Last news in Fakti

23 Май, 2018 16:51 1 192 4

Прокуратурата прати Ангелкова да брои чадърите на плажа

  • николина ангелкова-
  • плаж-
  • чадъри

След като постави белотата на пешеходните пътеки и чистотата на пътните знаци под специален надзор, сега прокуратурата възложи на министъра на туризма Николина Ангелкова да провери спазват ли се законовите изисквания по стопанисването на плажовете предвид старта на летния сезон, съобщи "Клуб Z".

От Върховната административна прокуратура (ВАП) искат от Ангелкова да провери първо дали има осигурен свободен достъп до плажовете, без да се определят такси за това (надзорът за законност е прерогатив на ВАП, а в случая става въпрос дали се спазва Законът за устройство на черноморското крайбрежие, б.р.)

Както е известно, всяко лято избухват скандали с ограничаването на свободния достъп до ивицата, гарантиран не само от законите, но и от конституцията, от страна на собственици на земи, намиращи се зад плажовете. Така например на "Силистар" частници не допускат туристите да стигнат до плажната ивица с автомобили, освен ако не заплатят такса за паркиране. Оплаквания имаше и за плажа в Росенец, където се разполага т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Огради периодично изникват и около "Русалка". Протести пък предизвика новата дървена ограда на испанската "Ибердрола Инмобилария", с която тя маркира имота си в горичката зад "Корал", а общински път, по който да се стигне до плажа, на практика няма.

Прокуратурата иска от Ангелкова да провери и дали се спазва изискването за 50 на 50 зони - за свободно плажуване, т.е. с лични плажни принадлежности и с платени такива.

"По силата на закона тази площ трябва да е равностойна като достъп до морето със зоните с разположени от концесионера или наемателя плажни принадлежности, които той предоставя възмездно на посетителите на морския плаж и да е обозначена на морския плаж и на указателни табели", припомнят от ВАП.

Проблемът тук е, че законът не казва как се уреждат въпросите с един плаж като "Велека" в Синеморец, например, където свободната зона се намира много по-далеч от пътя, който води към плажа отколкото платената такава. За да се достигне до нея, трябва да се премине половината плаж. Все пак бе пресечена практиката от минали години, при която концесионерите разполагаха на първа линия платените шезлонги и чадъри, а плажуващите, които не искат да плащат за сянка, бяха изтикани зад тях.

Ангелкова ще трябва да направи проверка още за законосъобразно поставяне на преместваеми обекти и съоръжения за осъществяване на задължителните дейности на морския плаж и за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване и др.

"Според закона задължителни са дейностите по осигуряване на водното спасяване, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, а обектите и съоръженията за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване по правило могат да заемат общо до 2 на сто от площта на морския плаж", припомнят от ВАП.

Срокът за извършване на проверката е двумесечен. След това ще има "обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона... и за санкциониране на виновните лица".

Самата Ангелкова анонсира преди дни, че и това лято ще има множество проверки по плажовете. И въпреки че очевидно прокуратурата не й вменява отговорност да следи и за палатки на пясъка, министърката обяви, че в обхвата на дейността й ще попаднат и т.нар. диво къмпиращи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    7 0 Отговор
    Koe e това бабе
  • 2 Bahti

    7 0 Отговор
    Научете Тва да брои първо.
  • 3 Един ....

    6 0 Отговор
    Весело изкарване на лятото по морските ни курорти за сметка на държавата , Николинке !
  • 4 georgi

    3 0 Отговор
    На плаж Нестинарка да провери спечелена концесия с цена по 0.36 ст. шезлонг и чадър - по 5 лв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове