15 Май, 2018 15:11 3 475 25

Фиш след фиш, а катастрофите не спират

  • кат-
  • скорост-
  • фиш

Пътните полицаи трябва да подпомагат трафика, а не само да го контролират

Родните пътища се оборудваха с още радари и камери, КАТ издава все повече фишове, и все пак черната статистика не се променя.

Бившият началник на "Пътна полиция" Алекси Стратиев каза пред Bulgaria ON AIR, че няма как една мярка да даде моментален резултат.

"Трябва известен период, в който тези мерки ще се усетят. Сега загиналите са по-малко от миналата година, надявам се тази тенденция да продължи до края на годината, което означава тази година загиналите да са по-малко от миналата", обясни Стратиев.

Христо Радков от Българското обединение на шофьорите пък беше категоричен, че повечето камери и радари на пътищата в страната са увеличили тормоза над водачите. Той каза, че след влизането на последните мерки срещу нарушителите на пътя, като сваляне на номера и отнемане на книжка за различни нарушения, почти няма разлика в броя на загиналите.

"Преди това са 701 загинали, след влизането на тези мерки, за които имаме 15 хиляди свалени номера, 20 хиляди отнети книжки и много голям брой наказателни постановления, са 698 загиналите", аргументира се Радков.

Той упрекна пътните полицаи, че трябва да подпомагат трафика, а не само да го контролират. Радков беше категоричен, че това ще допринесе много за намаляването на пътния травматизъм.

Алекси Стратиев пък се обяви за повече стационарни камери, които според него са най-ефективни в борбата с превишената скорост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники

    34 4 Отговор
    Проблемът е че , за некадърност при шофиране фишове и актове не се пишат, масово изрядните шофьори дето рядко превишават скоростта са яко стреснати и карането за тях е натоварващо .. правят белите ...

    Коментиран от #12

  • 2 Кълвач

    68 6 Отговор
    Целта не е да намалеят катастрофите, а престъпната Шайка да граби българите. Алчността на ГЕРБ е неизмерима!
  • 3 Дари

    47 7 Отговор
    Проблемът е в некадърността на водачите и лошите пътища.В Германия се кара доста по бързо пък няма този проблем.

    Коментиран от #5, #17

  • 4 патриотъ

    22 5 Отговор
    Нашта работа е българска-хем боли,хем сърби и няма управия!Хем искаме да имаме нормално движение по пътищата,без катастрофи и жертви,хем искаме да не ни контролират и глобяват!Аз лично бих искал да карам по нормални пътища,без джигити и катастрофи и шофьори,които що годе спазват ограниченията и законите,а не да има движение като в Афганистан и на всяка крачка да гледам простотии!Естествено работата на пътна полиция е под всякаква критика и има още много да се желае.
  • 5 Ники

    26 7 Отговор

    До коментар #3 от "Дари":

    Винаги съм питал .. Като се сравняваме с Германците защо не махнем и ние ограничението на магистралата ? Отговора е винаги че там магистралите били по хубави ... ми не е баш така карал съм там и има кофти участъци на тях просто има ограничение 120 км/ч и после на хубавото пак карай ... Освен това ще ви кажа че в западна Европа няма да видите радари и полицай на магистралата !!! И накрая борим катастрофите с фишове и актове за 20 км/ч превишена скорост ли ?

    Коментиран от #25

  • 6 Ники

    18 9 Отговор
    Има още 2 неща - много важни ... Скапаната пътна ифраструктура и остарелия автопарк .. Критериите за технически изправен и безопасен автомобил в България са като тези в Нигерия , Индия и Тайланд ... демек почти никакви
  • 7 никога

    17 13 Отговор
    Когато от КАТ започнат реално да свалят номерата на колите на нарушителите и след плащане на глобата си ги получават, проблема ще бъде решен 99% - 1% корупция
  • 8 гост

    19 0 Отговор
    " Преди това са 701 загинали...са 698 загиналите"

    т.е след писането на 1 тон глоби, актове и тн има с 3-ма загинали по малко.
    Всеки човешки живот е от значение, но толкова близко до предходните резултати ми е като да няма резултати.
  • 9 Крадец

