2 833 8

Шофьорът на блъснатия автобус: Най-важни са пътниците

Михаил Трайков е овладял машината, спомагайки тя да не се обърне

Шофьорът на блъснатия автобус: Най-важни са пътниците
Снимка: bTV
Константин Карагьозов

Шофьорът на градския автобус, блъснат от тежкотоварен камион на входа на София на магистрала "Тракия" проговори пред bTV за инцидента.

"И аз не знам как стана. Мисля, че затова ми е счупена ръката – от стискане на волана", заяви Михаил Трайков, който е с над 20 години професионален стаж. Пръв се качва в автобуса и слиза последен.

"Пътниците, най-важни са пътниците. Аз не можех да изляза. Казах им да отворят аварийнте кранове, да излязат те. Аз излязох последен. Хората в рейса са много по-уязвими, тъй като в градския транспорт предпазни колани няма.

Още на място разследващите полицаи изтъкнаха ролята на шофьора, който е предотвратил преобръщане на автобуса. Трайков очаква операция. Според него турският тираджия вероятно е заспал – инцидентът става на равно, при хубаво време.

Веднага щом го чува по телефона, към мястото тръгва шефът на гаража му Емил Ботев.

„Каза ,че двама души лежат на пода и не мърдат. Много беше притеснен, много беше уплашен”, разказа той. Според него в случая е имало поне малко късмет – автобусът се е подпрял на отводнителна канавка и това също е спомогнало да не се преобърне.

Автобусът по линия номер 7 се е движел към столицата, когато е застигнат от ТИР с турска регистрация. Бутал го над 30 метра. В момента на удара в автобуса са се возели 25 души, сред тях – и деца. Те са пътували от село Лозен за София.

Общо 12 души пострадаха при катастрофата. Трима от пострадалите са в ИСУЛ, на четирима е оказана спешна помощ в „Пирогов”. Тежко ранените са настанени в болница "Света Анна".

Шофьорът на камиона – Гьокхан Кахриман, остава в ареста.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Къртев 🐓
  Отговор
  1 21:23  23.05.18
  Аз съм имал, не един случай с турски тир. Най запомнящ ми е на Хаинбоаз: Шофьора реши, че може да ме изпревари в един обратен завой с наклон, на който аз се спусках на втора предавка с около 20т товар. В следствие, на което мигновенно се изправих на спирачките и спрях. Имаше кола, която се размина по чудо с турският водач. Та този убавец (турчина) въобще не отрази случилото се, и като рали пилот продължи да сече завоите надолу. Та в този ред на мисли, този турски шофьор трябва да бъде наказан. Това е късмет, че няма по-тежки последици, тъй като удара става отзад, което изненадва неприятно шофьора. Само професионализма и опита на шофьора на автобуса са предотвратили по тежка ситуаия
 • име
  Отговор
  2 21:29  23.05.18
  ето този е герой , а не оня в планината!
 • Шароу
  Отговор
  3 21:40  23.05.18
  Шофьорите в градския транспорт са печени
 • шофьор
  Отговор
  4 23:08  23.05.18
  Трябва по сериозен контрол на тъпите фесове.Масово нарушават правилата.

 • Герой
  Отговор
  5 01:05  24.05.18
  Този водач заслужава медал!

  Коментиран от #8

 • Koko
  Отговор
  6 07:48  24.05.18
  Турските шофьори са свикнали с липсата на контрол по българските пътища. Шофират нагло не зачитат правилата за движение и често влизат преуморени в страната. Случки много: Таня и Бойко прегазени от заспал водач, тирове на тракия да не те срещат....Липса на ефективен контрол = липса на държава. Инак сме първи в геополитиката....
 • моторджия
  Отговор
  7 08:05  24.05.18
  Крайно време е да се започне масов контрол над турските и не само тираджии. Много стриктен обаче срещу турските, които масово НЕспазват никакви правила. Изтрепаха сумати и народ и се държат толкова нагло, че просто няма на къде. Няколко пъти ми се е случвало на косъм да предотвратя катастрофа заради тях. Притискат ме, секат пътя, засичат, нареждат се в колона и не позволяват никой да ги изпревари. Ако тръгнеш да изпреварваш не те пущат да влезеш между тях, те изпреварват на забранени участъци, а в населените места изобщо не намаляват. Държавата ни, ако изобщо има такава трябва най-после да се вземе в ръце и да не ги оставя тези джигити безнаказани. Не трябва да се държим, като васална на турците държава и да позволяваме да ни мачкат, както са го правили векове наред. Задължително трябва виновните да лежат по затворите. Когато разберат, чу ако направят нещо ще лежат, сами ще си сложат спирачките, а не както сега да остават безнаказани.
 • име
  Отговор
  8 08:31  24.05.18

  До коментар #5 от "Герой":

  За разлика от шофьора на Юнион Ивкони, който заслужава затвор, за това, че го обърна една малка количка.

Напиши коментар:


Публикувай