22 Май, 2018 15:19 1 050 6

Нинова поиска по-високи заплати в армията

  • заплати-
  • армия

Нужно е ангажиране на българските фирми тук, в България, в процеса на модернизация и закупуване на техниката

„Важна е модернизацията на техниката, закупуването на нова, но какво би представлявала тази техника без хората, за които е предназначена?“ Този въпрос постави лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на конференция „България в общата европейска отбрана“, организирана от Центъра за изследване политиките в сигурността и отбраната и Фондация „Фридрих Еберт“. Председателят на БСП подчерта, че на последния КСНС се е коментирал недокомплектът в армията. „Трудно се събират хора да постъпват в армията- заплащането е твърде ниско и социалните условия са лоши, за да привлекат нови и млади хора“, посочи тя.

За Корнелия Нинова другият важен въпрос е за българската икономика в този процес. „Нужно е ангажиране на българските фирми тук, в България, в процеса на модернизация и закупуване на техниката – говоря за така наречения офсет“, обясни лидерът на БСП и даде пример с Румъния, където са постигнати високи проценти на участие на местни фирми. „Така ще се даде тласък на българската икономика и ще се създадат работни места“, посочи тя.

„Винаги сме заставали твърдо на позицията за участие на България в изграждането на обща европейска отбрана, но в този контекст, в следващите месеци предстои обсъждането на представения вече проект за бъдещ бюджет на Европа за следващия програмен период“, посочи председателят на левицата. Тя призова присъстващите, със своя експертен потенциал, да се включат в дискусията и да се подпомогне правителството и българската страна за отговорна позиция по обсъждане на бюджета. „Защото след Брекзит, изправени пред много предизвикателства в отбраната, в социалната политика, в икономиката, ще трябва да търсим съмишленици и сред другите държави членки, когато представим и своя национална позиция по този бюджет“, обясни Нинова. Тя припомни, че се предвижда орязване на парите за кохезия, за селскостопанска политика, което вече е срещнало съпротива в някои държави в ЕС.

„Разбира се, вие знаете, че на КСНС при президента обсъждахме тези теми. Предстои министърът на отбраната да внесе през Министерския съвет в НС нов план за модернизация и закупуване на техника, който да обсъждаме и който е различен от приетия досега“, каза тя. „Уви, и по тази тема няма единомислие, включително и в правителството, тъй като в тригодишната прогнозна рамка на бюджета са заложени различни средства от това, което се очаква парламентът да обсъжда и да приема“, обясни лидерът на БСП.

В конференцията участваха и директорът на ЦИПСО полк. о.р. Иван Иванов, Директорът за България на Фондация „Фридрих Еберт“ д-р Хелене Кортлендер, съветникът на президента по отбраната и сигурността полк о.р. Илия Милушев, народни представители от левицата, бившите началници на ГЩ на БА-ген. Цветан Тотомиров, контрадмирал Румен Николов, ген. Симеон Симеонов, зам.-председателят на СОЗР ген. майор Васил Върбанов, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев, началникът на Централно военно окръжие полк. Георги Петков, началникът на отдел социална политика към Министерство на отбраната Манол Тенчев, офицери от резерва, бивши командири на военни формирования от БА, лидерите на 14 организации от Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната, членове на асоциациите на завършилите колеж по отбрана на НАТО в Рим, председатели на военно-патриотични организации и съюзи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 666

    6 3 Отговор
    Ми да си ги заслужат. Армията притежава доста земя и техника. Почват да я обработват. Къде доматче бучнат, къде краставичка, ряпа малко, марули, зеле моркови и така. Запустелите поделения стават свинарници, кокошарници и готово. Лятоска по черноморието ще се пуснат сеир да правят. За офроуд с танк бая валута ще дръпнат. После една част към хазната - друга честно се разпределя като бонуси на всички военнослужещи според заслугите.
  • 3 Реалист

    3 2 Отговор
    Мазното курни ака госпожа лъжа да не се прави на разбираща. Проекта на ГЕРБ е още по-добър - ИЗЦЯЛО БЪЛГАРСКА БРОНИРАНА МАШИНА ПОД ЛИЦЕНЗ. Но не на ушанките а на натовска държава.

    Тогава "офсета" е 100%.

    Иначе може да си бълва глупостите на седянката с "Публикувано във факти.бг: народни представители от левицата".
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Борис

    1 0 Отговор
    Какво значи ниско заплащане бе Нинова?Понеже всички заводи ги изкупихте и фалирахте ще ти дам пример със складовете дето ги нацвъкахте навсякъде.Хора прехвърлящи тонове на ръка по 8-10 часа каква заплата взимат и каква е при редниците в поделенията които се чудят къде да се сврът по цял ден.И тая жива СИЛА като се наложи пак ли с молотовки и зилове от преди 50 години ще ни защитава?Е та те само докато ги запалят и изкарат до портала ,врагъ ще е пред бариерата на поделението.
  • 6 плевен

    0 0 Отговор
    Тези на държавната софра трябва да разберат,че искат пари от бедна,неработеща държава.Няма!И ако не им изнася.....Желаещи за държавната трапеза бол.А Нинова е демагог,от тези червените,дето ни дерат кожите по заводите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове