2 064 5

Катализатори ще се продават само с документ за произход

Одобрени са и промени в Наредбата за разделно събиране на биоотпадъците

Катализатори ще се продават само с документ за произход
Светослава Ингилизова

Правителството одобри промени в нормативни актове, които отстраняват непълноти при транспониране на европейското законодателство в областта на управлението на отпадъци.

Промяна в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства поставя краен срок за употребата на олово в системи с високо напрежение над 75 V, които се използват само за задвижване в превозни средства от категории M1 и N1.

Това означава, че в електромобили от тези категории, чийто тип е одобрен след 1 януари 2019 г., не може да се използват оловни акумулаторни батерии за задвижването им. Оловото, живакът, кадмият и шествалентният хром са забранени в материалите, като се прави изключение само за случаи, когато тези метали не може да бъдат заменени.

С постановлението се ограничават умишленото премахване и кражбите на катализатори, предавани като отпадък заради съдържащите се в тях ценни метали. Въвежда се изискване предаването и приемането на отработен катализатор, отделен от МПС, да става само с декларация за произход, попълнена от собствениците.

Одобрени са и промени в Наредбата за разделно събиране на биоотпадъците и третиране на биоразградимите отпадъци, които са в изпълнение на целта за намаляване на количеството депонирани биоразградими отпадъци с 35% до 2020 г.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Камагра
  Отговор
  1 13:23  23.05.18
  РАЗНИ ТЪПАНАРИ ПРЕМАХНАХА КАТАЛИЗАТОРИТЕ НА 90% ОТ КОЛИТЕ И СЕГА ТРОВИМЕ ДЕЦАТА СИ, ТРЯБВАШЕ ПРЕДИ 10Г ДА ЗАБРАНЯТ ИЗКУПУВАНЕТО И ПРЕМАХВАНЕТО

  Коментиран от #5

 • 2 13:36  23.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ицо
  Отговор
  3 15:45  23.05.18
  Нищо няма да стане така! Ще се размотават едни декларации, уж попълнени от едни мургави хора, които даже никога не са имали коли и който иска да ходи после да ги търсят по махалите да ги проверява... Трябва катализатори да се изкупуват САМО ОТ КАТ, или срещу документ за бракуване на автомобила (и връщане на табелите), или срещу фактура от някоя лицензирана фирма за закупен и монтиран нов катализатор.

  Коментиран от #4

 • Омар
  Отговор
  4 18:55  23.05.18

  До коментар #3 от "Ицо":

  Не са мургави ами са нашенци - повечето са собственици на сервизи за ауспуси и гърнета, от другата страна са собствениците на вторичните суровини, СИГУРНО ЩЕ ИМ СЕ ВЪРНЕ В БОЛЕСТИ НА ДЕЦАТА ИМ - РАК, ДИАБЕТ И КАКВОТО ЗАСЛУЖИЛ ТАТКАТА
 • Премахва ДПФ софтуерно и физически
  Отговор
  5 01:15  24.05.18

  До коментар #1 от "Камагра":

  Те не са го забранили. Иска се само мижава хартийка.... А ДПФ филтрите, които собствениците сами махат? Вредата от това е далеч, далеч по-голяма

Напиши коментар:


Публикувай