Last news in Fakti

24 Май, 2018 11:56 2 543 27

Бойко Борисов носи на папата уникално четвероевангелие на Иван Александър

  • папа-
  • подарък-
  • евангелие

Има още два подаръка – картина на художника Павел Митков и 33 маслодайни рози от Казанлъшко

Три подаръка носи премиерът Бойко Борисов на папата – уникално четвероевангелие на Иван Александър, картина на художника Павел Митков и 33 маслодайни рози от Казанлъшко.

Четвероевангелието е изработено през 1355 г., но след падането на Великотърновското царство то отива в един молдовски княз. Князът обаче посещава Света гора и го подарява на манастира „Св. Павел”, обясни Емил Велинов, директор на Дирекцията по вероизповеданията.

Картината на Митков е изображение на Св. Иван Рилски пред пещерата. Маслодайните рози ще бъдат засадени в Рим.

Българският премиер ще има аудиенция утре при главата на Римокатолическата църква – Негово Светейшество папа Франциск.

Нещо безпрецедентно ще се случи по повод 24 май в Рим. За първи път официални делегации на България и Македония, водени от премиерите на двете страни ще се поклонят заедно на гроба на свети Кирил.

Днес Бойко Борисов и Зоран Заев ще бъдат и в базиликата „Санта Мария Маджоре”, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги.

Двете делегации ще участват също така в официалния прием, даван в българското посолство в Италия по случай 24 май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Венци

    20 9 Отговор
    Защо 33 рози? Защото папата е масон 33-та степен! Папата е дясната ръка на дявола. Прочетете го в Библията. Сатана управлява света чрез католицизма. Не се лъжете да му се покланяте чрез поклонението на папата. Исус ни е предупредил, прочетете го и се пазете от идолопоклонство.

    Коментиран от #2, #19

  • 2 ПЕЕВ

    12 10 Отговор

    До коментар #1 от "Венци":

    ЗАЩОТО ГОСПОД Е БИЛ НА 33 КОГАТО Е ВЪЗКРЪСНАЛ БЕ КОМУНИСТЧЕ.
  • 3 Гост

    7 2 Отговор
    Предполагам заради годините на Иисус Христос
  • 4 Анонимен

    12 2 Отговор
    Бойко, ще погалиш ли Папата по главата? Вземи с теб Бойко Василев и Бойка Дангова, та да може Папата да се хвали:
    "Три Бойки са ме галИли по главата!"
  • 5 Възмутен съм

    38 3 Отговор
    Как така ще се подарява това Евангелие на папата, как така дори ще напуска България!? До колкото разбирам от статията не се подарява копие!!!
    Това граничи с национално предателство!!!
  • 6 Валя

    6 22 Отговор
    И кое му е уникалното на такава простотия,евангелията са доказани измислени лъжи за фантастични събития,най-колосалните лъжи в историята на човечеството

    Коментиран от #10, #11, #21, #22

  • 7 Светлини

    19 2 Отговор
    Нещо на Карл Май нямаше ли в книжарницата?
  • 8 Прометей

    11 4 Отговор
    ТИКВАТА.....“НОСИЛ ЕВАНГЕЛИЕ..“........ Е ТОВА АКО НЕ Е ВЪРХА НА ИДИОТИЯТА.....

    “независимите“......как е под......шлифера МУ....хахахахааааа
  • 9 Кълвач

    6 2 Отговор
    Можете да е нещо по практично, нов телефон, бутилка уиски и от ония неговите скъпи пури!!!
  • 10 ЕДИН ЧОВЕК

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Валя":

    Уникалното е,че е писано преди 600-700 години и е част от историята. И още други неща, но като гледам размишленията ти, не очаквам да разбереш, следователно само си губя времето

    Коментиран от #12

  • 11 Пастърма

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Валя":

    И от кого точно са доказани, Вале?

