2 627 7

Смъртта е част от алпинизма

Най – опасен е хималаизмът

Венцислав Михайлов

Смъртта е нормална част от живота и от природата, а за алпинистите това е осъзнат риск, който всеки поема, но никога неподготвен. От алпинизма най-опасен е именно хималаизмът. Това разказаха двамата катерачи Явор Панов и Тихомир Димитров пред радио "Дарик". Те познават Боян Петров добре.

Това е кратък разказ за алпинизма и хората му, а Боян Петров е само поводът. Разказът идва от двама катерачи.

Катеренето е част от алпинизма. Те не гонят височина и върхове. Явор Панов и Тихомир Димитров обясниха, че в алпинизма смъртта не е неочакван край нито за планинарите, нито за семействата им. Димитров е един от тези, които са спали на 6000 метра надморска височина: "При ходенето в голямата планина над 4000-5000 метра всеки сам поема собствен риск, когато отива там и много добре знае за него. Много е обмислен и е преценен. Бидейки макар и малък този риск, сведен до минимум с най-модерна екипировка и техника, понякога се случва, както за съжаление се случи с нашия добър приятел Боян Петров. Той не търси риска и опасността, те са навсякъде и са около нас".

Алпинизмът се влияе от всички фактори около него – не зависи нито само от самия човек, нито само от природата: "Катеренето и алпинизмът за разлика от спортното катерене са с по-голяма доза риск, който се контролира от практикуващите го. Те взимат под внимание всички фактори и опасности в планината, било то метеорологичните условия, било фактори, свързани с релефа на планината, но не на последно място има подценяване и надценяване на възможностите ни.

Макар и обградени от модерни технологии, редовно се случва да се сгрешат прогнозите за времето, да ни изненадат с градушки, урагани, тайфуни и т.н., което мисля, че е нещо нормално. Бидейки във високата планина, много хора биват изненадани от лошо време".

Как влияе случилото се с Боян Петров на катерачи и любители алпинисти не може да се обобщава, каза Явор Панов: "Със сигурност някои са стресирани, други са вдъхновени от него. Лично ние сме приятели откакто се катеря. Загубата на този наш приятел ни действа емоционално, мъчно ни е за него като човек".

Вдъхновяващи са животът и професионализмът на Боян Петров, а не смъртта му, обобщи Тихомир Димитров: "Мотивиращо е това как Боян Петров преследва целите си и как ги постига. Той ни научава как ние можем да сбъдваме мечтите си, как да търсим спонсори, как да организираме тези неща, въобще куп полезни за планинарите информации, сведения и т.н."

Димитров призова обществото да не се изказва по теми, много далечни от него, защото малцина знаят какво да е спиш на 6000 метра височина. И призова за алпинизма и за Боян да говорят експертите, каквито в България има много.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Рашо
  Отговор
  1 13:00  22.05.18
  Това не е просто смърт,това е самоубийство и на всичко отгоре се представя като нещо престижно,не се различава много от евтаназията но тя пък е забранена,не трябва да се представя като геройство грешно е
 • Рашо
  Отговор
  2 13:03  22.05.18
  Някакво дете чуло че алпинистите са герои,решава да отиде да изкатери близката могила пада и си чупи ръцете,случаят е от миналата година
 • ТеооГеоо
  Отговор
  3 18:06  22.05.18
  Смъртта е част от живота...Не е лошо да оставиме духовете да се успокоят....и по-малко последователи!Не бих искал моите деца , да тръгнат по неговите "стъпки"
 • Sky-blue
  Отговор
  4 22:45  22.05.18
  Браво на за тъпите ви коментари алпинизма е за интелигентни хора няма как да го разберете има други спортове които ги предават по Тв. може да си ги гледате пиете бира с картофки ракийка и това е смообиство има много примери ама дано ги разберете

  Коментиран от #7

 • Nepalscore
  Отговор
  5 00:27  23.05.18
  Боян - Хималаите 10:1
 • Циника
  Отговор
  6 00:35  23.05.18
  Добре де, по-вече от ясно е ,че това е самоубийство. Защо са всичките тези лакърдий? А да , заради застраховката.
 • Иво
  Отговор
  7 00:42  23.05.18

  До коментар #4 от "Sky-blue":

  Като ти гледам правописа, си по-близо до ракията отколкото до алпинизма. Образно казано.

Напиши коментар:


Публикувай