931 11

24 май - Върви, народе .....

Ден на българската просвета, култура и славянската писменост

24 май - Върви, народе .....
Венцислав Михайлов

Днес е 24 май - ден на българската просвета, култура и славянската писменост. Националният празник се чества всяка година на 24 май, като се чества създаването на глаголицата от братята Кирил и Методий, познати още като Солунските братя.

Според църковния календар Денят на Св.Св. Кирил и Методий, създали първообраза - Глаголицата - на българската писменост, която е и славянска писменост, се чества на 11 май.

Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид - кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до XIX в. се е ползвала и в Румъния.

През 1851 г. в Пловдив за първи път се честват Св. св. Кирил и Методий. Денят по-късно започва да празнува като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. През 1975 г. пред Народната библиотека в София е открит паметникът на Светите братя Кирил и Методий.

Кирилицата, която се използва от близо 11 държави като официална азбука и е опростен вариант на глаголицата.

Глаголицата е създадена от Св. Св. Кирил и Методий по време на Първа Българска държава през IX в.

Смята се, че глаголицата е опростена от Св. Климент Охридски, който кръстил новия вариант кирилица.

В оригиналния вариант на кирилицата, съставен от св. Климент Охридски, има 44 букви за 44-те звука, за разлика от сегашната българска азбука с 30 букви.

Глаголицата и, следователно, кирилицата заимстват система на азбуката от египетски йероглифи, прото-синайската система за писане и гръцката азбука. Системата за писане и структуриране на думите е комбинация от латинската, копстката, арменската, грегорианската и глаголската азбуки.

Най-ранният надпис, изписан с кирилица е от 931 г. в пещерен манастир близо до с. Крепча в България. Най-ранните ръкописи, изписани с кирилица са „Книгата на Сава”, датирана между X и XI в.

Думата „азбука” възниква от произнасянето на първите две букви от глаголицата – „А” и „Б”. По същия начин е конструирана латинската дума „alphabet” (азбука на англ.) от гръцките букви алфа и бета, първи в гръцката азбука.

Кирилицата се използва като писменост и от неславянски езици като казакстански, монголски, осетски, татарски, таджикски и в някои части на Аляска.

Кирилицата се видоизменя и опростява многократно докато достигне сегашната си форма. Първоначалната кирилска азбука се използва само в стар църковно-славянски – езикът, на който е изписана църковната литература в Русия и част от Източна Европа.

Кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз. Първата, различна от латинската е гръцката азбука.

Всяка буква в кирилската азбука имала свое име, което значело нещо. Например, А - „аз” (аз), Б – „буки” (букви), В – „веди” (знам), Г – „глаголи” (думи, говоря), Д – „добро” (добро, доброта) и т.н. Имената на буквите помагали на учениците по-лесно да запомнят азбуката и реда

България


Още по темата

 • Върви, народе възродени! (ВИДЕО + СНИМКИ)

  Върви, народе възродени! (ВИДЕО + СНИМКИ)

  Традиционно шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, премина в центъра на София. Начело бяха ...
  24.05.2018
  1 475
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 08:05  24.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2 08:15  24.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Незнам
  Отговор
  3 08:44  24.05.18
  Наистина това,което са измислили като азбука не отговаря на това което знаем днес,следователно излиза че Охридски я е изплагиатствал и променил ,аз ако съм Кирил или Методий бих се обидил
 • Kaзахстанец
  Отговор
  4 09:07  24.05.18
  От началото на 2018г. в Казахстан кирилицата е заменена с латиница по указ на тамошният им президент-боклук.

 • SAAB
  Отговор
  5 09:51  24.05.18
  Честит празник ! ... искам да подаря на " Дондуков 2 " втори том на Винету ....за свободното време в междучасието траещо пореден мандат ! :)

  Коментиран от #9

 • бб лентичката
  Отговор
  6 13:13  24.05.18
  Егати простотиите! По-големи идиотизми не бях чел скоро.
 • 7 14:07  24.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • плевен
  Отговор
  8 17:27  24.05.18
  Имаме нужда от икони,и нека те да бъдат двамата братя.Климент,Наум,Ангеларий,Горазд...За мой срам другите не ги помня.Забравили сме тези които наистина са работили тук за културата ни.
 • 5ко
  Отговор
  9 21:10  24.05.18

  До коментар #5 от "SAAB":

  Има и Винету 3
 • 5ко
  Отговор
  10 21:28  24.05.18
  Кирил и Методий са създали Глаголицата, а Св Климент, наречен Охридски, защото създава Охридската книжовна школа (изконна Българска провинция), та ИМЕННО ТОЙ СЪЗДАВА СЪМРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА АЗБУКА, НАРЕЧЕНА "КИРИЛИЦА" в чест на своя учител. За него изрично се споменава, че :ПРОИЗХОЖДА ОТ ДРЕВЕН, БЛАГОРОДЕН, МИЗИЙСКИ РОД, т.е. ЧИСТ БЪЛГАРИН. Кирилицата е изцяло съжбразена със спецификите на БЪЛГАРСКАТА РЕЧ , но е възприета от много народи. Та мисълта ми е,че тя е създадена САМО И СПЕЦИАЛНО ЗА БЪЛГАРИТЕ!!!
 • ТОЧКАТА
  Отговор
  11 22:08  24.05.18
  Честит празник....

Напиши коментар:


Публикувай