18 Май, 2018 09:12 4 115 25

Двуличието на зелените

  • боян петров-
  • зелени-
  • пирин-
  • екология

Двуличието на „зелените“, уж отстояващи природозащитни каузи, се видя ясно заради едно тъжно събитие – изчезването на алпиниста Боян Петров в Хималаите при изкачването на връх Шиша Пангма, пише в. "Труд".

Издирването на Петров беше прекратено в сряда, като продължи над 10 дни. Докато течеше спасителната акция, така наречените „еколози“ събираха пари. Кампанията бе организирана в социалните мрежи, но средствата не бяха предвидени за издирването на Боян Петров. А за концерт, провел се снощи.

Преди няколко дни, на 11 май, докато десетки чужденци и няколко българи търсеха алпиниста по склоновете под Шиша Пангма, „природозащитници“ се събраха на поредния протест в столицата. На него обикаляха хора с буркани и приканваха всеки да пусне в тях по някой лев за веселбата, която се проведе край паметника на Съветската армия. След митинга на 11 май последва хвалба във фейсбук:

„Народе, вижте какво сътворихме заедно за една вечер. Благодарение на всички ви успяхме да съберем 808.59 лева. При последната проверка на банковата сметка имаше събрани 700 лева за концерта. Това значи, че имаме сигурни 1508,59 лева. Тъкмо преполовихме нужната сума!“

Вчера, преди музикалното шоу с вход „Свободен“, организаторите обявиха, че почти са събрали общата сума от близо 3500 лева.

Дали концертът се е състоял или не, изобщо не е важно. Защото той е иницииран от някакви хора, които лъжат от края на декември, че Пирин планина ще бъде застроена. Тази манипулация започна след решението на правителството за промяна в действащия План за управление на Националния парк. Няколко месеца „зелените“ мамиха, че приетото позволява застрояване на 48% от НП „Пирин“. Накрая сами признаха това, което държавата обясняваше – че изменението позволява модернизация само на ски зоните „Банско“ и „Добринище“, които заемат 2 на сто от територията на целия парк.

Въпреки това „еколозите“ до днес продължават да манипулират, че планината е в опасност, неясно на базата на какви аргументи. И си организираха концерт, събирайки пари за него, докато Боян Петров бе търсен в Хималаите.

През това време семейството му обяви дарителска сметка. По инициатива на „зелените“ нямаше кампания за набиране на средства за спасителната акция на Петров. Такива кампании „природозащитниците“ правят само, когато трябва да бъдат подкрепени лъжите им с организирането на някакво събитие и преди избори. Тогава големите градове се изпълват с „доброволци“, които приканват минувачите за дарение в „подкрепа на природата“ или да подписват в лъжливи подписки.

Това е начинът на действие на Политическа партия „Зелените“, която е едно с коалицията „За да остане природа в България“. Във формацията, която досега никога не е минавала самостоятелно 1% на парламентарен вот, всъщност са познатите лица от коалицията. На протестите уж в защита на природата тези хора се представят като граждани, но когато наближат избори до един са в листите на ПП „Зелените“. Така, маскирани зад благородна кауза, те се опитват да се доберат до власт, която после да осребряват.

Трагедията с Боян Петров само потвърди този абсолютен факт. Няма облаги, съответно няма кампании. Само вайкане в социалните мрежи и добри думи за алпиниста, техен приятел – на практика голямо нищо.

За съжаление има и продължение – вече се случва нещо още по-грозно, което би отвратило всеки нормално мислещ човек.

Притиснати от истината, че НП „Пирин“ няма от какво да бъде спасяван, „еколозите“ вече лека-полека прокарват и тезата, че протестите им трябва да продължат в името на изчезналия алпинист.

Такива призиви се забелязват във фейсбук. По този начин „зелените“ показват, че нямат никакви скрупули да употребят името на Боян Петров за своите финансови и политически цели и да блокират кръстовища уж в негова памет.

Опитите за реализация на този сценарий срещат съпротива и то от хора, които са част или до скоро са били съпричастни към организацията на шествията в София и още няколко града.

Например вчера, отказалият се от протестите и обявил ги за неефективни Манол Глишев, отправи обвинения към съпредседателя на ПП „Зелените“ Борислав Сандов в свой пост във фейсбук, част от който гласи следното:

„Онзи мазен измекяр Боби Сандов да не си прави PR на гърба на покойния Боян Петров, защото това е отвратително. Не се става евродепутат с газене по пресни гробове“.

Така че нека обществото не се подвежда - „зелените“ ще се опитат да използват Петров за своята фалшива кауза. Това ще тежи на тяхната съвест, ако скоро не осребрят и нея.

