2 842 10

26 май 1876 г. - Панайот Волов се удавя в Янтра

Волов участва в подготовката на Старозагорското въстание през септември 1875 г.

Венцислав Михайлов

На 26.5.1876 г., на път за Румъния след разгрома на Априлското въстание, революционерът Панайот Волов се удавя при опит да премине буйните води на река Янтра. Панайот Волов е виден деец на националното революционно движение с псевдоним Петър Ванков. Той е сред инициаторите, учредителите и главните дейци на Гюргевския революционен комитет и на Априлското въстание.

Роден е през 1850 г. или 1851 г. в Шумен в занаятчийско семейство. Завършва Шуменското класно училище при Добри Войников. С материалната подкрепа на богатия си сродник Маринчо Бенли продължава обучението си в Букурещ, Болград, Одеса и Николаев (1869-1873).

Шест месеца преди да завърши Южнославянския пансион в Николаев (Украйна), е принуден да се завърне в Шумен поради заболяване. Назначен е за главен учител и директор на класното училище, организира вечерно училище, участва активно в дейността на местното читалище. Председател е на Шуменския частен революционен комитет и като негов представител през август 1874 г. участва в общото събрание на Българския революционен централен комитет (БРЦК) в Букурещ.

Арестуван е и хвърлен в затвора в началото на 1875 г. заради участието му в острия конфликт между местните младежи и европейските инженери, участващи в строителството на железопътната линия Каспичан-Шумен-Ямбол. Панайот Волов застава начело на недоволните шуменци, които осуетяват сватбата на френски инженер и местна девойка. След няколкомесечен престой в затвора е освободен и заминава за Румъния.

Волов участва в подготовката на Старозагорското въстание през септември 1875 г. Определен за апостол и действа в Ловешко и Троянско. След неуспеха на въстанието е един от учредителите и главни дейци на Гюргевския революционен комитет. Определен е за главен апостол на Четвърти Пловдивски революционен окръг с помощник Георги Бенковски.

В резултат на организаторската им работа са създадени десетки революционни комитети. В организацията са включени много местни патриоти с голям принос в хода на въстанието. След появата на противоречия в ръководството, той проявява воля и такт и в името на общото дело отстъпва първенството на Георги Бенковски.

Панайот Волов е един от инициаторите за свикването на общото събрание на комитетите от Четвърти окръг в местността Оборище край Панагюрище и взема дейно участие в него.

При избухване на въстанието е в Панагюрище и заедно с другите апостоли вдига населението на бунт. Формира чета, с която обикаля района на Копривщица, Карлово, Клисура и др. След разгрома на въстанието се отправя към Румъния заедно с Георги Икономов и Стоян Ангелов. След предателство са налага да преплуват Янтра, но буйните води го повличат и там намира смъртта си.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кабагайдаров
  Отговор
  1 07:35  26.05.18
  Винаги съм се чудил защо такива млади момчета са се жертвали за благото на България..........Днешна България не заслужава такива герои като Левски ,Ботев ,Волов и всички знайни и незнайни........

  Коментиран от #3

 • dynamo
  Отговор
  2 07:37  26.05.18
  Тоз, който падне в бой за свобода- той не умира! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

  Коментиран от #4

 • Расулюлах
  Отговор
  3 07:39  26.05.18

  До коментар #1 от "Кабагайдаров":

  Щото са терористи и глупаци деиствали против изконната турска власт и за да може сега тиквата и останалите от управленската шаика да са милиардери фараони ей затва

  Коментиран от #7

 • Аятолах Хомейни
  Отговор
  4 07:40  26.05.18

  До коментар #2 от "dynamo":

  Които падне в бои за чуждо благоденствие си остава там на полето да го ядат гаргите хахахаха

  Коментиран от #5


 • 5 08:07  26.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бесен Язовец
  Отговор
  6 08:14  26.05.18
  А някой знае ли по точно мястото, където се е удавил Панайот Волов ?
 • 7 08:43  26.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • mediator37
  Отговор
  8 08:45  26.05.18
  На 42км. от Русе и на 14 км. от град Бяла е кръстено на негово име село Волово. Пътят Русе- София минава през Волово.
 • Ефтини сензации
  Отговор
  9 09:23  26.05.18
  Да се удавиш в Янтра, все си мислех, че такова чудо няма как да стане...
 • анализатор
  Отговор
  10 16:26  26.05.18
  Тогава не е имало Украйна Затова има скоби//

Напиши коментар:


Публикувай