795 5

България празнува Деня на буквите

Венцислав Михайлов

България празнува днес Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 24 май е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

За първи път празникът в памет на делото на Светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост, се чества в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив на 11 май по стар стил през 1851 г. - по инициатива на Найден Геров. И днес Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за различните църковни служби/, части от Псалтира и Требника. С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги. В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

В края на IX век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гого
  Отговор
  1 12:50  24.05.18
  Терминът "славянски староцърковен" или "Old Church Slavonic" е използван за пръв път от Josef Dobrovsky във Виена през 1822г Преди тази дата от 19-ти век е имало само "старобългарски език" и братята са създали "българска", а не "славянска" писменост.

  Коментиран от #5

 • ежко бежко
  Отговор
  2 13:33  24.05.18
  Честит празник образовани българи!
 • Австрийка
  Отговор
  3 13:40  24.05.18
  Честит празник на всички българи по света , които не са забравили , че са такива!!!
 • 4 14:10  24.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Д'мин
  Отговор
  5 19:59  24.05.18

  До коментар #1 от "гого":

  Нека да не се правиш на историк! Щото първо са отишли да разпространяват буквите във Великоморавия, а и са били глаголица! Иначе, поклон пред делото им!

Напиши коментар:


Публикувай