Буркани и банкови сметки

Близо 3500 лева събраха организаторите на „зеления“ концерт, проведен за фалшивата кауза „защита на Пирин“. Една част от парите „еколозите“ слагали в буркани, които освен да разнасят на протестите, поставили и в четири столични заведения.

Върху бурканчетата пишело „Свирим за Пирин“ и „Каним те на безплатен концерт на открито в защита на Национален парк „Пирин“ срещу сеч и строежи“.

За дарения била открита и банкова сметка, която също набъбнала бързо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toko

    46 7 Отговор
    Добър ден! Сега ли разбрахте ,че зелените са зелени не защото им дреме за природата, а защото това е цветът на парите. Във градинката зад блока има кърлежи, от общината сложиха табелки за да ни уведомят да не пускаме децата там. В същото време 7-8 помяра лежат не обезпокоявани от никой. Децата ще играят по моловете а помярите (златните кокошки ) на така наречените зелени се плодят по детските площадки. Нещо като модерни резервати. Колко хуманно нали?
  • 2 Цар Навуходоносор

    29 4 Отговор
    Зелените, природозащитниците, животозащитниците в голямата си част са платена сган, обслужваща интереси я на политици в страната, я на НПО-та (политици в чужбина). Много малко са хората, които наистина стоят зад тези каузи със сърце, а не поради финансов мотив. Къде бяха животнозащитниците, когато щъркелите мръзнеха в неочаквания сняг??? Малко ли са незаконните сделки за строежи на зелени площи, къде са зелените, не говоря само за националните паркове? Само за втория лифт ревяха, ама ревяха ,защото някой ,който има интерес им е платил. Корумпирани лицемери!
  • 3 българче

    10 20 Отговор
    Поръчкова статия.

    Добре ли плаща Цеко?

    Коментиран от #4

  • 4 Антон

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "българче":

    Не лицемерни, вие сте нагли, долни, лицемерни лъжци. И много други неща, с които ще ем цензурират.
    Като сте такива защитници на природата:
    - защо сте превърнали подножията на хималайските върхове в една огромна замръзнала тоалетна
    - защо сте превърнали склоновотете на върховете в сметище - изхвърлени консерви и опаковки. Зарязани палатки, въжете и всякакво друго оборудване което сте счели за ненужно или излишно.
    Благодарение на алпинисти-еколози тонове боклул има само в района на еверест. Там ви няма като доброволци да чистите, защото няма медии, няма показност , няма кинти. Всичко трябва да бъде на доброволни начала.
    Добре че са шерпите от време на време да почистват кочината която създавате.
    Но иначе сте загрижени за природата и спирате развитие на цели региони.

    Коментиран от #8, #10

  • 5 зарин

    17 3 Отговор
    Зелените са новите фашисти. Създадоха си и нова религия - глобално затопляне, причинено от човешки фактор.
    Ако тръгнеш да го оспорваш е все едно да спориш с религиозен фанатик
  • 6 jforfk

    17 2 Отговор
    Никога не съм разбирал т.н. еколози ... Не мога да разбера защо никога, ама никога не се протестира против рекламните диплянки раздавани на всеки ъгъл, за които са съсипани маса дървета? Защо се протестира срещу пластмасовите опаковки, а не против хартиените? Или хартията не се прави от дървета?! Защо се протестира против намаляването на бездомните кучета, а против, намалянането на плъховете, кърлежите, хлебарките и т.н. не се протестира? Ами по същету аргументи: нали и пъха душа носи? Нали и кучетата и котките както и плъховете са топлокръвни? Нали и плъхове, и котките, и кучетата носят зарази? Защо едните могат да се избиват а другите не?

    И НАКРАЯ: Защо винаги, ама винаги се протестира, когато се прави нещо за развитието на туризма, а никога, ама никога не се протестира против незаконната сеч в която и да е планина? А то и в Западен парк има незаконна сеч. Някой там да е виждал протести?!?
  • 7 Любо

    8 1 Отговор
    Това ако е истина е най-голямото дъно достигано от тези!!! Ужас!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 LZ2018

    2 8 Отговор
    платен фейк нюз
  • 10 ГосТ

    3 9 Отговор

    До коментар #4 от "Антон":

    Много си УМЕН, не ги защитавам тез зелени, защото и те парите гледат. Всичките боклуци на осемхилядниците са от комерса, разбираш ли,или ти е трудно? Явно нямаш капацитета да разграничиш алпинист,скиор,сноубордист или планинар от турист. Боклуците са от същия тоа комерс,който обезобрази бансчо и иска да направи същото с Витоша. Аре кАжи ми к'во пречи да работи инфраструктурата на Витоша, такава , каквато е? Перфектна. Аре кАжи ми що се изсекоха тея просеки за писти и лифтове на бансчо в горския пояс, при положение че се ползват няма и месец,а лифт Академик и прилежащия му перфектен алпийски склон стои неизползваем ? Много лакоми бе,и ОБРАТНОПРОПОРЦИОНАЛНО УМНИ. Ше измисли бае циеко по добра инфраструктура на Витоша от австрийските инженери..... Тоа мое да измисли единствено некоа схема за точене на фондове. Като бордъркроса,за 2млн лева от държавата, най късото трасе ever от стартовете за купата. МНОГО ЗДРАВЕ ВИ ПОЖЕЛАВАМ

    След редакцията няма абс. никакъв резон коментарът ми да бъде махан

    Коментиран от #12

  • 11 Мартин

    14 1 Отговор
    "Зелената" мафия, сътворена от Иво Прокопиев и Тома Белев се интересуват само от зелена валута и изобщо не им дреме за българската гора и природа!
  • 12 Антон

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "ГосТ":

    Начина по който се изказваш е меко казано нелеп. Малките ми деца се изразяват по-правилно от тебе.
    Тези неща които описваш се правят защото обществото има нужда от писти там. А не на склонове, които се считат за подходящи от шепа хора. Навсякъде по света - писти,лифтове и инфраструктура преминава през горски пояс и продължават нагоре.
    На витоша съоръженията може да са били перфектни по тошово време, сега сме 2018. и не отговарят на никакви стандарти за сигурност, комфорт, удобство. Като не давате да се прави нищо там, ще бъде разруха.
    Като видя брадатите и зелените да протестират срещу незаконната сеч, срещу нелегалното къмпингувсне, което замърсява даден плаж с отпадъци, тогава ще повярвам че го правите от финансов интерес!

    Коментиран от #16

  • 13 Лилия

    4 0 Отговор
    Зелените организации явно са се преориентирали и в просяци, на голяма част от тях им отива определено
  • 14 Манол Глишев

    2 1 Отговор
    Вчера пеевският парцал "Труд" си е позволил да ме цитира избирателно, а пейстърите от "Факти" взимат текста наготово. Веднага ще пиша до редакцията, разбира се. Нека се има предвид, че когато наричам шефа на Зелените Сандов "мазен измекяр", то не искам думите ми да се вадят от контекст. Сандов е точно какъвто го наричам, но Пеевски е още по-противен, а "Труд" са измамници и анонимни тролове, които дори не подписват материалите си. Ще се радвам да ме цитират и в това мое мнение. Не споделям лъжата на вестника, че Пирин нямало било да бъде застроен. Ще бъде и още как. В полза на престъпника Цеко Минев. Така че когато се карам на Зелените заради тяхната проклета неефективност, това не значи, че няма за какво да се протестира. Има за какво. Просто няма да се случи със средствата на Зелените. Ще се случи с гняв. И тогава горко им и на лъжци като тези от "Труд", които ме цитират манипулативно, извън контекст и с цел да злепоставят не само шепа мазници, а цялата добра кауза.
  • 15 Асен

    2 0 Отговор
    Зелените има дай да се присламчват към чужди успехи и за чужда сметка разбира се.
  • 16 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Антон":

    За кои курорти ми говориш?
    Френските,Швейцарските,Италианските , Австрийските или дори Японските ?
    Обикновено има точно по една или две писти до долу, през горския пояс. Всичко е горе, в алпийската зона. Да ти дам пример : ако си чувал за Les deux Alpes, инвеститорите садят дървета при строежа на лифт.Засаждат, защото там няма никакви дървета. Дори на долна станция. Разбираш ли ме? Или разбираш само на децата си ? Чувал ли си за Хакуба (Нагано) ? Виж снимки на цялата долина и инфраструктурата. Аз там карах тази зима и живот и здраве и следващите две. Не ми даде никакъв адекватен отговор за Академик на банско. Да,там трябва да се инвестира в лавинна безопасност, а не да се печели от дърводобив. И понеже се вижда,че си миневски трол,знаеш много добре за кои просеки говоря, не за ски пътя до долу. Нека всеки сравни сегашната инфраструктура на Витоша, направена от инженери на Doppelmayer и безумните ви планове. Нека всеки се запита в коя нормална държава, вчерашна мутра ще рекетира държава и ще си позволява да не пуска съоръженията на концесия през зимния сезон. Няма пречка, тези съоръжения да се подменят,абсолютно никаква. Няма пречка,Заека,Боби,Спас и Конярника да не работят. Това е рекет.
    Нека на всеки е ясна ситуацията -пари от еврофондове, държавно финансиране , плащане на минимална такса за концесия с 40% незаконно превишаване на територията и цени на карти като в големите и уредени мега курорти. Това е ситуацията.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тони

    1 0 Отговор
    Тези за пореден път показаха, че не струват и пукната пара...
  • 19 Антон

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГосТ":

    От изброените единствено в япония не съм карал!
    Така че не само пишман еколозите са виждали чуждите мега курорти.
    И като ми даваш за пример франция, как би комнетирал огромните хотели, апарт комплексии подобия горе в планината. Та даже и летище си имат в единия курорт. Това ако искат да го направят тука сигирно ще подскочите до луната. Та викаш там лифтовете, резаните дървета, и стотиците км писти не пречат на природата, обаче тука пречат.
    Чакайте си кинтите от разни нпо, чиято цел е да отмъкне колкото се може повече туристи от България, т.е. по-малко приходи в млн.евро, т.е. още по-зависими. И си вервайте че сте еколози.

