2 316 20

Ремонтите и смяната на маслото на колата пред блока – незаконни!

Нова идея: Вписват в стикера за ГТП навъртяните на колата километри

Ремонтите и смяната на маслото на колата пред блока – незаконни!
Венцислав Михайлов

Ремонтите на автомобилите, освен дребните, ще бъдат забранени след приемането на новия Закон за пътните превозни средства. Така вече смяната на маслото по тротоарите, подмяна на ходова част и спирачки от "приятели" или нерегистрирани сервизи ще бъдат незаконни, стана ясно по време на кръгла маса, на която беше обсъден новия нормативен акт.

"Говорим за нерегламентираните ремонти, които застрашават безопасността и екологията", каза пред "Монитор" зам.-министърът на транспорта Ангел Попов и допълни, че идеята не е да се забранят дребните ремонти, записани в упътванията на всеки един автомобил, като смяна на крушки и други.

Част от неправителствените организации не смятат, че транспортното министерство и по-точно Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) ще успее да контролира сервизната дейност. Между 15 и 17 хиляди сервиза работят у нас законно, по данни на министерството, но от браншът смятат, че броят им е двойно повече, а цифрата на нелегалните все още не е ясна.

За да контролират ремонтите по автомобилите от бившото ДАИ са готови да назначат допълнително персонал на работа, които по сигнали на граждани, както и на легалните сервизи да правят проверка, коментира по време на срещата Дамян Войновски, главен секретар на ИА "Автомобилна администрация".

Чрез новият закон се цели да бъде регламентирана работата на сервизите, те ще минат на регистрационен режим към ИААА, а в допълнителна наредба ще пише на какво трябва да отговорят – квалификация на служителите им, оборудване и др.

Проблемът е, че работилниците в момента се регистрират единствено по Търговския закон, коментира собственикът на сервиз от Стара Загора Красимир Петров. По думите му сега се прави проверка само на регистрираните търговци, но не и на тези, които работят по гаражи нелегално. От браншът смятат и че целта на закона е по-скоро събиране на повече данъци, отколкото реални мерки и попитаха коя е дефиницията на редовен сервиз.

"Въртим, сучем и всичко се върти около сервизите, които не си плащат данъците", възропта един от присъстващите. Войновски контрира, че фискът е важен и проверките се правят заедно с данъчни инспектори, като допълни, че само от последната акция на ИААА и НАП в пунктовете за технически прегледи, са установени 19 млн. лева неплатени налози. "Но по-скоро идеята е защита на правата потребителите, качеството на ремонти и безопасността", каза още той.

По думите на Татяна Груева, изп.дир. на Асоциация на автомобилните производители, регламентацията на автосервизите е закъсняла и трябва да се акцентира върху квалификацията на служителите в сервизите, както и произхода на авточастите, които се влагат при ремонтите. Сред обсъжданите теми бяха регистрите, които ще заработят след приемането на новия закон.

Ангел Попов коментира още, че се готви нова промяна, която да ограничи измамите с превъртането на километражи от търговците. Освен в електронния регистър на автомобилите се обмисля вариант да бъдат видими километрите и на стикера за технически преглед.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Random
  Отговор
  1 09:53  22.05.18
  Аз пък си имам подземен гараж. Ще ме хванете ама друг път.
 • 0041
  Отговор
  2 09:58  22.05.18
  Ке ме фачу за маркучу.
 • Иво
  Отговор
  3 10:00  22.05.18
  Проблемът не е в сервизите - проблемът е , че толкова се краде в тая държава, че се чудят от къде да вземат още за крадене. Защото иначе ще трябва пари да се печатат. И тук не говорим за партии и цветове, защото всички са в кюпа...

  Коментиран от #4

 • Расулюлах
  Отговор
  4 10:07  22.05.18

  До коментар #3 от "Иво":

  Не могат да напечатат управленската шайка толко колко ше откраднат ...нема толко цифри във вселената че да се опишат кражбите

 • Лино
  Отговор
  5 10:14  22.05.18
  То пък трябва да си голям изрод да си изсипеш маслата на асфалта, иначе съм сменял цялото предно окачване пред блока и съм по спокоен отколкото в сервиза където брулят яко
 • Гост
  Отговор
  6 10:16  22.05.18
  Интересна "хрумка". Сега да забранят и всички сервизни инструкции и такива със асембли схеми за различните модели, сосе и инструменти. Например забраняваш инструменти за развиване на маслен филтър и готово - проблемът е решен. Намерим ли един джойнт, литър ракия и инструмент за маслен филтър у вас и у зандана. Абе всичко забранете, че по-лесно с контрола. Държавата разбира много грешно своята роля - дайте да го забраним, щото сме некадърни да приложим регулации.
 • Анонимен
  Отговор
  7 10:20  22.05.18
  Явно ще трябва да се съдим в Страсбург.
 • СССР
  Отговор
  8 10:23  22.05.18
  Уважаеми г-н Войновски, как станахте зам. Директор на ИААА? Вие сте некомпетентен човек, много ми е чудно кой Ви дърпа конците?
 • Оня с коня
  Отговор
  9 10:27  22.05.18
  Когато вие господа министи ми купите АВТОМОБИЛ тогава може да решавате кой ще го РЕМАНТИРА.
 • ФАК бб
  Отговор
  10 10:42  22.05.18
  "Говорим за нерегламентираните ремонти, които застрашават безопасността и екологията", каза... НЕ - говорим за убиване на дребния бизнес! Използвани кап*ти мръсни!
 • onq s konq
  Отговор
  11 10:50  22.05.18
  Пред блока не може, а на село в двора може ли?! :D
 • Сервизен
  Отговор
  12 11:29  22.05.18
  Сега ще се опитат и малкото останали хора в тая шибана държава да ги накарат да я напуснат или да започнат да се занимава с много по незаконни работи от това да работиш в един не регламентиран сервиз, защото невиждам друг начин за прежиеяване! Защото в законен сервиз да отидеш да работиш започваме с някаква малка заплата която е подигравка за един опитен монтьор, а там кадето са големите заплати са назначили някакви нескопосници ма те са я син на шефа, племенник, зет с купените дипломи за инженери!
 • Лост
  Отговор
  13 11:48  22.05.18
  Пълни глупости. Един сервиз като не извършва качествени ремонти, малко по малко остава без клиенти и накрая фалирва. Пазарна икономика сме все пак. Всичко е за да дърпат още вимето на Сивушка.
 • росен
  Отговор
  14 13:21  22.05.18
  И зам.-министърът на транспорта Ангел Попов и Дамян Войновски и всички които предлагат тези небивалици са за освидетелстване. Както е тръгнало май само Борисов и идиотите около него ще останат в тази държава.
 • Ганчо
  Отговор
  15 13:34  22.05.18
  Ремонтите и смяната на маслото на колата пред блока – незаконни! Местим ЗАД блока и всичко е наред!

  Коментиран от #16

 • PlimP
  Отговор
  16 14:14  22.05.18

  До коментар #15 от "Ганчо":

  аз чукам частното Узад, там е сянка, отпред много пИче

 • монтьора
  Отговор
  17 14:34  22.05.18
  В Белгия е наказуемо да измиете колата пред къщата си. В Наредбите на Общ. съвети има забрана за използване на питейна вода за поливане и миене на площи, но не се спазва. Ама на мен двора ми е изодзадзе и ако искам ще сглобявам хеликоптери перки на автомобила и ще си хвъркам от там!

  Коментиран от #18

 • Смях
  Отговор
  18 14:38  22.05.18

  До коментар #17 от "монтьора":

  Е то и в България е наказуемо, ама ти дори не знаеш, но коментираш...
 • незнайко
  Отговор
  19 15:01  23.05.18
  Затова ще затъпяваме, все повече !!! Това е нивото на всички в Европа !!! Хайде и ние да сме като тях !!!
 • висока скорост
  Отговор
  20 18:49  23.05.18
  целта е да се пълни хазната. В България пари има от данъци. Това което се прави днес е от пари от ЕС. Като свършат истината ще цъфне. Има нужда от пари и там където има начин да се взимат данъци се облага. Катастрофите стават от висока скорост и неправилно изпреварване. И сега гледайте как съседа дето мрази друг звънка и този наведения под колата ши го дерат от глоби. Те да гледат тировете и автобусите с кави гуми са и как се обслужват от механици в фирмата. Да не се окаже че водача е и механик. Баща ми е шофьор и знам ко приказвам. Майсторите дето лепят плочки и слагат изолация, плаща им се на ръка, няма фактури, бележки. Там ко прайм? Лепене на плочки 800-1000лв чисти без данъци........Монтаж на мивка 60лв без данъци........събаряне на плочки в баня 450лв без данъци........В тоз бранш какви сиви пари се въртят не е истина. Бачкам това и виждам.

Напиши коментар:


Публикувай