3 651 45

На море у нас или в чужбина?

Мартин Христов

По традиция в края на май всички вече започваме да мислим за море и ако още не сме решили къде да почиваме, търсим информация какви ще бъдат цените. У нас или в чужбина ще е по-евтино? Какви ще са условията по нашите плажове в сравнение със съседните в Гърция и Турция?

Екип на Нова тв отиде в курорта „Слънчев бряг”, за да провери дойдоха ли първите туристи там, спря ли строителството и как хотелите и заведенията ще спазват изискванията за шума.

Все още няма много туристи в курорта, тъй като активният сезон започва след 24 май. По-голямата част от хотелите се подготвят, една малка част от тях имат минимална заетост от 10-15%. С всеки изминал ден обаче потокът от туристи се увеличава.

През май почиващите все още може да се възползват от намаления с повече от 20% в сравнение с цените през юли и август.

Цените в „Слънчев бряг” започват от 35 лева за нощувка на човек и могат да стигнат до 200 лева в зависимост от настаняването. В Равда пък цените започват от 30 лева нагоре.

„България става все по-популярна като дестинация. Има голям интерес от страна на туристи от Европа. Очакванията са за 200 000 души повече в сравнение с миналата година. Наблюдава се отлив на руски туристи”, коментира Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма.

„Българите вече пътуват много по-често през годината, за по-кратък период. В този смисъл те избират да почиват и в България, и в чужбина. Гърция определено е лидер на пазара, следвана от Турция”, поясни Занков.

Очакванията са за добър летен сезон, макар и с по-малко руски туристи у нас.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Антон
  Отговор
  1 07:04  27.05.18
  Малко сравявате домати с картофи. Цялата ни ивица - Слънчев бряг и Св.Влас са едни от топ курортите ни. Редно е да ги сравните с топ курортите на Гърция примерно и тогава ще разберете колко е скъпо в гръцко. Също така е редно като сравнявате спокойствието и ужким ниските цени в масовите гръцки курорти, да ги приравните към българските такива - примерно мичурин,ахтопол, царевец или селата до 20-30 км от черноморския бряг. Защото гръцките села по които ходите са същите и като селските райони по черноморието ни. Да сега ще ми изтъкнете прясната риба, така е. Там имат предимство заради моретата, нашето море е ошетено от към риба. Въпреки че и по нашето море иамвече достатъчно местемцс предлагащи прясна риба

  Коментиран от #2

 • и кое те
  Отговор
  2 07:27  27.05.18

  До коментар #1 от "Антон":

  кара да наричаш курортите ни топ курорти ?? значи първо виж какво предлагат топ курортите в гърция и тогава виж дали въобще имаме подобни курорти на мутроморието ни за да ги сравняваш по цени . това което при нас е топ при гърците сигурно е 3-та категория....като категорията на туристическата услуга е комплексна и не е само по някакви си звезди които нашите хотели получават като подарък от сертифициращият орган

  Коментиран от #6

 • Асен
  Отговор
  3 07:33  27.05.18
  Йониско море в Гърция. Егнатия Одос и Иония Одос. Вързо, ефтино, качествено, малки, големи острови, чисто море, западен въздух, нощен живот, добри хора, слънце до 21:30.

  Коментиран от #10

 • Амтон 1
  Отговор
  4 07:56  27.05.18
  Ами основната разлика е хигиената ! Тука тя е въпрос на звезди /даже не винаги / , а в чужбина и обществените тоалетни са по-чисти от тези в хотел 4звезди тука . В БГ има цвла индустрия да произвежда много нискокачествена храна за туризма ! Ядем само палмово масло под различна консистенция и цвят ! Къде си Рагин , къде си ! На много малко места си струва парите тук ! Идете в Турция в 5 + ултра и пак ще говорим за качество , храна , плаж и т.н ! Само дето вдигнаха цените , а уж имаше криза и отлив на руснаци ! Номер едно са!!!!!!

