1 784 5

Черешова задушница е

Днес почитаме мъртвите

Черешова задушница е
Венцислав Михайлов

Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Тази година Черешова задушница се пада на 26 май.

Този ден народът нарича Черешова задушница, но също така Спасовска задушница, Русалско или Спасовско одуше.

В църквата християните измолват прошка за душите на техните починали близки. Характерното за Черешова задушница е, че в подавките, освен традиционните обредни хляб, варено жито и вино, се слагат и череши.

От там идва и името на деня, тъй като тогава е първото опитване на черешите за сезона.

Самите подавки се носят на гробищата или рано сутринта, точно след като слънцето е изгряло, или вечерта, точно преди залез.

Преди да напуснат дома си близките на покойниците трябва да оставят прозорците си отворени, за да е сигурно, че нито една от душите на мъртвите не е останала в дома.

По пътя до гробищата трябва да се пази пълно мълчание, за да не бъдат смутени тези души. На гробищата, освен раздаването на подавките и преливането на гроба, се пали свещ.

В деня след Черешова Задушница е Петдесятница, един от най-големите църковни празници. Тогава се чества слизането на Светия Дух над Дева Мария и над Апостолите.

Освен това денят е приет като деня, в който е основана Христовата църква.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Рамбо Силек
  Отговор
  1 08:44  26.05.18
  Днеска купете бонбони и почерпете приятели и познати...стига сте се мразели и деляли под всяка статия!
 • Валя
  Отговор
  2 11:37  26.05.18
  Разбирам когато човек скърби за починал негов близък но ритуалите,които съпровождат скръбта са крайно извратени и примитивни,много животни също скърбят и отдават почит към споминали се от същия вид но не се държат като безмозъчни и не прилагат извратени ритуали защото това е естествения природен модел
 • Вертикал
  Отговор
  3 13:25  26.05.18
  Плодът на нашия избор в рая, когато вкусихме от "забранения" плод е смъртта! "...От плода на дървото посред рая не яжте, защото без това и ще умрете..." . Заповед дадена ни за да имаме свобода на избор! Изкушението внушено ни от паднали ангел беше: " ...не, няма да умрете, но ще станете като богове да знаете добро и зло..." А истината, която падналия ангел скри бе: "няма да умрете веднага, но след 60, 70 или 80години! И ето станахме като богове да знаем добро и зло, но цената е: ЗАГУБИХМЕ ВЕЧНИЯ ЖИВОТ! Христос ни освободи от "проклятието на смъртта", само трябва да повярваме в Неговото Възкресение! Бог да прости нашите близки покойни, да ги приеме при Себе Си където няма болка, скръб и въздишка, а има вечен живот! Амин!

  Коментиран от #4

 • Еретик
  Отговор
  4 13:42  26.05.18

  До коментар #3 от "Вертикал":

  Да вечен живот под формата на гниеща протеинова торба с кокали,невежество е вашата поквара

  Коментиран от #5

 • Вертикал
  Отговор
  5 13:56  26.05.18

  До коментар #4 от "Еретик":

  Дарявайки ни Своето Възкресение, Христос отново ни оставя свободни! ВЕЧЕН ЖИВОТ или торба с гниещи човешки кости! Сами избираме!

Напиши коментар:


Публикувай