    Коментиран от #20

  • 20 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Антон":

    Викам , че големите планини позволяват по големи курорти. Трите долини, за пример, като наъ големият в Европа е изцяло в алпийската зона. Отново. В непосредствена близост до курорта се намира защитена територия, в която нямаш право дори пеша да влизаш,какво остава някой да иска да строи...боже мой. И да,този стил с големите хотели и по малко застроената площ във всички големи френски курорти ми харесва. Има стил, в голямата и гола планина да има няколко по големи хотела, които да побират повечето туристи и скиори или сноубордисти.
    Французин ми е казвал,че е абсурдно концесионер да реши да не отвори курорт през зимния сезон. Директно му се прекратява договора. Освен това, освен мега курорти, във Франция има и такива като La grave,който е световно известен и се посещава от определен тип хора,над средно статистическият турист. Апропо, картите там са по скъпи от повечето големи курорти, но е един от най известните им заради атмосферата. Япония, и по специално Хакуба я дадох за пример, защото снежната покривка в горите е през целия сезон имат и алпийски пояс. Погледнете там инфраструктурата в цялата долина, за пример как се правят ненатрапчиво и рационално курорти за спорт и отдих в планината. Не за други цели. Като човек практикуващ зимни спортове, съм далеч от мисълта да се спира развитието им, но това в никакъв случай не трябва да бъде претекст за обезобразяване на природата заради долнопробен туризъм -тип бананова република.
    Затова задавам въпросите-ка

    Коментиран от #21

  • 21 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ГосТ":

    Затова задавам въпросите-какво пречи да се подмени съществуващата перфектна инфраструктура на Витоша, и защо Академик на Банско (този път с гл. буква) и прилежащият му перфектен склон не се използват. Проблема не е втората кабина,а последствията от нея-пренасяне на тапата горе и исканията за нови писти в горския пояс на Парка и строежа на нови хотели. Друг въпрос -защо,като в нормалните държави не се модернизира Добринище и Предела да речем ? И трябва ли да има абсолютен монопол на един човек, който да си прави каквото си иска. И пак пример от белите страни-дори различните лифтове в един курорт, много често са на различни концесионери.
  • 22 ГосТ

    2 0 Отговор
    И последно по темата, отвратително грозно и низко е, да се използва гибелта на един от най големите ни алпинисти (освен това учен и общественик) за такава долна пропаганда. Не знам за тези зелени, но авторите на статията показват колко безскрупулни и низки са "хората" стоящи зад исканията за презастрояване на българската природа.
    Пак повтарям, няма нищо рационално и красиво в плановете за Витоша и презастрояването в Пирин. Просто ще се случи същото като с летните ни курорти -нормалните хора ще ходят в чужбина, а най долната сган от Европа ще пълни долнопробните- грозни и мръсни бг "курорти". Това че на някои хора, единственото което е излязло от жалкото им съществуване са продукти предназначени за канализацията, не означава че България трябва да бъде тоалетна.
  • 23 Грозно

    2 0 Отговор
    Явно е, че псевдо природозащитницте в България нямат никакви скруполи и са готови да се възползват от трагедията с изчезването на Боян Петров, за да припечелят някой лев и малко слава.
  • 24 aideBe

    1 0 Отговор
    Ако не разбирате от природа, екология, география, природни ресурси, развитие, запазване на ресурси в имено на оцеляването на човека, Пирин и т.н, по-добре се ограмотете. Странно какво удоволствие ви доставя да хейтите тези, които защитават една разумна кауза- а именно да запазим хубавите неща, които имаме. Банско не е на банскалии, той е на мутри, пияни чужденци и претъпкани писти, а и лоша инфраструктура. Едри олигарси имат имоти там, които никой не иска да купи- затова разширяват ски зоната, освен това и ЗОНАТА С РАЗРЕШЕНО СТРОИТЕЛСТВО НА БАНСКО. Разширяват я до границите на парка. Унищожаването на китно планинско градче с голям потенциал и вреда на околната среда около него ли са това, което защитавате? Позор
  • 25 тони

    0 0 Отговор
    Не знам какво се опитвате да защите, при положение, че дори министърката призна, че Юлен са нарушили концесията и ползват 60% повече територия от дадената им по договор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове