1 347 5

МОН няма да зачита задача 7 от матурата по БЕЛ

Зрелостниците ще получат точките, които задачата носи, а именно - 1

Константин Карагьозов

"Отговорното ни решение е седма задача да не се зачита в изпитния вариант. Това каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на брифинг в МОН във връзка с матурата по български език и литература.

"Има спорен момент, нямаме право да поставяме зрелостниците в ситуация на несигурност“, обясни тя.

"След като има условия за притеснение, двусмислие, това означава, че задачата ще получи точките, които носи. В случая тя носи 1 точка", отговори тя на въпрос как ще се формира оценката на зрелостниците, щом въпрос 7 няма да се зачита.

"Приема се, че задача 7 е част от 30-те точки“, обясни тя, след което добави: "Подчертавам, че граматична грешка в подусловие Б, което е посочено като верен отговор, няма“.

На брифинга присъства и професор Светла Коева, директор на Института по български език към БАН, която посочи, че в отговор Б на задача 7 няма, но е налице семантична неточност.

"Отговор Б на задача 7, който е даден за верен, граматична грешка няма. Но изречението създава предпоставки за семантична лоша интерпретация или неразбиране", каза проф. Коева.

България


Още по темата

 • БАН: Грешна задача в матурата за 12 клас

  БАН: Грешна задача в матурата за 12 клас

  Сериозно възмущение предизвика една от задачите на теста от матурата по български език и литература за зрелостниците. Неправилно членуване в ...
  22.05.2018
  2 660
  13

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 14:39  23.05.18
  Направо се излагат !!! След (впечатли комисия ) трябва да има обяснение на кого е комисията !!! Примерно ( впечатли комисия съставена и тн...) НИЕ НЕ СМЕ МАЛОУМНИ ДА НИ ПРОБУТВАТ АНГЛИЙСКИ СЛОВОСЪЧЕТАНИЯ !!! Намираме се в БЪЛГАРИЯ !!!
 • Иванов
  Отговор
  2 15:31  23.05.18
  Изречението е правилно. МОН отстъпиха на глупаците. За да стане ясно защо е правилно нека го продължим: Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия. Това беше комисията на МОН. Къде тук има грешка. Няма такава.

  Коментиран от #4

 • Иванов2
  Отговор
  3 17:02  23.05.18
  До Иванов: При всички случаи трябва да се членува “комисияТА”. Ако имаше прилагателно пред думата “комисия” , само тогава в конкретния случай членуването се добавя към прилагателното. Пример: “ експертнаТА комисия”, “ временнаТА комисия” и т н .
 • Пабло
  Отговор
  4 19:31  23.05.18

  До коментар #2 от "Иванов":

  Тези комисии с лопата да ги ринеш! Не е ли някоя определена?
 • Чуденка
  Отговор
  5 11:49  24.05.18
  А къде е грешката в подточка А?

Напиши коментар:


Публикувай