Last news in Fakti

18 Май, 2018 13:08 2 032 12

ИМП: Предложенията на Валери Симеонов за хазарта ощетяват бюджета

  • хазарт-
  • институт за модерна политика-
  • валери симеонов

По данни на Европейската комисия общият обем на игралната индустрия в ЕС е 84,9 милиарда евро

ИМП: Предложенията на Валери Симеонов за хазарта ощетяват бюджета - 1
Снимка: Shutterstock.com

Предложенията на Валери Симеонов за хазарта ощетяват бюджета, бизнеса и хората. Това се отбелязва в експертен доклад, изготвен от правния екип на Института за модерна политика (ИМП).

С факти и примери от законодателството на държавите-членки на ЕС, САЩ и Канада докладът категорично опровергава твърденията, че лотариите в България плащат ниски данъци.

Лотариите плащат най-високите данъци – 15 % от целия приход от билети, а останалите фирми – корпоративен данък от 10 % върху печалбата.

Лотариите не се облагат с ДДС поради изрично изискване на европейската Директива 2006/112/EC. Посочено е държава по държава какво предвижда данъчното законодателство в Европа. 21 държави в ЕС имат по-ниски данъци за лотариите от България, в 1 държава данъците са идентични с българските, а 4 държави са с по-висок данък.

Прегледът на законодателството опровергава и твърденията, че в ЕС рекламата и разпространението на лотария са „забранени“ или по-рестриктивни отколкото у нас, както и че има ограничения в разпространението.

По данни на Nielsen Research, например, обема на рекламата на лотариите в Германия през 2017 г. е 197,4 млн.евро.

Експертите обобщават и резултатите от 92 научни емпирични изследвания след 2000 г. относно „хазартната зависимост“. Процентът на лицата, които покриват петте медицински критерия за „хазартна зависимост“ в Европа варира от 0,12 до 3,4 %, в САЩ е около 3,5 %, в Канада 2 %. Установено е, че това няма причинно-следствена връзка с лотариите, както и въобще с мащабите, рекламата и разпространението на лотарийните игри. Значение за „хазартната зависимост“, макар и незначително, оказва рекламата на т.нар. „твърд хазарт“ (казина, рулетка, покер и пр.).

Лотариите са обект на строга държавна регулация и осъществяват дейността си под стриктен държавен контрол и при най-високи стандарти на прозрачност и отчетност, а финансовите им потоци са онлайн интегрирани със системата на НАП. Лотарийните билети са ценни книжа по действащото законодателство и отпечатването им подлежи на стриктен контрол от страна на финансовото министерство.

Докладът илюстрира и разпределението на приходите от лотарийни билети, съгласно действащата законова уредба: 100 единици приход от билети се разпределят – 15 за данъци (от които 1,5 в Национален фонд „Култура“); средно 66 - изплащане на печалби на участници (при законово задължение за минимум 50); средно 9 – търговска отстъпка за разпространители; 10 – реклама, организация плюс крайна печалба за фирмата-организатор.

Фактите показват, че в ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Китай лотариите са легитимно държавно регулирано развлечение, което се организира от държавни и/или лицензирани частни оператори. Този сектор на икономиката генерира значителни приходи в държавния бюджет, които се разходват за социални програми, образование, култура и други държавни нужди. По данни на Европейската комисия общият обем на игралната индустрия в ЕС е 84,9 милиарда евро и има устойчив годишен ръст от 3 %.

В исторически план лотариите, освен развлекателния си характер, винаги са били третирани от държавата и като полезен инструмент за мобилизирането на финансови средства за бюджета и за конкретни каузи.

Някои по-популярни примери в тази посока: със средства от лотария (кено) е изграждана Великата китайска стена; със средства от лотария е изграждана една от най-крупните културни институции в света – Британският музей, а също много от университетите от „Бръшляновата лига“ в САЩ – Харвардски, Принстън и пр.

Правният екип на ИМП препоръчва: да се проведе широко обществено и експертно обсъждане със заинтересованите страни; да бъде направена детайлна оценка на фискалните и социални ефекти от предлаганите рестрикции; да се възложи на компетентни научни организации да извършат научно изследване за състоянието на проблема „хазартна зависимост“ в България.

Парламентът да изпълни изискванията за нотификация на Европейската комисия, което произтича от Директива 98/34/ЕО, препоръчват също от ИМП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Номер 57

    17 0 Отговор
    Сега ми стана ясно, че по ТВ трябва на 5 мин. да има реклами на Националната лотария, а не на 15 мин.

    Може и със закон да го прокарат, не са се сетили ...
  • 2 ф5тръ77р

    14 0 Отговор
    стига само данъци и пари,хазарта е болест,от която забогатяват обаче определени,а и данък печалба е смешен нека да е поне 70%,майуната си мисли,че ще забогатее като търка билети
  • 3 Иванчо

    22 0 Отговор
    Е то бива пропаганда за тая лотария, ама това вече не нищо не прилича! Една свестна поправка на закон да се подготви и всички наскачаха като ужилени. Това е сигурен показател, че наистина промяната е адекватна и необходима! Какво ще излезе - че пропагандната машина на черепа е като тази на дебелото момче - яко пари на медиите и ти пускат каквото им кажеш. По тоя повод - защо нито една телевизия не проведе някакво обсъждане - вечерно предаване или в сутрешен блок ? Някой да е чул да се обсъжда това ?
  • 4 сори майна

    14 0 Отговор
    Ами то ТВ е вече само реклами, така, че какъв е проблема... реклами, турски сериали и лотария, тото,а събота и неделя филми от времето на баба ви!! Нета е за сега някакво спасение, но наблюдавам и там някакво сериозно увеличаване на рекламите, няма лошо, но има един момент от който започват да са досадни и да дразнят, ТА, ВЪВ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА ИМА МЯРКА!!

    Коментиран от #11

  • 5 Врачка

    12 0 Отговор
    Пожелавам децата на авторите на доклада да станат пристрастени комарджии !!!
  • 6 Един от хората

    9 0 Отговор
    Няма народ,няма хазарт!!Още малко и проблема с хазарта ще се реши от само себе си.Да играят поне на руска ролетка,там поне всеки е печеливш
  • 7 Meni

    7 0 Отговор
    Абе тое ясн,че може да си оизвадят 100 аргумента и в сащита на дрогата и анаболите.Абсолютно всеки знае,че рекламата на печеливши вече досажда и развращава МНОГО.Закона ще мине със сигурност герб и бсп вече няма как да се отметнат или ще загубят много!Това положение неможе да се остави така!!!Всеки ден виждам,че и деца играят това е престъпно!
  • 8 стоян

    4 1 Отговор
    Хазартната мафия явно доста са се охарчили по адвокати да докажат че те са прави и няма проблем с закона А затова че смучат от народа не им пука с този данък 15 % и то без да плащат ддс А ЗАЩО НЯМА ДДС В ХАЗАРТА
  • 9 хазартни манипулации

    8 0 Отговор
    И от къде се пръкна този "Институт за модерна политика" !?!?!? И защо пък неговото "мнение" да е меродавно !?!? Държавата е най-ощетена от неприбрани данъци, социални осигуровки, ддс-та и пр. от всякакви големи фирми за милиарди те тръгнали да ми обясняват, че заради някаква реклама на хазарта, щели да губят сякаш самия хазарт е спрян ???
  • 10 Ангел

    2 0 Отговор
    Комар хазарт и данъци не съвместими положения ако е вярно държавата няма да е на това положение,и се пита кой лъже?
  • 11 прав си

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "сори майна":

    а мен ме е яд,като ми спрат рекламите и пуснат някакъв филм за 1-2 мин.!Обичам да гледам реклами и никога да не купувам или вярвам за спечелили милиони братя от ма'алата!
  • 12 талон

    0 0 Отговор
    Какьв е този институт.Тези за кого работят
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове