762 9

Борисов наредил да изплатят заплатите в болниците в Ловеч и Враца

Общата сума на дължимите заплати е близо 2 млн. лева

Светослава Ингилизова

Министър-председателят Бойко Борисов разпоредил на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им. Това съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Общата сума на дължимите заплати за месеците февруари-април в МБАЛ „Хр. Ботев“ и МБАЛ „Параскев Стоянов“ са в размер на 1 873 113 лв.

В разговор с двамата министри премиерът посочи, че разбира техните аргументи като финансисти, но не може да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати. Демотивирането на тези специалисти би могло да има тежки последици за здравето и живота на хората в областните центрове и в областите Враца и Ловеч, посочи Борисов.

Той подчерта, че спазването на финансовата дисциплина по отношение разходването на публични средства е основен фактор за гарантирането на адекватни здравни грижи, но контролните функции не са задължение на редовия медицински персонал и той не може да бъде държан отговорен за действия или бездействия на ръководствата на болниците. Министър-председателят настоя за по-строг контрол върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения договори и изрази очакване, че виновните за лошото финансово състояние на болниците в Ловеч и Враца ще понесат отговорността си.

След разговора с премиера Борисов и в резултат на анализите, направени от страна на министерствата на финансите и на здравеопазването, на заседанието на правителството в сряда министърът на здравеопазването ще предложи осигуряване на необходимите средства за разплащане на просрочените задължения за възнаграждения и осигурителни вноски на медицинския персонал и служителите от двете болници. Приемането на това решение ще защити в максимална степен обществения интерес и ще гарантира нормалното функциониране на лечебните заведения.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Будалата
  Отговор
  1 20:07  21.05.18
  Друго си е Боко като се бръкне дълбоко у кесията. Тя като брашнян чувал колкото повече я тупаш толкова повече пуска.

  Коментиран от #8

 • goni
  Отговор
  2 20:27  21.05.18
  Ми то няма избор! Ликвидират ли болниците кьорав човек нема да остане там!
 • Патриот
  Отговор
  3 20:48  21.05.18
  Нормално! След като неговият министър е допуснал робство от страна на българските доктори там. Това е не загриженост, а безхаберие от страна на Борисов.
 • Пешо
  Отговор
  4 21:43  21.05.18
  Луда работа! Търтейте от ловешката болница не стига, че не работят, ами и заплати искат! Не се прави така. Дава се на този, който работи!

  Коментиран от #7


 • Боко
  Отговор
  5 23:40  21.05.18
  Бащицата на народа.

  Коментиран от #6

 • Ти луд ли си??
  Отговор
  6 01:20  22.05.18

  До коментар #5 от "Боко":

  Надявам се не говориш сериозно!Боко е грабителят на народа!Да има как и калта под ноктите ще ни вземе тоя алчен миндил!!!!
 • Търтей
  Отговор
  7 01:24  22.05.18

  До коментар #4 от "Пешо":

  Пешо ти без пари ще работиш ли 4 месеца а???Лесно е да обиждаме, но се постави на тяхно място!В никакъв случай не ги защитавам,щото наистина има страшни помияри от тях,но не всички са такива!Просто нямат никакъв стимул да работят това е истината!
 • Ти верно си будала!
  Отговор
  8 01:28  22.05.18

  До коментар #1 от "Будалата":

  Боко бърка надълбоко в кесията,но никога не бърка в НЕГОВАТА!Бъди убеден,че ще е пак от народа,че той Боко не се наяде!Все гладен горкия сякаш ще ги носи под възглавницата!
 • гнида
  Отговор
  9 23:04  23.05.18
  Тиквата нищо не е наредил ! Отпуснат е ЗАЕМ ! А заемът се връща ! Но от кого ? Много подвеждащо заглавие !

Напиши коментар:


Публикувай