1 851 12

Цветан Василев бил собственик на десетки офшорки

Мартин Христов

Мажоритарният собственик на КТБ, който в момента се намира в Белград, е бил собственик на десетки офшорни компании. Това се разбира от документите по започналото вече дело за фалита на финансовата институция, съобщава седмичният "Капитал".

За собствеността на офшорките на Василев става ясно предимно от от собственоръчно подписвани от него декларации, изпращани до външни институции, които изискват такива, за да отговорят на вътрешните си правила и регулаторни изисквания. Другата серия подписани документи от Василев е около смени в чуждестранните кантори, които движат регистрацията и операциите на офшорките му. Сред тях са и такива, свързани със сделки като тази за "Техномаркет", "Петрол" и др.

В едно уверение до швейцарски банкер Василев оценява състоянието си на около половин милиард евро, което произхожда от управлението на банката и участие в проекти в различни сфери. Самата КТБ е придобита през 2001 г. чрез система от офшорни компании, припомня изданието.

Друг източник на информация за фирмите на Василев в офшорни зони е кореспонденцията на прокуратурата с чужди служби, които са я сезирали за съмнителни сделки на Василев и съпругата му.

Всяка банка е длъжна да идентифицира кой е реалният собственик на корпоративните й клиенти. Причините за това са много - противодействие на прането на пари, финансирането на тероризма, корупцията, както и формирането на големи експозиции, посочва изданието като уточнява, че при КТБ проблемът е обратен - да се укрие реалният собственик.

Някои от офшорките, за които се разбира, че са с краен собственик Василев, са сред кредитополучателите на банката като, ако отпуснатите суми се съберат, се надвишават всякакви тавани за големи експозиции към една група в Закона за кредитните институции. Това се е знаело от мениджмънта на банката, което означава, че той е бил наясно и с това, че към надзора на БНБ се подават документи с невярно съдържание, допълва вестникът.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БЕНЗИНДЖИЯ
  Отговор
  1 19:16  26.05.18
  Всички сте прозрачни, като посред бял ден но кой е в затвора а да няма кой, защото системата е измислена да закриля хората от високите етажи на властта но системата е и убиец на обикновенния Българин и ,какво сега ще правим, кой да обесим всички или генералите комунисти, който още злобно са зграбчили управлението на България!
 • ежко бежко
  Отговор
  2 19:19  26.05.18
  и този спомогна за объркване в държавата!
 • антрашпиц
  Отговор
  3 19:29  26.05.18
  Собственик на десетки офшорки!!!!Немой да бъде!!!Ааах тъ у комуниста.........
 • гост
  Отговор
  4 19:32  26.05.18
  Какво само драскате, кога България ще предяви иск към Сърбия за заграбените от Цветан Василев милиарди?!!! След като отказват да го предадат на българското правосъдие да си го държат, НО ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ!!!

  Коментиран от #5


 • антрашпиц
  Отговор
  5 19:47  26.05.18

  До коментар #4 от "гост":

  Ко да върнат......пари ли...абе ти луд ли си...кви пари,кви 5лева...балъците кат нас ще ги върнат..
 • ежко бежко
  Отговор
  6 19:54  26.05.18
  То почна връщането, веднага след обявяването!
 • Кибик
  Отговор
  7 19:59  26.05.18
  Всеки знае че Мустака има офшорки, пишете кой друг има, ако се чудите от кого да започнете, карайте смело, изнесете информация за по-дебеличките герои на нашето време.
 • Да да
  Отговор
  8 21:12  26.05.18
  Той не е дебел! Той е нисък! Не му достига метър ръст за да е манекен :ддд !
 • Работа и далавера
  Отговор
  9 00:08  27.05.18
  Защо Тиквуняка обикаля из Западните Балкани, а не постави условия на Сърбия за този крадец да се върне на България,а също и за връщането наЗападните покрайнини на България.Сега е момента да се притиснат сърбите,иначе няма Европа и други благинки за тяхната политическа мафия...
 • 10 00:28  27.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 11 00:29  27.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Добър ден
  Отговор
  12 11:25  27.05.18
  Далаверите на Цветан Василев започват да излизат на бял свят, но кога "великото" банкерче от Габрово ще бъдат вкаран зад решетките?

Напиши коментар:


Публикувай