    Коментиран от #14

  • 12 Валя

    0 6 Отговор

    До коментар #10 от "ЕДИН ЧОВЕК":

    Какво има да се разбира,доколкото знам е благоприлично да не се окачествяват като ценност доказани лъжи,каква е тая мания да превръщате лъжата в морална ценност колкото и стара да е тя,приемате лъжите че и им се възхищавате това е крайно падение
  • 13 Валя

    0 1 Отговор
    Какво има да се разбира,доколкото знам е благоприлично да не се окачествяват като ценност доказани лъжи,каква е тая мания да превръщате лъжата в морална ценност колкото и стара да е тя,приемате лъжите че и им се възхищавате това е крайно падение
  • 14 Валя

    2 10 Отговор

    До коментар #11 от "Пастърма":

    Изхвърли библията и чети истински научни творби,пълно е с тях по книжарниците че и нет-а,доказването на еволюцията просто закопа религията в преизподнята,само неосъзнати невежи предпочитат да си живеят заблудени

    Коментиран от #15

  • 15 Добронамерен съвет

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Валя":

    Валя, ако взимаш някакви лекарства или субстанции, време е да се посъветваш с личния си лекар. Нищо лично, просто добронамерен съвет. Поздрави.

    Коментиран от #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 албен царев гьовренеца

    8 0 Отговор
    Оригиналното Четвероевангелие на Иван- Александър се намира в Британския музей ! Това явно е копие.Само,че как са го направили? Англичаните не си дават току-тъй своите ценности. Може би по-подходящо би било да се подари на папата творенията на Св. Марк Ефески и неговите глави против латиняните и тяхната ерес. Ама нейсе ! Много е чувал Бойко за този православен титан на богословието ! Това да не е "Винету"?!
  • 18 SAAB

    2 0 Отговор
    А прочете ли го ? Или е прекалено много за .....втора книга !
    :)
  • 19 гптттт

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Венци":

    това че католиците в висшия си състав са Сатанисти е вярно...жалко за милионите хора които лъжат и им вярват че искат добро да има...това са само лъжливи думи:((((
  • 20 Ник

    5 0 Отговор
    На този ден всички трябва да помним, че не трябва да избираме полуграмотни идиоти да управляват държавата.
    Сега еднокнижният ходи да ни излага по целият свят... - Гледах му изявлението след словото на Заев... - Такива тъпотии "надрънка" селянина, че чак ме е срам да го гледам!

    Денят на нашата писменост трябва именно да ни напомня, че начело на държавата не може да са пожарникари, физкултурници, свинари и други индивиди преминали през спорта.
    Понеже оставихме тези полуграмотни идиоти да управляват страната, сега младото поколение не вижда смисъл от образование, понеже черпи пример от "първите на деня "
  • 21 Е.Николов

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Валя":

    Дано Бог да ти прости защото не знаеш какво говориш.
  • 22 бай Тодор

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Валя":

    Голям залък хапни, голяма дума не казвай! Не богохулствай защото един ден ще се чукаш по главата.

    Коментиран от #25

  • 23 Маркс

    6 1 Отговор
    Смятам това за престъпление. Книгата е историческо национално богатство и никой няма права над нея. Тоя умствено ограничен индивид, няма ли съветници, или и те му гледат сеира.
  • 24 Винету

    2 0 Отговор
    И ще ме погалят по главата!
  • 25 Валя

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "бай Тодор":

    Това е смехотворно,религиозната теза за създаването беше че Бог е създал Адам и Ева,сега учените доказват че и двамата са били маймуни но никъде в библията това не се споменава,това е само като пример достатъчно ли е като обяснение или да си търся други хапчета
  • 26 Валя

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Добронамерен съвет":

    Точно така хората,които приемат само доказателства са на хапчета а невежите не са,те са напълно нормални хора

    Коментиран от #27

  • 27 ГосТ

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Валя":

    Валя,изказваш се все едно си потомък на преписвача дарвин (всъщност Ламарк е човекът с еволюцията ). Двете неща са съвсем различни (науката и религията ) и взаимно допълващи, а не изключващи. Едното е наука, а другото духовенство. И без двете,човешкия род би се върнал в джунглата. Проблема е , че повечето хора приемат науката като източник на лукс и консумация. Всъщност, Науката отваря нови хоризонти за човешките възможности, и не предполага лукс,а себеотрицание и борба. Духоното и изкуството, предполагат същото. Тук е пресечната им точка. Без морал и духовни ценности ще бъдем просто едни маймуни с айфони,които няма да виждат нищо повече от поредната клюка вън фейсбук на телефона си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове