292 1

Желяз Андреев очаква главния прокурор на САЩ

Все още се чакат официалните документи с искането за екстрадиция

Снимка: БТА/Архив
Снимка: БТА/Архив
Мария Атанасова

Главният прокурор на САЩ идва на посещение в България. Джеф Сешънс ще участва в редовната среща между ЕС и Съединените щати по въпросите на правосъдието и вътрешните работи. Очаква се основни теми на разговор да бъдат борбата с тероризма, сигурността и съдебното сътрудничество, транснационалната организирана престъпност, миграцията, управлението на границите и визовата политика.

Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова очакват обаче да има развитие и по казусът на мъжа. Той беше арестуван преди повече от месец във връзка с водено разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Андреев е работил в кол център. Отговарял е на имейли и телефонни обаждания.

Заради обвиненията САЩ и Интерпол поискаха ареста на мъжа, заедно с още четирима българи. Обвиненията срещу тях са подобни на тези срещу Желяз Андреев, който в момента е на свобода, с мярка "подписка".

Андреев сподели, че знае за предстоящото посещение на Сешънс у нас от срещата си със Сотир Цацаров и Цецка Цачева и че е бил уверен, че неговият казус, който е казус и на още няколко души, ще бъде дискутиран на тази среща.

"Конкретни очаквания не бих казал, че имаме. По-скоро имаме надежди и те са за положително разрешаване на този казус", каза Желяз Андреев.

Приятелката му Милена Здравкова потвърди надеждите за позитивен изход от ситуацията, въпреки че по думите ѝ са обмисляли какво ще стане, ако мъжът трябва да замине за САЩ.

"Защото осъзнаваме, че сме малките хора срещу голямата държава и колко е сериозно това обвинение, макар да знаем, че няма никаква вина тук, просто премисляме и този сценарии", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

Желяз Андреев сподели мнението си и за това как в бъдеще могат да се избегнат подобни казуси. Според него трябва собствениците на компании с подобна дейност да запознават много детайлно своите служители с всяка една опасност, която може да стои пред тях, за всеки закон, който може да прекрачат, даже и неволно.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бай
    Отговор
    1 12:27  24.05.18
    Защо ни занимавате с този има Българи където гният по затворите по света в далеч по "Демократични "" държави ?

Напиши коментар:


Публикувай