1 645 4

Жена се зарази с ку-треска след консумация на домашно сирене

Заразата се предава от животно на човек

Жена се зарази с ку-треска след консумация на домашно сирене
Константин Карагьозов

Случай на заболяване от ку-треска беше регистриран от регионалната здравна инспекция във Враца

Първоначалните симптоми били нетипични – повишена температура и болки в мускулите, при което никой не се усъмнил за заразното заболяване.. По-късно обаче се появили съмнения, че става дума именно за ку-треска. След лабораторни изследвания, изпратени в Центъра за заразни и паразитни болести в София, диагнозата била потвърдена.

Заразата се предава от животно на човек, като в случая става дума за предаване на болестта чрез домашно направено краве сирене.

„Жената вече е излекувана, а нови случаи на болестта не са открити“, уточниха от РЗИ. Здравните власти призовават хората да се хранят по-отговорно, като консумират само храна с проверен произход.

Основни носители на ку треска при домашните животни са говедата, овцете и козите. Причинителят се отделя чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане. При животните заболяването се проявява с преждевременно раждане и аборт на плода и метрит с последвало безплодие при майката.

При хората около 50% от болните показват клинична проява. Тя се демонстрира с треска продължаваща 1-2 седмици, главоболие, повръщане, диария и др. Смъртните случаи при хората са рядкост – под 2%, а след преболедуване организмът изгражда имунитет.

Враца / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Маджаров
  Отговор
  1 14:01  22.05.18
  Точно така яжте само проверени От моите примерно " Евтините " да харесва ми . Преди употреба прочетете листовката !
 • 5ко
  Отговор
  2 14:59  22.05.18
  Това не се ли фата от комари, а? Да се консумира сирене от палмово масло , соя ГМО и нишесте. Така наЩе хора нама да фалирват. Защо няма други "заразени"? Май българите имат право да слушкат, плащат и изпълняват всякакви хрумвания на "ботоизбраните управляващи"?!
 • Гост
  Отговор
  3 15:39  22.05.18
  Магазините са затрупани от стотици тонове "краве" сирене , а БГ кравичките малко и малко дават ! За Бога братя , не купувайте боклуци ! Яжте си домашно ако имате възможност !
 • тиква
  Отговор
  4 16:28  22.05.18
  Я па ям сирене само с палмово масло и си преставам че сам на бахамите!

Напиши коментар:


Публикувай