1 641 20

Румен Радев: С дума в забрава умира светът (СНИМКИ)

Венцислав Михайлов

Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. За това предупреди в словото си пред Народната библиотека в София президентът Румен Радев. Той посочи, че със забравата на думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото, припомни държавният глава.

За него правописът е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни.

Ето и словото на президента...

Уважаема г-жо кмет на София,

Уважаеми г-н заместник-председател на Народното събрание,

Уважаеми г-н министър на образованието и науката,

Уважаеми народни представители,

Ваше преосвещенство,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми представители на академичната общност, учени и дейци на културата,

Драги деца, ученици, студенти и учители,

Скъпи сънародници,

Събрали сме да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата. Повече от век на тази дата споменаваме Светите братя Кирил и Методий, Свети Климент Охридски, първите ни книжовници, които почитаме като светци. Цитираме Паисий, Вазов, Михайловски. Ще го направим и днес. Но ако искаме децата ни да растат в страна на знанието и просветата, трябва да сме непримирими към невежеството. А това започва още с правописа. Той е първият урок по демокрация, защото в него всяка буква, всеки символ има своя смисъл и място, а голямата буква е само първа сред равни.

Следващата стъпка е речникът. Когато думите изпадат в забрава, с тях си отива и част от света. С думите погива и смисълът. Днес оплакваме свободата на словото. Но за да постигнем свободата, първо трябва да владеем словото.

Третата стъпка е знанието. Всеки го трупа според своите способности и усърдие, но и най-ученият не трябва да забравя смирението. Защото всеки знае нещо, което другите не знаят.

И най-важната стъпка е свободата на духа. Нея никой не получава даром и завинаги. Тя се отвоюва ден след ден със знание срещу невежеството, с кураж срещу лъжата, с характер срещу натиска.

По пътя на духа и знанието всички ние, българите, имаме една щастлива орис: нашият език. Тази реч „омайна и сладка“, на която ние мислим, обичаме, откриваме, сънуваме и която трябва да съхраняваме, защото днес все по-често пишем нехайно, говорим с шепа думи, а знанието все по-рядко се цени. Чудно ли е тогава, че все по-малко чуваме истината?

Днес празнуваме знанието и просветата. Невежеството няма празник. Но то заема всеки сантиметър, опразнен от културата.

В тази вечна битка на светлината с тъмата, пожелавам на всички вас, скъпи ученици, скъпи българи, да бъдете, както се пее в химна на Михайловски, „сеятели на правдата“. Грамотни, свободни и достойни.

Поклон пред святото дело на българския учител!

Успех по пътя на знанието на вас, скъпи ученици!

Честит празник!

България


Още по темата

 • Върви, народе възродени! (ВИДЕО + СНИМКИ)

  Върви, народе възродени! (ВИДЕО + СНИМКИ)

  Традиционно шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, премина в центъра на София. Начело бяха ...
  24.05.2018
  1 453
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ПЕЕВ
  Отговор
  1 12:47  24.05.18
  ЛЕЛЕ КОЛКО Е ТЪП ТОЗИ ЧОВЕК ИЛИ ПЪК КУРНЕЛИЯ МУ ПИШЕ РЕЧИТЕ.

  Коментиран от #8, #13

 • Прометей
  Отговор
  2 12:49  24.05.18
  БРАВО ГЕНЕРАЛЕ!! ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ!!! ВИЖДАМ МЕКИТЕ КИТКИ СКИМТЯТ НА УМРЯЛО!!! ЧЕТЕШ ЛИ...“ПЕЕВ“!?!?.....ХАХАХАААА..
 • Владо Вр
  Отговор
  3 12:50  24.05.18
  За съжаление е прав. Ученици в 11 и 12клас четат, и не разбират смисъла на прочетеното. Журналисти в национални медии, сричат, или използват жаргонни думи. Често срещано явление е вместо буквите "Ч" и "Ш", да се използват цифрите "4" и "6".Език свещен, на моите деди!
 • Ужас
  Отговор
  4 13:00  24.05.18
  БРАВО! ИСТИНСКА РЕЧ! И накрая излезе кметицата на София и взе да прелиства типично по гербераски речта от предходните години! За тази невежест говори г-н Радев! Не може да борави със словото, а е станала кмет! Честит празник БЪЛГАРИ!

  Коментиран от #6


 • Бичето
  Отговор
  5 13:06  24.05.18
  Президента на клишетата !

  Коментиран от #14

 • бббббб
  Отговор
  6 13:06  24.05.18

  До коментар #4 от "Ужас":

  Мога да те допълня.Фандъкова е детска учителка,която би трябвало да знае отлично правописа и словото.Ама...
 • Гост
  Отговор
  7 13:10  24.05.18
  Прецедента умен ама мнооо умен бе брауууу
 • 8 13:25  24.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Балканджи Йово
  Отговор
  9 13:28  24.05.18

  До коментар #8 от "Балканджи Йово":

  Пеев,явно Вие сте отчайващо тъп,защото това не беше писана реч.Тези които бяхме при паметника на светите братя Кирил и Методий сме свидетели на този факт,който още веднъж потвърждава високата интелектуална култура и вродена любов към отечеството на този любим президент на Република България,синът на родителите си,които са го възпитали и на Родината ,която той обича и и служи верно!

  Коментиран от #20

 • език свещен
  Отговор
  10 13:41  24.05.18
  Потресаващо,многозначително,настръхващо,омиротворително,разтърсващо....и....да продължавам ли с епитетите?! Тези думи,тези речови нюанси...сред нашите потомци-ученици и абитуриенти се обобщават само с едно...ЯКО-О ! ЖЕСТОКО-О ! Прав,много прав е Президентът.
 • Балканджи Йово
  Отговор
  11 13:44  24.05.18
  Пеев,явно Вие сте отчайващо тъп,защото това не беше писана реч.Тези които бяхме при паметника на светите братя Кирил и Методий сме свидетели на този факт,който още веднъж потвърждава високата интелектуална култура и вродена любов към отечеството на този любим президент на Република България,синът на родителите си,които са го възпитали и на Родината ,която той обича и и служи верно!
 • ПЕЕВ
  Отговор
  12 14:21  24.05.18

  До коментар #8 от "Балканджи Йово":

  ТРИ ПЪТИ ПУСКАШ ЕДИН И СЪЩИ КОМЕНТАР И СИ МИСЛИШ ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН ПРОСТОТИЯТА В РИТОРИКАТА НА ПРЕЗИДЕНТА ЩЕ Е ПО МАЛКА ЛИ.

  Коментиран от #15

 • 13 14:33  24.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 14 14:37  24.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • до кукупеев
  Отговор
  15 14:40  24.05.18

  До коментар #12 от "ПЕЕВ":

  Ти пък изобщо не мислиш, ама пускаш еднакво тъпи клишета
 • Сокола
  Отговор
  16 14:59  24.05.18
  Искам реч ит Карадайъ !

 • Д'мин
  Отговор
  17 15:45  24.05.18
  Ееех, ако беше Плевню, как щеше да изкара листчето... за пазаруване и да чете ли чете: 10 бр. яйца, един хляб, три марули, четвъртата Аз и един вибратор за жената.

  Коментиран от #19

 • патриотъ
  Отговор
  18 16:28  24.05.18
  Все повече и повече взех да уважавам президента,защото е умен и родолюбец,може би единствения от всичките наши управници,който заслужава уважение!Браво!
 • антрашпиц
  Отговор
  19 16:55  24.05.18

  До коментар #17 от "Д'мин":

  Плевнелиев е любимец на мижитурки като Пеев.
 • ГосТ
  Отговор
  20 06:16  25.05.18

  До коментар #9 от "Балканджи Йово":

  има много такива като пеев - отчайващо тъпи, но също и толкова нахални и безскрупулни. Те развалиха демокрацията, или по точно показаха че това е система, която не е добра за повечето общества.

Напиши коментар:


Публикувай