1 621 3

Изкупуват розов цвят на безценица, производителите "скочиха"

Цената на суровината е между 1,60 лева и 2,20 лева

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Розопроизводители се събраха на спонтанен протест срещу ниските изкупни цени на розовия цвят. Те блокираха трафика по подбалканския път в района на карловското село Розино. Протест имаше и в град Баня.

В разгара на кампанията цената на суровината е между 1,60 лева и 2,20 лева, което, според стопаните, ги обрича на фалит.

Протестиращите твърдят, че има договорка между големите фирми - преработватели за ниските изкупни цени.

"Това е за сметка на нереално високите цени от предходните години", коментира Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично маслени култури. Протестите ще продължат и в следващите дни категорична е тя.

"Има големи количества застояли масла, непродадени от миналата година. Това е една от причините. Тази година е обратно обаче и колкото може - надолу свалят цената, за да могат съответно загубите да си ги покрият, но за това вина няма розопроизводителят. Държавата, ако не може да помогне с държавна помощ на отрасъла, да сезира Брюксел, за да се предприемат такива плащания на производителите", заяви Клисурова, цитирана от БНР.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Луда 🐞
  Отговор
  1 16:04  18.05.18
  Също много труден бизнес! 🌹
 • ТнТ
  Отговор
  2 20:03  18.05.18
  Айде моля ви се, миналата година розовото масло се купуваше като топъл хляб, в началото на сезона спрямо края на сезона изкупните цени бяха с разлика от порядъка на 3-4 хил. евро на литър. Тази година се очаква цената да е още по-висока, а тези тарикати тръгнали да изкупуват от производителите на безценица...
 • така е
  Отговор
  3 21:00  18.05.18
  и черешата няма цена... кога е за производителя нищо няма, а цените а краен продукт са леле мале

Напиши коментар:


Публикувай