 • Антон 1
  Отговор
  5 08:00  27.05.18
  Да добавя ! Има ред ! Няма дрифтове , хира по ресторанти с охрана и “ти знаеш ли кои съм “!:)::):) Тоест няма тъпи английски наркомани , немски общи работници , български “ мутри “ и пияни руснаци ! Всичката измет е тука ! Ако само знаете каква е репутацията на нашата полиция според всички изброени по-горе категории ! Хората си знаят , тука е разграфен двор !
 • Антон
  Отговор
  6 08:04  27.05.18

  До коментар #2 от "и кое те":

  Да топ курорти са , колкото и да не ви харесва, да не могат да се сранявст с топ дестинации по сейшели. Но и тайона не е сейшели. Кое ме кара да ги наричам топ - отиди на китен или приморско и после се върни на влас. Тогава ще разбереш защо са топ. И спокойно мога да заява че луксозните места по слънчев бряг и влас с нищо не отстъпват на тези в гърция - и като обслужване, и като качество на храна и нощувки, и като клиентела. И няма тълпи пяни уптреки. Ама струва пари, и пак е по-евтино от аналогично място в гръцко. Ама ходете къдетожси искате ваша работа. Но пак ви казвам като ми говорите за гърция - сравнявайте селата по които ходите с нашите села. Така би било най-справедливо.

  Коментиран от #8, #11

 • Антон 1
  Отговор
  7 08:06  27.05.18
  С това чисто море , няколко години наред определени хора станаха милионери да продават Лопедиум :):)::))
 • 8 08:10  27.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Амтон 1
  Отговор
  9 08:15  27.05.18
  Ма 02.06 ще водя децата в Порт Авентура и няколко дни в Барселона ! Цената е като на Елените ! Изживявянето обаче ........+++++!! Ходил съм вече и затова сравнявам ! Иначе хотелите четери звезди не са много хубави , обаче е чисто и храната качествена ! Затова 5+ улъра в Турция ! Къс полет , хубав плаж , хубава храна и сервиз , топло време и уважение за парите които харчиш !

  Коментиран от #17

 • гост
  Отговор
  10 08:46  27.05.18

  До коментар #3 от "Асен":

  Страхотни места, ама страхотни!!! От горе, от островите Керкира, Пакси, Лефкада, Кефалония, Итаки, Закинтос, имената на гръцки, и много други малки островчета до Етолия, ама не само те, и по сушата, по крайбрежието, Сивота, Парга, Превеза, чак до долу на Пилос и Каламата. Страхотни прекрасни места. Биват!!! И на истина добри хора, като нас, много блиски са ни културите. Чувстваш се като у дома.
 • АБСОЛЮТНО
  Отговор
  11 09:28  27.05.18

  До коментар #6 от "Антон":

  СИ ПРАВ...ХУБАВО СИ НАЩЕТО ЧЕРНОМОРИЕ.. И ПЛАЖОВЕТЕ И ЗАВЕДЕНИЯТА И ХОТЕЛИТЕ НИ СА НА НИВО.... АМА ,,МАТРИЯЛА "Е КОФТИ..И ТАМ Е ПРОБЛЕМА...А НЕ ,ЧЕ В ГЪРЦИЯ ,ТУРЦИЯ ИСПАНИЯ И ПРОЧЕЕ Е ПО -ХУБАВО И ПО-ЕВТИНО... ЩОТО ГАНЬО КАТО ОТИДЕ В ЧУЖБИНА НА МОРЕ ОТДАЛЕЧ СИ ЛИЧИ ПО ЧАЛГАТА ОТ РАДИОТО ..ПО КРЯСЪЦИТЕ ПО ДЕЦАТА И ПО МРЪСОТИЯТА КОЯТО ОСТАВЯ СЛЕД СЕБЕ СИ.. АМА ТАМ ИМА ПРАВИЛА И ЗАКОНИ КОИТО СЕ СПАЗВАТ И СОЛЕНИ ГЛОБИ АКО СЕ НАРУШАВАТ. И НАШЕНЕЦА СЕ ОСЛУШВА КАТО МИШКА В ТРИЦИ И ГИ СПАЗВА... ТАКА ,ЧЕ ОТ НАС САМИТЕ СИ ЗАВИСИ ДА СИ ОПРАВИМ ДЕРЕДЖЕТО,А НЕ ВЕЧНО ДА МЪРМОРИМ И СЕ ОПЛАКВАМЕ ОТ ВСИЧКО...

  Коментиран от #13, #14

 • Антон 1
  Отговор
  12 09:28  27.05.18
  Хаиде всички на Слънчакааааа ! Най -доброто от два свята! Защо ми изтрихте коментара за Хелена ? Това едно от малкото хубави места в БГ !
 • Абсолютно
  Отговор
  13 09:32  27.05.18

  До коментар #11 от "АБСОЛЮТНО":

  не си ходил по местата за които пишеш ! Лекувай си разстройството по нашето Ченоморие , яж боклуци и гледай стаята ти да не е на първия етаж , че после много липси ! А тая година очакваме персонал само ромчета с уникална хигиена и добър български ! На тая територия само тарикати ! Има пет шест месата , ама като ти кажа цената за двама възрастни с две деца и ще ти прималее ! Веднага си представяш , къде си ходил в чужбина и за колко пари .
 • Амтон 1
  Отговор
  14 09:35  27.05.18

  До коментар #11 от "АБСОЛЮТНО":

  По - хубаво е ! Само който не е ходил по хубави места в чужбина говори така ! Много по -хубаво е ! Не се подиграват с парите ти ! Хубаво и луксозно са две различни неща ! Почивката е нещо много различно от “лукс “, разбран по български ! Тука всичко е извратено . От бакшиша на летището до сервитьора и алчния собственик на хотела .
 • SAAB
  Отговор
  15 09:39  27.05.18
  Предпочитам Турция ......за да усета ,как посрещат чужденците у нас :)
 • Антон
  Отговор
  16 09:50  27.05.18
  Не ви казвам че навън е кофти. Казвам ви че тук си е достатъчно хубаво и много места с нищо не отстъпват на дестинациите, за които ми говорите дори ги превъзхождаме чисто климатично. Но ви казвам че не сравнявате аналогични места. И от там се получават разликите.
 • Гост
  Отговор
  17 09:54  27.05.18

  До коментар #9 от "Амтон 1":

  Само да те допълня, че да изпиташ пълно удовлетворение от почивка в Турция се ходи с кола! Просто защото има много какво да се види - да си "отвързан" да щъкаш навсякъде! Или просто, за да шофираш с кеф и "лиги да ти потекат от пътища"! Наистина от околните ни морски държави там кефа е най-голям, наистина!

  Коментиран от #22

 • ГосТ
  Отговор
  18 09:57  27.05.18
  Аз пък ще ходя на Izo, ще си купя и читава лодка със suzuki 8hp, да мога наистина да го разгледам,а не да се пека като скумрия на един и същ плаж и после да разпраам к'во било. Като разгледах снимки ми се видя прекрасно, а като включим и островите изобщо няма сми да се ходи на Okinawa, малко далечко е,а Izo на 3 часа път ;)

  Коментиран от #29

 • mediator37
  Отговор
  19 09:57  27.05.18
  Слънцето, морето, пясъкът и там и тук са еднакви. Дето е казал Константин-Кирил Философ: "Нима слънцето не грее еднакво за всички!". Сега обяснявам каква е разликата: -Паля колата (от Русе) и след 2:30 ч. съм вътре в морето на Кранево; след 3:30ч. на Харманите в Созопол, след 4:30 часа на Бутамята - Синеморец. Говоря вече съм във водата, не да ме чекират още, да ми бъркат в гъзът по летищата и да ми мажат пръстите с тампони на дълга клечка; - Нашата леглова база доказано и подпечатано е най-хубавата в цял свят. Най-луксозна и най-качествена, отговаряща на последния писък и крясък. Цените за настаняване са най-ниски. Гласувам твърдо "ЗА" нашето море. А пък каква уникална мизерия и мръсотия е на Хургада (Египет) и по хотелите и по плажовете им, нямам думи. Но имам снимки. А пък какво нагло искане на рушвет... Не ми я хвалете чужбината.

  Коментиран от #23, #24

 • Ахаха
  Отговор
  20 10:00  27.05.18
  В никой случай на море в БГ!!!!
 • гост
  Отговор
  21 10:13  27.05.18
  няма да има е.... учи! и пак ненаучен остава!
 • Антон 1
  Отговор
  22 10:17  27.05.18

  До коментар #17 от "Гост":

  Ходихме един път до Кушадасъ с едно преспиване на Чанак кале ! Обаче съм с две деца и макар да е по-евтино и не се съобразяваш с чартъра / седем дни / , може да стоиш 10-12 дни , е много изморително ! Освен това мисля , че е по-добре да пропусна една година ,ама да не правя компромиси . От пет до пет звезди в Турция има много разлика . Четери звезди въобще не стават . Най -добрите плажове на Анталия и т.н !:)
 • Антон 1
  Отговор
  23 10:22  27.05.18

  До коментар #19 от "mediator37":

  Какъв Египет ,какви пет лев ! Какво качество в БГ ! Я хапни малко в пет звезди “Елените “ или на друг “инклузив “! Слънцето да , ама замърсителите по морето не са едни и същи ! Тука е пълен боклук всичко ! Има няколко хубави плажа и тях скоро няма да ги има !

  Коментиран от #27

 • Ееееее
  Отговор
  24 10:26  27.05.18

  До коментар #19 от "mediator37":

  По тая логика не ходи никъде по-далеч от 3-4 часа от мястото където живееш !:):):):) Така май-добре си създаваш престава за света и после може да коментираш на воля тука !:):):):)

  Коментиран от #38

 • ТУРИСТ СЪМ МАКЛО АС
  Отговор
  25 10:47  27.05.18
  Публикувано във факти.бг: Цените в „Слънчев бряг” започват от 35 лева за нощувка на човек и могат да стигнат до 200 лева в зависимост от настаняването 200 лева на човек е добре ! Като включим жената и 2 деца по на 13 и 15 години получаваме 200+200+100+100 (100 лева ако ги таксуват наполовина нали са деца) = 600 лева на ден :) 10 дена да стоим са 6000 лева .Включваме отделно 1500 лева допълнителни разходи ,като атракциони , близки екскурзий в околността ,ресторанчета (така де - няма само в хотела да ядем и стоим ) сувенири и др. + 200 лева транспортни разходи отиване и връщане до Слънчака иии теглим чертата ! ПОЛУЧАВАМЕ БЛИЗО 8000 ЛЕВА ЦЕНА НА ПОЧИВКАТА :) НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ЧЕСТИТО !

  Коментиран от #26

 • Амтон 1
  Отговор
  26 10:51  27.05.18

  До коментар #25 от "ТУРИСТ СЪМ МАКЛО АС":

  Не е чак 8000 , ама не си заслужава и 6000 да е ! С полет до Анталия , после 5+ ултра на Сиде или Белек = 2200 до 3000 евро за четиримата ! Е ,има хотели за тая комбинация и за 10000 евро ,ама няма нужда ! За 1850 евро за четиримата , 2014 година в Анталия бяхме в уникален хотел от веригата “Делфин “! Само да кажа ,че за обяд на плажа ни донесоха рибата за децата -обезкостена !
 • Антон
  Отговор
  27 10:54  27.05.18

  До коментар #23 от "Антон 1":

  Стига с този ол инклузив! Колко си платил за една седмица там. На хубавите места на влас и слънчев бряг една вечеря с качествена храна и добро обслужване за 4 човека /двама от които деца/ е от порядъка на 300-350 лв. без да се оливаш със скъпи вина. Това са ти сигурно 2-3 дни от цената на ол инклузива на които всички гладни кълват. Е как искаш да има сравнение. В гърция подобна вечеря ще отиде поне на 200 евро. Да не говорим че легловата ни база е от най-новите в целия регион. Качеството навсякъде по света струва пари ,без значение дали си България , Гърция , Турция или някъде другаде. Единствения недостатък на нашето море е че хотелиерите се ориентираха към най-неплатежоспособните чужди туристи, представители на най-ниското стъпало в обществото им, доволно на 100 грама водка менте на аванъа или мега олинклизи за 50 лв. на ден. ти за 50 лв. като отидеш в магазина да купиш продукти за готвене за семейстовото с малко мляко и сирене и 50 лв. заминават. А искаш за толкова пари цвл ден хапване и пийване на корем, качествана храна, възпитан персонал и взискателни клиенти. Абе вие луди ли сте или живеете в друго измерение

  Коментиран от #33

 • Антон 1
  Отговор
  28 11:05  27.05.18
  Ол омклизива е шир потреба в целия свят освен в Турция ! Аз съм с две малко деца и ми е удобно . Тия работи по Влас с нашите порядки нямат нищо общо с истинска почивка ! Тука морето е мръсно , пиша го за четеъти път ! Храната е с недоказан произход и ме е прясна -100 % , освен на много скъпите места . Затова споменах Хелена ! Ходил съм инв Италия, Испания 3 пъти , Гърция , Турция много пъти ! Естествено че няма нужда от инклизив ! В Италия например няма нищо общо снТурция / количество и т.н ,/ , ама и не е важно това ! Важното е че на закуска има пет неща ама качествени . Не се подиграват с тебе хората ! И тоалетната чиста . За справка Сицилия 4 звезди - 4 човека - 3600 Лева !

  Коментиран от #34

 • Продажници сме
  Отговор
  29 11:08  27.05.18

  До коментар #18 от "ГосТ":

  Щом толкова ви харесва в чужбина ходете си там. Само да попитам, дали в Гърция хмалят курортите в Турция и плюят свойте. И обратното за Турция за Гръцките. Както а Италиянци да плюят свойте и възхваляват Френски и Испански и тн... Защото тук само това правиме. Ходил съм на почивка на достатъчно места по Европа и Балканите. И имам апартамент на нашето море. Тук плажовете са ни страхотни с фин пясък и приятно солено море

  Коментиран от #30, #31, #41

 • Не сме
  Отговор
  30 11:12  27.05.18

  До коментар #29 от "Продажници сме":

  Иди за 200 лева на вечер с децат да ядеш само палмово масло по нашите хотели и после пак пиши Мене ме е боляла главата да го спечеля тия пари , няма да ги давам на свлскинтарикати които сменят олиото в края на сезона Ти се къпи в лайняната вода тука . Трубитв са на по 50-60 метра в морето ! Няма къде са паркираш инлегловата база не в изчислена за плажа Направо е Чочо Манчо снехте “:):):):

  Коментиран от #32

 • Амтон 1
  Отговор
  31 11:14  27.05.18

  До коментар #29 от "Продажници сме":

  Рука са най- меъзните плажове с най - пресръпните концесионери ! И Слунчев бряг не е никакъв еталон , че по горе адаша сравнява вечери! Ти не знаеш кои кого ще гръмне и дали ще пресечеш пешеходната , вие ми сравнявате с ноемалния свят тая джунгла тука ! От Бургас до прехваления Влас лятото 2 часа ! Малоумщина !
 • Точно за теб
  Отговор
  32 11:18  27.05.18

  До коментар #30 от "Не сме":

  За такива като теб говоря. Така е, като не знаеш къде и кога да ходиш. И да знаеш, че има по-добра места за почивка от любимите ви Гърция и Турция и пак не са далече. Но по-добре да не знаеш

  Коментиран от #35

 • Алооо
  Отговор
  33 11:19  27.05.18

  До коментар #27 от "Антон":

  Ти за тия пари като включил и другите работи , щото не вярвям само да вечеряте все пак има и нощувки и т.н на Влас ще отидеш на Сирените в Турция оли Риксос
 • Антон
  Отговор
  34 11:24  27.05.18

  До коментар #28 от "Антон 1":

  Това за мръсното ни море е малко мит, една лъжа повторена 100 пъти станала истина. Да имало е сезони когато някъде някой ганя е отворил крана и е кзхвърлил мръсотият в във водата.... Морето ни е супер; пропускаме един много важен момент- по нашето черноморие няма големи промишлено производства които да разказват играта на водата, докато това не важи за другите околни дестинации. По повечето острови в гръцко къде мислите че отиват кафявата вода? А това за цвета на водата в нашето море, че била мътна и т.н., не е защото е мръсна, а поради чисто прородните особености на черно море, физико-химичнкя състав на водата и климатичния пояс в който се намираме. И нямам нищо общо нито с хотели, нито с туризъм, просто искам за парите които плащам да получа възможно най-добро.

  Коментиран от #37

 • Ами
  Отговор
  35 11:25  27.05.18

  До коментар #32 от "Точно за теб":

  Където и когато да ходиш , Черно море е все същите лайна ! От цяла Европа и от нашите уредени населени места по морето ! Всичко е изчислено по български :):):):
 • Гого
  Отговор
  36 11:27  27.05.18
  Нашето Черно море е вече пълен кенеф не бих отишъл повече там цените са почти еднакви с Гърция с тази разлика че навсякъде по нашето черноморие е мизерия и бетон.
 • Антон 1
  Отговор
  37 11:28  27.05.18

  До коментар #34 от "Антон":

  Само производството на цяла Европа !:)
 • mediator37
  Отговор
  38 12:12  27.05.18

  До коментар #24 от "Ееееее":

  Ако съм от Хасково-Пловдив ще ходя на Тракийско море, особено ако поразширят пътя след Златоград- Термес. Обширни безкрайни и чисти гръцки плажове, със спокойно и безплатно паркиране до тях. Ама не съм. Цялата брегова морска ивица на България е 374км. вкл. с канарите, а прави сметка само на един остров Тасос гърците имат 109км. При 3200км.- Гърция и 5200км.- Италия срещу 374км- България, ясно е кой-кой е откъм простор и плажен комфорт. Но е хубаво да броим и пътя в пари и време. Ако на 5 дни активно плажуване два дни ми е в път, това прави 40% паразитно време. А аз паразитното време го свеждам до 4% с плажуване в България.

  Коментиран от #39

 • Антон 1
  Отговор
  39 12:27  27.05.18

  До коментар #38 от "mediator37":

  Значи проблема не в във времето което ти трябва по принцип , а това че ти почиваш 7 дена ! Ние говорим за друго , а не кой с колко време разполага А почивка и съобразно това къде избира !:)
 • Лопатата
  Отговор
  40 13:33  27.05.18
  Колко удобно екипът на Нова е отишъл в Слънчев Бряг дни преди началото на сезона, за да не им се налага да прикриват факта, че и след 24-ти курортът е все още строителна площадка. Втората половина от статията е безсмислен пълнеж. Което доказва, че големите телевизии у нас са просто едни мащабни Фейсбук страници с видео материали и рекламни банери, контролирани от шепа олигарси.
 • ГосТ
  Отговор
  41 14:26  27.05.18

  До коментар #29 от "Продажници сме":

  Гърция не мога да я понасям. Не знам защо. Не съм ходил там,имам и нек'ви гръцки корени уж ма то от Солун са си български, нема и да отида. Е така,крака ми нема стъпи там,може и хубаво да е. Във Франция и Испания ще отида на море, но не и в Гърция. В България, си ходя на море на черно море. Все още са останали две три местенца. Другото е наистина кочина. Е така ще стане и с планината. Иначе Окинава си е Окинава :))),ще видим първо на по близкото Изо ще отида т'ва лято с лодката, пък другото лято може и на Окинава. Но като гледам снимки, и островите кат се обиколят..май няма сми да бия път със самолет. Въпреки, че са супер евтини. Скали,пещери,кристални води и лодка със suzuki 8hp...за к'во ми е да се разкарвам като простинАл кон ?

  Коментиран от #42


 • ГосТ
  Отговор
  42 14:32  27.05.18

  До коментар #41 от "ГосТ":

  п.п. и к'во ми ги хвалите тея малаки не знам. Същите са като нас. Мошеници и мишоци
 • 43 18:24  27.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Петко
  Отговор
  44 09:06  28.05.18
  У гръцко разбира се, що за въпрос.
 • filo
  Отговор
  45 11:18  28.05.18
  Предимството на Гърция е мнократно по дългата плажна ивица в сравнение с България, което означава по-спокойно плажуване и евентуално по-чиста вода, но почивката в Гърция излиза значително по-скъпа отколкото в България (поне двойно). Освен това през активния отпускарски сезон (юли и август) климатът в Гърция е значително по-неблагоприятен, тъй като е голяма жега и това е предимство на нашето море. Аз лично предпочитам да почивам в България, но всеки сам си преценява.

Напиши коментар:


Публикувай