1 443 4

Отстраниха тумор от бъбрек в София

Интервенцията е много рядка и предоставя най-нисък риск от загуба на органа или увреда на бъбречната функция

Уролозите в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“ отстраниха тумор на бъбрека с големина 2 см чрез роботизираната хирургична платформа Да Винчи без спиране на кръвообращението на органа. Операцията изисква висок клас хирургични умения и прецизност на изпълнението, а в същото време предоставя като предимство за пациента най-нисък възможен риск от загуба на бъбрека или увреждане на неговата функция. Извършена по този начин, интервенцията е рядка дори за големите урологични центрове в световен мащаб.

Обикновено при операции за рак на бъбрека се налага спиране на кръвообращението на органа между 10 и 20 мин., за да се ограничи кръвозагубата, докато се отстранява образуванието. Счита се, че това е приблизителното време без кръвоснабдяване, в което бъбречната функция може да бъде запазена без последствия. Практиката показва, че бъбречната тъкан може да „преживее“ и по-дълго без кислород, но стремежът е това прекъсване да е възможно най-кратко, за да се ограничат рисковете за пациента.

„Извършихме операцията с помощта на робота Да Винчи с нулево прекъсване на кръвоснабдяването при пациент с допълнителни фактори и усложнения, които я правят високорискова. Разположението на тумора и множеството сраствания на коремните органи, вследствие на предишни операции, ни доведоха до решението да приложим точно този органосъхраняващ хирургичен подход.“, обясни детайли за интервенцията д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Уменията и 5-годишният лапароскопски опит на екипа при тумори на бъбрека в комбинация с възможностите на системата Да Винчи позволи този тип уникална хирургична намеса да бъде приложена с увереност и да се минимизират рисковете от загуба на органа. Роботът осигурява изключително фини движения на инструментите, перфектно зрително поле за хирурга и много висока прецизност при процедурата. По този начин здравата част на бъбрека е запазена и има най-големи шансове да функционира добре. В деня след операцията, пациентът става и е раздвижен, като се очаква в близките дни да се върне към обичайните си ежедневни дейности.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Любо
  Отговор
  1 00:15  22.05.18
  Браво..!
 • Пешо
  Отговор
  2 09:52  22.05.18
  Браво!
 • незнайко
  Отговор
  3 13:43  23.05.18
  Точно токъв апарат ще купуват за болницата в сериала "Откраднат живот" . В реалния случай ние имаме "апарата робот" и е въпрос на възможности за неговото използване !!! ПОКЛОН ПРЕД НАШИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ !!!
 • ну погоди
  Отговор
  4 21:52  23.05.18
  Браво, дано един ден бъдат възнаградени с добри заплати!

Напиши коментар:


Публикувай