1 439 12

ИМП: Предложенията на Валери Симеонов за хазарта ощетяват бюджета

По данни на Европейската комисия общият обем на игралната индустрия в ЕС е 84,9 милиарда евро

Снимка: Shutterstock.com
Снимка: Shutterstock.com
Венцислав Михайлов

Предложенията на Валери Симеонов за хазарта ощетяват бюджета, бизнеса и хората. Това се отбелязва в експертен доклад, изготвен от правния екип на Института за модерна политика (ИМП).

С факти и примери от законодателството на държавите-членки на ЕС, САЩ и Канада докладът категорично опровергава твърденията, че лотариите в България плащат ниски данъци.

Лотариите плащат най-високите данъци – 15 % от целия приход от билети, а останалите фирми – корпоративен данък от 10 % върху печалбата.

Лотариите не се облагат с ДДС поради изрично изискване на европейската Директива 2006/112/EC. Посочено е държава по държава какво предвижда данъчното законодателство в Европа. 21 държави в ЕС имат по-ниски данъци за лотариите от България, в 1 държава данъците са идентични с българските, а 4 държави са с по-висок данък.

Прегледът на законодателството опровергава и твърденията, че в ЕС рекламата и разпространението на лотария са „забранени“ или по-рестриктивни отколкото у нас, както и че има ограничения в разпространението.

По данни на Nielsen Research, например, обема на рекламата на лотариите в Германия през 2017 г. е 197,4 млн.евро.

Експертите обобщават и резултатите от 92 научни емпирични изследвания след 2000 г. относно „хазартната зависимост“. Процентът на лицата, които покриват петте медицински критерия за „хазартна зависимост“ в Европа варира от 0,12 до 3,4 %, в САЩ е около 3,5 %, в Канада 2 %. Установено е, че това няма причинно-следствена връзка с лотариите, както и въобще с мащабите, рекламата и разпространението на лотарийните игри. Значение за „хазартната зависимост“, макар и незначително, оказва рекламата на т.нар. „твърд хазарт“ (казина, рулетка, покер и пр.).

Лотариите са обект на строга държавна регулация и осъществяват дейността си под стриктен държавен контрол и при най-високи стандарти на прозрачност и отчетност, а финансовите им потоци са онлайн интегрирани със системата на НАП. Лотарийните билети са ценни книжа по действащото законодателство и отпечатването им подлежи на стриктен контрол от страна на финансовото министерство.

Докладът илюстрира и разпределението на приходите от лотарийни билети, съгласно действащата законова уредба: 100 единици приход от билети се разпределят – 15 за данъци (от които 1,5 в Национален фонд „Култура“); средно 66 - изплащане на печалби на участници (при законово задължение за минимум 50); средно 9 – търговска отстъпка за разпространители; 10 – реклама, организация плюс крайна печалба за фирмата-организатор.

Фактите показват, че в ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Китай лотариите са легитимно държавно регулирано развлечение, което се организира от държавни и/или лицензирани частни оператори. Този сектор на икономиката генерира значителни приходи в държавния бюджет, които се разходват за социални програми, образование, култура и други държавни нужди. По данни на Европейската комисия общият обем на игралната индустрия в ЕС е 84,9 милиарда евро и има устойчив годишен ръст от 3 %.

В исторически план лотариите, освен развлекателния си характер, винаги са били третирани от държавата и като полезен инструмент за мобилизирането на финансови средства за бюджета и за конкретни каузи.

Някои по-популярни примери в тази посока: със средства от лотария (кено) е изграждана Великата китайска стена; със средства от лотария е изграждана една от най-крупните културни институции в света – Британският музей, а също много от университетите от „Бръшляновата лига“ в САЩ – Харвардски, Принстън и пр.

Правният екип на ИМП препоръчва: да се проведе широко обществено и експертно обсъждане със заинтересованите страни; да бъде направена детайлна оценка на фискалните и социални ефекти от предлаганите рестрикции; да се възложи на компетентни научни организации да извършат научно изследване за състоянието на проблема „хазартна зависимост“ в България.

Парламентът да изпълни изискванията за нотификация на Европейската комисия, което произтича от Директива 98/34/ЕО, препоръчват също от ИМП.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Номер 57
  Отговор
  1 13:20  18.05.18
  Сега ми стана ясно, че по ТВ трябва на 5 мин. да има реклами на Националната лотария, а не на 15 мин. Може и със закон да го прокарат, не са се сетили ...
 • ф5тръ77р
  Отговор
  2 13:29  18.05.18
  стига само данъци и пари,хазарта е болест,от която забогатяват обаче определени,а и данък печалба е смешен нека да е поне 70%,майуната си мисли,че ще забогатее като търка билети
 • Иванчо
  Отговор
  3 13:31  18.05.18
  Е то бива пропаганда за тая лотария, ама това вече не нищо не прилича! Една свестна поправка на закон да се подготви и всички наскачаха като ужилени. Това е сигурен показател, че наистина промяната е адекватна и необходима! Какво ще излезе - че пропагандната машина на черепа е като тази на дебелото момче - яко пари на медиите и ти пускат каквото им кажеш. По тоя повод - защо нито една телевизия не проведе някакво обсъждане - вечерно предаване или в сутрешен блок ? Някой да е чул да се обсъжда това ?
 • сори майна
  Отговор
  4 13:40  18.05.18
  Ами то ТВ е вече само реклами, така, че какъв е проблема... реклами, турски сериали и лотария, тото,а събота и неделя филми от времето на баба ви!! Нета е за сега някакво спасение, но наблюдавам и там някакво сериозно увеличаване на рекламите, няма лошо, но има един момент от който започват да са досадни и да дразнят, ТА, ВЪВ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА ИМА МЯРКА!!

  Коментиран от #11


 • Врачка
  Отговор
  5 13:40  18.05.18
  Пожелавам децата на авторите на доклада да станат пристрастени комарджии !!!
 • Един от хората
  Отговор
  6 13:49  18.05.18
  Няма народ,няма хазарт!!Още малко и проблема с хазарта ще се реши от само себе си.Да играят поне на руска ролетка,там поне всеки е печеливш
 • Meni
  Отговор
  7 14:18  18.05.18
  Абе тое ясн,че може да си оизвадят 100 аргумента и в сащита на дрогата и анаболите.Абсолютно всеки знае,че рекламата на печеливши вече досажда и развращава МНОГО.Закона ще мине със сигурност герб и бсп вече няма как да се отметнат или ще загубят много!Това положение неможе да се остави така!!!Всеки ден виждам,че и деца играят това е престъпно!
 • стоян
  Отговор
  8 14:49  18.05.18
  Хазартната мафия явно доста са се охарчили по адвокати да докажат че те са прави и няма проблем с закона А затова че смучат от народа не им пука с този данък 15 % и то без да плащат ддс А ЗАЩО НЯМА ДДС В ХАЗАРТА
 • хазартни манипулации
  Отговор
  9 14:55  18.05.18
  И от къде се пръкна този "Институт за модерна политика" !?!?!? И защо пък неговото "мнение" да е меродавно !?!? Държавата е най-ощетена от неприбрани данъци, социални осигуровки, ддс-та и пр. от всякакви големи фирми за милиарди те тръгнали да ми обясняват, че заради някаква реклама на хазарта, щели да губят сякаш самия хазарт е спрян ???
 • Ангел
  Отговор
  10 18:22  18.05.18
  Комар хазарт и данъци не съвместими положения ако е вярно държавата няма да е на това положение,и се пита кой лъже?
 • прав си
  Отговор
  11 08:01  20.05.18

  До коментар #4 от "сори майна":

  а мен ме е яд,като ми спрат рекламите и пуснат някакъв филм за 1-2 мин.!Обичам да гледам реклами и никога да не купувам или вярвам за спечелили милиони братя от ма'алата!
 • талон
  Отговор
  12 09:58  20.05.18
  Какьв е този институт.Тези за кого работят

Напиши коментар:


Публикувай