707 0

Одобриха резултатите от заседанията на Съвета на ЕС

Одобриха резултатите от заседанията на Съвета на ЕС
Снимка: БТА
Мария Атанасова

Правителството одобри доклади за резултатите от проведени заседания на Съвета на Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба.

На Съвета „Общи въпроси“, състоял се на 17 април в Люксембург, министрите обсъдиха компромисното предложение на Българското председателство относно изменения на Акта за избор на членове на Европейския парламент от 1976 г. Съветът реши да даде още време на държавите-членки да постигнат консенсус до края на април, за да могат промените да влязат в сила за предстоящите избори за Европейски парламент.

Европейската комисия представи одобрения от Колежа на комисарите Пакет по политиката за разширяване на ЕС. Той включва седем доклада за напредъка в изпълнението на критериите за членство за шестте страни от Западните Балкани и за Турция. Пакетът съдържа и две препоръки за започване на предприсъединителните преговори – с Република Македония и Албания.

Неформалното заседание на Съвета по околна среда се проведе на 10 и 11 април в София. Основен акцент на срещата беше дискусията, посветена на подобряване качеството на въздуха, а оттук и на качеството на живот на европейските граждани. Министрите бяха единодушни, че макар качеството на въздуха в ЕС да се подобрява, са необходими още и спешни действия в тази насока. Изтъкната беше необходимостта от по-добра координация между различните управленски нива и различните икономически сектори, които имат отношение към проблема. Беше обсъдена и ролята на социално-икономическите условия в борбата за по-чист въздух.

Втората сесия от заседанието беше посветена на по-доброто регулиране, като дискусията се фокусира върху необходимостта от подобряване координацията между различните нива на управление. По-ясното и лесно приложимо законодателство, без прекомерна регулация и административна тежест, с работещи механизми за докладване, мониторинг и оценка, е визията за по-добро регулиране, около която се обединиха участниците.

Неформалното заседание на министрите на заетостта и социалната политика, състояло се на 17 и 18 април в София, постави акцент върху приложението на принципите на Европейския стълб на социалните права за повишаване на уменията и знанията на работната сила и осигуряване на равни възможности за реализиране на пазара на труда. Министрите обсъдиха и изпълнението на препоръката на Съвета на ЕС за повишаване на квалификация и за създаване на нови възможности за трудова реализация на по-възрастното поколение.

През втория ден на заседанието бяха представени добрите практики и постигнатите от България резултати при реализирането на Европейската гаранция за младежта. Министрите по заетостта и социалната политика обмениха опит в преодоляването на предизвикателствата, свързани с професионалната реализация на младежите и продължително безработните.

България


Още по темата

 • ЕС с атака срещу САЩ

  ЕС с атака срещу САЩ

  С приятели като Доналд Тръмп кой се нуждае от врагове. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск при пристигането си в София. Туск ...
  16.05.2018
  3 152
  19
 • Туск с остри критики към Тръмп преди срещата в София (ВИДЕО)

  Туск с остри критики към Тръмп преди срещата в София (ВИДЕО)

  На пресконференция в София председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европа се нуждае от обединен политически фронт. В изявлението си, ...
  16.05.2018
  2 285
  4

Напиши коментар:


Публикувай