия и представлявания от нас бизнес от 900 хиляди заети като цяло, от които 177 хиляди заети пряко или косвено в игралния сектор, от законодателен волунтаризъм, воден от популизъм, предизборни нагласи и неясни интереси.

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България – КРИБ "Гласът на българския бизнес".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Домусчиев

    21 1 Отговор
    Явно на Домусчиев му е мъчно за плешивия и иска да го гледа на екрана! Стига ве хора, тези измамници трябва да се спрат!
  • 2 4е55ггг

    22 1 Отговор
    СПИРАНЕ НА ХАЗАРТА,СПИРАНЕ НА КРИБ,МИБ И Т.Н.
  • 3 Главата не е за украса

    19 0 Отговор
    Докато има балъци ще има и тарикати!
    - Балък:
    Наивен, вярващ в доброто, в правдата, нормален човек.
    - Тарикат:
    Безскрупулен, долен измамник, заслужаващ 20 г. в панделата с най-долната сган или по-добре 1 куршум в безполезната тиква.

    Ако вярвам на стотиците и хиляди реклами по ТВ, то не останаха хора в малките градове и паланки, които да не са спечелили 50К, 100К, 200К, 500К или няколко милиона лева.

    Всеки сам си избира съдбата...
  • 4 Суйо

    5 0 Отговор
    Киро Гела как се е лизнал за фотографа! Парче! Да се обади в редакцията, събират му по списък желаещи чужденци за работа в бизнес-империята му. Изключително доктори и инженерки, тук таме някой озеленител!
  • 5 Номер 57

    11 0 Отговор
    Нека са на светло, но не и да се рекламират.

    По логиката на тоя приватизатор, да пуснем и реклама на дрога по ТВ, ако ще влезе някой лев в бюджета за усвояване...

    Коментиран от #7

  • 6 стоян

    6 0 Отговор
    Ама те се загрижили за държ бюджет а пък ас си помислих че мислят за техния бюджет-да не повярваш
  • 7 А ти

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Номер 57":

    А Вие какво предлагате да гледаме - Шиша Прагма как дирят загубилия се, да снимат пикаещи в градския транспорт, биещи се цигани в Шумен, атентати в Индонезия или някоя и друга родна катастрофа, причинена от ниските цени на винетките? Тая територия си ebala майката и пита за баща си!
  • 8 Математика

    2 0 Отговор
    200 милиона приходи в бюджета отговаря на 15% данък.Следователно целия приход е 1милиард и 133 милиона лева. От него се раздава 70 милиона лева на 177 000 разпространители.Един разпространител печели жълти пари, около 32 лв. на месец. Остават 1милиард и 63милиона лева.От тези пари да предположим, че половината се дават за награди на печелившите, което е много, но пак остават над 500 милиона лева печалба за организаторите всяка година.
    Кои са организаторите знае ли ги някой? Излиза, че това е най печелившия бизнес в България с над 500 милиона печалба на година.Такъв бизнес се прави само с държавна протекция.Крайно време е държавата да си вземе бизнеса и да разпредели парите за всички българи, и за всичките 49 вида спорт, а не само за шепа хора и за един вид спорт -футбола и 2-3 телевизии.
    Първо отнеха от държавата тото1 и стана частно - Еврофутбол.
    Второ отнеха от държавата, държавната лотария от 50ст. и стана Национална лотария - частна, от по няколко лева за билетче.
    Трето подготвя се да бъде ударено и Тото 2 и взето от държавата и дадено на някой честен частник.Постепенно спряха изплащане на печалби от 6/49 за второ теглене, първо тройките, четворките и петиците и накрая и шестиците, докато, го фалират и накрая го клонират с някое частно тото.
    Ета това е българския бизнес!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове