25 Май, 2018 00:00 2 583 9

Нови правила за личните данни в ЕС

  • eu-
  • ес-
  • ек-
  • данни

Ще има също така много строги правила

От днес, 25 май, в ЕС ще се прилагат нови правила за защита на данните.

Андрус Ансип, заместник-председател, отговарящ за цифровия единен пазар: „Утре новите правила на Европа за защита на данните ще се превърнат в реалност. Неприкосновеността на личния живот на европейските граждани ще бъде по-добре защитена, а предприятията ще ползват един и същ набор от правила в целия ЕС. Надеждните правила за защита на данните са базата за функционирането на единния цифров пазар и за процъфтяването на интернет икономиката. Новите правила гарантират, че гражданите могат да имат доверие в начина, по който данните им се използват, и че ЕС може да се възползва максимално от възможностите,предлагани от основаната на данни икономика. Нашите нови правила за защита на данните бяха договорени поради конкретна причина: две трети от европейците бяха обезпокоени от начина, по който се обработваха данните им, и имаха чувството, че не могат да контролират информацията, която предоставят онлайн. Предприятията се нуждаят от яснота, за да могат да разгърнат дейността си в ЕС по безопасен начин. Неотдавнашните скандали с данните потвърдиха, че с по-строги и по-ясни правила за защита на данните постъпваме правилно в Европа“.

Комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова:

„Личните данни са златото на 21-ви век. Ние оставяме данните си на практика с всяка направена стъпка, особено в цифровия свят. Що се отнася до личните данни днес, хората са изложени като в аквариум. Защитата на данните е основно право в ЕС. Благодарение на новите правила европейските граждани отново ще могат да упражняват контрол върху своите данни. Сега имаме избор и можем да решим какво става и кой с какви видове данни разполага. Можете да попитате и предприятията трябва да ви отговорят. Можете също така да вземете данните си, ако решите повече да не използвате съответната услуга. Предприятията също ще имат полза от новите правила, тъй като тези правила ще бъдат едни и същи навсякъде и предприятията ще си взаимодействат само с един орган. Това улеснява разгръщането на стопанска дейност в друга държава членка. Правилата се основават на подход, отчитащ риска. Предприятията, които печелят пари от нашите данни, са натоварени с повече отговорности. Те следва също да дават нещо в замяна на потребителите — поне сигурността на техните данни. Предприятията, чиято основна дейност не включва обработката на данни, имат по-малко задължения и трябва най-вече да гарантират, че данните, които обработват, са защитени и се използват по законен начин. Ще има също така много строги правила. Всички, особено предприятията, които печелят от личните ни данни, ще имат интерес да спазват правилата. С Общия регламент относно защитата на данните Европа потвърждава цифровия си суверенитет и се подготвя за ерата на цифровите технологии. Освен това новите правила започват да налагат стандарт за неприкосновеността на личния живот в световен план. Те ще помогнат да се възвърне доверието, от което се нуждаем, за да успеем в една глобална цифрова икономика".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    17 4 Отговор
    поредния евроидиотизъм.
  • 2 Голям Слон

    21 1 Отговор
    Зареждаш сайт, там ти пише "нещо", което ти, разбира се, не четеш, но се съгласяваш. Защото в противен случай няма да се отвори страницита. Отиваш някъде, подписваш нещо, съгласявайки се с общите условия, защото не си юрист и нямаш три часа време да прочетеш договора...

    Всеки сам решава какво да прави, естествено, но съм на мнение, че нищо няма да се промени. Просто за пореден път отчитаме някаква дейност, която ни изискват отвън.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 наглеци

    12 1 Отговор
    И сред толкова глупости, които са само общи пожелателни приказки, защо няма поне един пример от новите правила, на които трябва да се зарадваме? Да позная ли, че няма да ни харесат? Да позная ли, че ако имаш дребен семеен бизнес, ще те натоварят със задължението да ползваш нечии услуги по дейности, с които сам си се справял досега? За да може да сме добре увързани, да се следим един друг и да ни насъскват по-лесно един срещу друг. Както в гадните американски реалита, където "професионални", сертифицирани и наети от държавата, ловци на глави се дуят като пуяци и правят циркове на гърба на хора с дребни престъпления. А банкерските спекуланти, които си пълнят гушата разорявайки хората, трябва да ги възприемаме като крепители на икономиката. И когато една банка фалира и ограби хората, същите тези хора трябва да я спасяват чрез държавния бюджет за да продължи да ги ограбва.
  • 4 наглеци

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Нищо няма да се промени за едрите мошеници, защото с много пари (неизкарани с пот на челото) може да се заобиколи и компрометира всеки закон. Но под претекст, че се прави нещо за хората, ще ни пробутат хем нова схема за доене, хем нова примка на шията. Така че за обикновените хора нещата ще се променят на зле. Както се опитват да пробутват транснационалните чудовищни юридически идиотизми чрез транснационалните икономически споразумения.
  • 5 мнение на наблюдател

    6 0 Отговор
    Поредното празнословие! Всички големи корпорации ни шпионират постоянно. Като се почне от мобилните оператори, операционните системи, антивирусния софтуер, компаниите за хардуер, търсачките, социалните мрежи, месиджърите и т.н. И всички те злоупотребяват с личните ни данни като ги предоставят на други фирми и лица, служби и организции. Този регламент, освен бумащина, няма да донесе нищо.

    Коментиран от #7

  • 6 наглеци

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    Ако си свикнал да "подписваш нещо, съгласявайки се с общите условия, защото не си юрист и нямаш три часа време да прочетеш договора...", за в бъдеще внимавай. Аз не съм специалист, но гледайки как цвъкат безумие след безумие, постоянно съм в очакване на нова балтия. Няма да ме учуди, ако след време медиите възторжено обявят, че еди кой си читател на еди кой си сайт е осъден да плати някаква баснословна сума за щото е нарекъл някой политик "престъпник" или защото е обявил някоя фирма за мошеническа.
  • 7 наглеци

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "мнение на наблюдател":

    "Няма да донесе нищо" само посока на оправяне на нещата, но съм абсолютно уверен, че ще донесе нови "товари" и примки за обикновените хора. Схемата на "даване" на държавния капитализъм винаги е една и съща, по "еврейската схема": с дясната ръка ти дава 5 в лицето, а с лявата вади 500 от задния ти джоб без да разбереш.

    Коментиран от #8

  • 8 наглеци

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "наглеци":

    Искам да уточня, че не съм привърженик на клишираните определения за етносите, но това е схемата на мошениците-те не правят взлом и не предизвикват дандания, а тарикатлъци-да може да се усетиш чак когато вече не можеш да реагираш ефективно. А, в края на краищата, думата "мошеник" произлиза от най-известното еврейско име "Моше" ( на български- Мойсей). Не мразя евреите като нация, защото знам, че има исторически причини те да бъдат "най-" в някои неща. Във всяко нещо винаги има някой, който е "най-". Ако не бяха те, щеше да е някой друг. Причината да има някой, който е "най-" във нещо, не е в нещото, не е и у този който е "най-" в нещото. ПРИЧИНАТА Е В СИСТЕМАТА, КОЯТО СЪЗДАВА И НЕЩОТО И ТОЗИ "НАЙ-". Много ми се иска да може по форумите да си обсъждаме точно тази Система, а не отделните себеподобни или групи от себеподобни, които са се изявили в нещо. Но установявам, че тя като биологичните организми притежава свойството дразнимост-реагира адекватно за защита, точно през оформящата се кръвоносна система-интернет.
  • 9 крюшо

    3 1 Отговор
    Личните данни са златото на 21 век! Почват вицовете за Добър ден!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове