2 438 10

Тайни агенти на ДАНС влизат в частни фирми без собственикът да знае

Мартин Христов

Тайни агенти на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще бъдат внедрявани в институции и фирми без знанието на ръководствата им. Шпионите ще могат да влизат и в ролята на адвокати, художници, счетоводители и други, упражняващи свободни професии. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за ДАНС, публикувани на сайта за обществени консултации strategy.bg, цитиран от dnevnik.bg.

Основният аргумент за предлаганите промени са последните изменения в антикорупционния закон, с които специализираната дирекция в ДАНС за противодействие на корупцията по високите етажи на властта бе включена в новия мегаорган - Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), оглавявана от Пламен Георгиев.

Покрай тази промяна обаче са предложени и изменения, свързани с агентите под прикритие. Сегашната уредба гласи, че дейността под прикритие се осъществява в държавни органи, организации, както и в юридически лица. Предлаганите изменения предвиждат по-широко поле за разгръщане на тайна агентура: "при изпълнение на служебните си задължения служителите на агенцията могат да заемат длъжности на прикритие в държавната администрация, юридически лица, граждански дружества и като лица, упражняващи свободни професии."

Сегашната регламентация изисква агентите под прикритие да са само преминалите първоначална професионална подготовка и притежаващи разрешение за достъп до класифицирана информация. Тези две изисквания се предлага да отпаднат и на практика всеки агент на ДАНС да може да бъде "под прикритие".

И може би най-съществената промяна, свързана с тайните агенти, е, че в сегашната уредба се изисква разрешение и участие на ръководителя, в чиято структура ще бъдат внедрени те - "служителите на агенцията се назначават на прикритие по служебно или по трудово правоотношение от съответния ръководител на държавен орган, съответно от управителния орган на организацията или юридическото лице, по искане на председателя при спазване разпоредбите на Закона за държавния служител, Кодекса на труда или съответния специален закон". Проектът за промяна обаче предвижда просто "служители на агенцията се назначават на прикритие по начин, който не застрашава прикритието от разкриване".

"Констатираната липса на правна възможност за организиране на прикритие в структури без съгласието на съответния ръководител може да създаде затруднения и пречки за своевременното придобиване на информация, необходима за защита от посегателства, насочени срещу националната сигурност, особено в повишената и отчетена в световен мащаб опасност от терористични атаки и повишена активност на разузнавателните служби на държави от т.нар. трети свят", се казва в мотивите на предлаганите промени, подписани от премиера Бойко Борисов след предложение на председателя на ДАНС.

Предлага се и ясно да се предвиди, че служителите под прикритие да имат право на отпуски при условията и в размерите, предвидени за длъжността, на която са назначени.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 15:34  26.05.18
  “...Публикувано във факти.бг: Шпионите ще могат да влизат и в ролята на адвокати...“ Аааа- НЕ! Не искам лица от йерархична структура да се представят за колеги- адвокати, за да слухтят какво точно говоря! Това ми намирисва на възраждане на дс!
 • El comandante
  Отговор
  2 15:42  26.05.18
  Ушевите едни агенти,мани,мани!!!!чолйцайте от Сен Тропе!!!!
 • 007
  Отговор
  3 15:52  26.05.18
  Супер , много хитро , особено повече да са счетоводители и касиери под прикритие! Много е важно защото там се вижда истината на престъпленията ! Вижте и чуждите фирми с малко българско участие и с български управители, спедиторските най-вече.

  Коментиран от #8

 • Пешо
  Отговор
  4 15:58  26.05.18
  Е, сега ще се започнат едни циркове, едни постановки. Поредната идиотщина. ДАНС и т.н. Специализирана прокуратура са основните покровители на корупцията!

 • Расулюлах
  Отговор
  5 16:05  26.05.18
  Дс и доносниците с нови имена..всичко си е по старо му другари и другарки съотечественици
 • горския
  Отговор
  6 16:08  26.05.18
  А със щилки ще режат ли за да видят и документират кражбата в горите
 • 007
  Отговор
  7 16:10  26.05.18
  На социални помощи и спящи под кашони зимата на улицата ще има ли?
 • Шоо
  Отговор
  8 17:18  26.05.18

  До коментар #3 от "007":

  Счетоводител под прикритие в частна фирма? Кой е тоя луд да си подпише сам билета за оня свят?
 • гост
  Отговор
  9 18:16  26.05.18
  Прекалили са с филмите май...?
 • Боцмана
  Отговор
  10 20:15  26.05.18
  А ми то това стара информация бе хора. Че то и сега си ги има тайни агенти в Митници,ДАИ,КЗП,БДЖ,НАП,,,,само не разбирам по две заплати ли взимат или им дават да поокрадват и после да натопят някой невинен човечец ???????

Напиши коментар:


Публикувай