    30 4 Отговор
    Ами,те фишовете и актовете не са за намаляне на катастрофите!Те са законен начин за обиране на народа!
  • 10 гост

    20 2 Отговор
    Смъртността е резултат основно от висока скорост, неправилни маневри и липса на внимание. Потърсете в делата свързани със смъртни случаи и извадете статистика какви присъди получават джигитите, които ясно и умишлено са нарушили законите? После каква част от тях са понесли наказанията си и как? Каква част от тях са платили наложените глоби? Каква част от тях са рецидивисти и какво се предприема след повтаряеми нарушения?
    В делото на Лерца тотално се вижда безсилие на съда и то при убит полицай, опасен рецидив и се бута делото към условна присъда или няколко месеца престой в общежитие.
    Хора, колата е много по-страшно оръжие отколкото огнестрелно оръжие. Няма наказания, няма ефект. Един фиш нищо не оправя, една присъда, отнемане на книжка доживот, конфискация на имущество за покриване на кръвнина и излагане на показ са ефективни мерки.

    Коментиран от #14

  • 11 333

    18 8 Отговор
    Глобите са нереално високи за измъченият народ. С една глоба бъркат бюджета на цяло семейство за месец-два. Резултат няма, изводът е един: нова схема за рекет на народа!

    Коментиран от #21

  • 12 К.К.

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ники":

    Фишове се пишат за нарушения, а щом изрядните шофьори нарушават рядко правилата какво остава за останалите които почти никога не ги спазват и винаги са им виновни пътните условия. Освен КАТ да ги чакат с кутия бонбони вместо с фишове пък може и да разберат, че повечето пътища са правени 70-те години на миналия век за москвичи, трабанти и жигулки, и 5 пъти по-малък трафик.
  • 13 за хора с малко акъл поне

    17 3 Отговор
    Абе какво се обеснявате сега, все намирате някъде другаде вината ама не и във вас самите! Ми като ви е скапана инфраструктурата и са ви стари колите а имате големи мераци, ами махайте се от тука и заминавайте в Германия и там карайте както си искате! Да скапани са пътищата, и колите са стари и точно заради това трябда да се съобразявате със така наложените ни обстоятелства, които не са само за Вас , а са и за мен и за всеки друг!!! Катострофите следват именно от големите мераци, и назачитане и несъобразяване с реалностите в които живеем! А те не прощават на никой, резултатите са налице! Променете чипа в главите си племе мръсно и просто! Като няма как да изпревариши НЯМА да изпревариш а ще си стоиш на ибания гъз! Като има дупки и колата цялата се тресе , ще караш с 90 а не със 140 примерно! За всичко ние сме си виновни , това че не обичаме да съобразяваме със законите и със каквото и да било покрай нас......за това не ни е виновен Тръмп, Путин и световния заговор! Дано сте ме разбрали!
  • 14 goni

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Прав си! Искаш ли да убиеш някого безнаказано просто го издебни с колата!Даже и на хората които почти не слизат от колата им се налага понякога да пресекат пеша! И на пешеходна пътека да го убиеш, той ще е виновен, защото не се е огледал!
  • 15 е такова е положението

    12 0 Отговор
    като караш с 30 и правиш колона отбивай. Никой не е длъжен да те чака, защото си слаб шофьор. Да видим дали няма да намалеят катастрофите ако всички поддържаме еднакво темпо, съобразено с ограниченията на скоростта.
  • 16 The TRAPPER

    15 2 Отговор
    Просто си узакониха рекета, сега ще узаконят и наркотиците и цигарите без бандерол. Колкото до скоростта- и да искам да карам бързо- не мога , - с тези пътища....
  • 17 MGMaschinengewehr

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дари":

    В Германия и глобите и книжките на нарушилите се събират на 99,99%!!!
  • 18 qwerty

    7 1 Отговор
    В част от щатите има знак за минимална скорост. т.е. не може бай Иван с жигулката комби да е тръгнал към "ранчото", което е на 25 км. от Благоевград и да кара с 35-40км/ч при ограничение 90км/ч, а след него колона от 200 автомобила, бързащи за Банско или Гръцко! Отделно някой по-нагоре беше писал, че глобата убивала бюджета за 1-2 месеца на едно семейство - е точно заради това са глобите. Ако искаш да не те глобяват, карай според ограниченията. Многократно съм дава примери по първокласен път се движа със 100-110км/ч при ограничение 90км/ч и все едно съм спял. Тарикатите 140-150 не ги имат за нищо и след това защо имало много катастрофи и жертви по пътищата?

    Коментиран от #23

  • 19 БАЙ ОНЗИ

    9 4 Отговор
    ВСИЧКО Е В ГЛАВАТА...
    НА БЪЛГАРИНА ВСЕ НЯКОЙ МУ Е ВИНОВЕН...
    ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ МУ Е КРИВ....
    ПРАВИЛНИКА ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА СТРИКТНО......ОТ ВСИЧКИ..

    ЩОТО КАТО ИДЕМ В ЧУЖБИНА ГО СПАЗВАМЕ СЪС ЗАПЕТАЙКИТЕ...

    ЗНАЧИ МОЖЕЛО....ЕМИ КАТО МОЖЕ,СПАЗВАЙТЕ ГО....
    КОФТИ Е ,ЧЕ ПОКРАЙ РАЗНИ НЕДОБРОСЪВЕСТНИ ВОДАЧИ СТРАДАТ И ИЗРЯДНИТЕ...
    ТОВА Е..
  • 20 Коментар

    13 1 Отговор
    Днеска Бях в Кат София.
    УБЕДИХ СЕ ТАЗИ СТРАНА ПРИКЛЮЧИ.
    Министерски Съвет С ПОСЛЕДНИ СИЛИ РЕПРЕСИРА НАРОДА ЗА НЯКОЙ ЛЕВ.
  • 21 Да да

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "333":

    Като ти бъркат бюджета,защо нарушаваш!!! На мен 100 лв.не могат да ми объркат бюджета,но се старая да съм примерен водач и най-вече безопасен за околните и себе си! А съм имал случай на ПТП с кола без ГО. Братята роми заебаха колата и избягаха! После я обявили за крадена преди 5 месеца! 4 години се разправях с тия от ГФ,че и зор за акт от КАТ и дело за неизвестен извършител и незнам какви глупости още!
  • 22 Бай Кольо

    2 0 Отговор
    Всичко това е следствие от големия проблем КОРУПЦИЯТА между ДАИ и автоинструкторите.Масово се продават книжки без никой да го интересува , че пускат УБИИЦИ на пътя....
  • 23 Суйо

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "qwerty":

    Пътищата ни не са проектирани за този трафик - брой МПС и скорост. За състоянието мога с мъка да отбележа "и по зле ще става". Автомобилите масово вече са над 125к.с., комфортни, увличащи към висока скорост, даващи усещане за сигурност. А един път Златна Панега-Роман-Мездра или някъде по Червенобрежко, Беленско, Никополско, Поповско и т.н. си е за Опел Астра 1.6моно(75к.с)или еквивалентен дизел, генераци Ф, Г или дрът джип Терано. То е лунна соната от големите, а ако сте с нова кола 140к.с. (след 2010г.), по-добре се обесете. А такива пътища мнооого.
  • 24 The driver

    3 0 Отговор
    Колкото намаляха жертвите от светнатите посред бял ден фарове,толкова и от тези глупости ще намалеят.
    Това пенсионирано ченге Стратиев кой го набеди за експерт не знам.Телевизиите го направиха звезда.
    Цялата работа се прави за далавера,повече глоби повече крадене,повече сменени крушки повече лапане за търговци които съответно се отчитат където трябва.Отделно лесно се збелязва от тъпите фуржки когато си забравил да ги светнеш и се започва рекет.
    Докато ни управляват физкултурници и ченгета само такива тъпотии ще има.
  • 25 675

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ники":

    е свалим ли ограничението по магистралата гледай какво става няма да ни стигнат гробищата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове