1 884 7

Свети Дух е

Празникът Свети Дух е свързан по смисъл с честването на Петдесетница и се отбелязва винаги в понеделник

Венцислав Михайлов

На празника Свети Дух, който се отбелязва в деня след Петдесетница, Православната църква отдава почит на Светия животворящ Дух, който е третото лице на Светата единосъщна и неразделна Троица.

Празникът Свети Дух е свързан по смисъл с честването на Петдесетница и се отбелязва винаги в понеделник.

Двата празника са последни от Великденския цикъл.

На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. На този ден църквата прославя Светата животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети.

Според християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. В иконографията Свети Дух се изобразява като гълъб.

Празникът се свързва с култа към мъртвите и според народните вярвания на него душите на покойниците, "пуснати" на Великден, "се прибират". Жените носят на гробищата орехови листа, разстилат ги върху гробовете, та да "направят сянка" на мъртвите на оня свят.

В църквата постилат на пода орехова шума, коленичат на нея и със затворени очи "виждат" свидните си близки покойници.

Народът нарича празника Духовден и с него започва "Русалската седмица", "Русалската неделя", "Самодивската неделя". "Русалийки", "Русалии" били невидими, нечисти, вредоносни сили, на които, макар и по-рядко, се приписва способност да лекуват.

В Северна България вярват, че русалийките са душите на млади удавници, които като бели и жълти пеперуди прелитали отвъд Дунава.

За да се предпазят от русалиите, хората окичвали вратите и прозорците с пелин, чесън, репей, орехова шума, носели ги и в дрехите си, защото вярвали, че злите сили бягат от неприятната им миризма.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Валя
  Отговор
  1 09:12  28.05.18
  Кви духове бе,ако имате халюцинации отидете на преглед

  Коментиран от #7

 • Асклепий
  Отговор
  2 09:44  28.05.18
  Какви духове,каква троица?О,окаяни простосмъртни отворете си очите.Как от три мъжки начала,(бог,син и свети дух)може да се роди нещо?Помислете малко..
 • ПУТКИН
  Отговор
  3 09:59  28.05.18
  Тогава хората са били на много по високо Духовно ниво от сега!
 • гост
  Отговор
  4 11:04  28.05.18
  Дай Боже здраве на всички! Прости им и на неверниците тука, те незнаят какво правят.
 • Асклепий
  Отговор
  5 11:34  28.05.18
  Йоан Предтеча, Иисус от Назарет, Хермес Трисмегист, Орфей, Хирам Абив, Соломон, Платон, Залмоксис и много други Посветени наистина са овладели изкуството на безсмъртието, но тяхното дело не би имало никакъв смисъл ако хората не ги разбират и не ги следват. В катехизиса на католическата църква се казва, че Божият син е изпратен на Земята за да можем ние хората да станем богове. ”Той стана човек, за да можем ние да станем богове.” Кабалата също учи, че човек носи в себе си възможността да стане бог. Ние хората сме½ пръст и ½ бог. От нас зависи дали ще се превърнем обратно в пръст, или ще достигнем апотеозис.Когато Иисус говори за „Царство небесно”, той няма предвид конкретно местоположение, а психо-физическосъстояние: да се освободиш от страха от смъртта и да се издигнеш до онези, които владеят безсмъртието. Затова Той казва, че Царството е във вас. В Църквата ще ви излъжат, че е достатъчно да се молите и да сте покорни раби божии, за да се спасите, че Христос ще ви измъкне от гроба. Всъщност в нашите ръце е нашето спасение – всеки човек може да овладее Майсторското изкуство, стига да е задълбочен и упорит. Всеки човек може да стане Христос и да постигне безсмъртие.В този смисъл най-голямата грешка, която можете да направите е да се оставите да ви погребат в земята (а не в съоръжение за ревитализация) и да ви опеят като раби божии.
 • Кръст
  Отговор
  6 19:00  29.05.18
  Отговарям на Асклепий - как от три мъжки начала може да се роди нещо, питаш ти? Отговор - Духът е безсмъртен, Той нито се ражда, нито боледува, нито умира. Затова Христос не е проповядвал здравословен живот, не е изписвал хапчета, не е питал дали заболяването е остро или хронично, не се е молил за живот или смърт. Той, бидейки Бог и Човек, е разбирал че твоят живот е в Бога и така ти си безсмъртен, ти нямаш два живота-единият да умре, а другият да бъде неразрушим.
 • 7 19:05  29.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай