1 211 10

БСП: Бедността е причина да не сме в еврозоната

Според Димитър Данчев България изпълнява критериите

Росен Стойчев

Една от основните причини да не сме част от еврозоната е именно бедността. Тя пречи да влезем в този клуб на богатите.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев пред БНР. Той подчерта, че България изпълнява числовите критерии за приемане на еврото, но това не е достатъчно, защото европейските страни очакват от нас истински реформи.

„Пенсионната система, образованието, здравеопазването и пазарът на труда да не оказват такъв натиск върху фискалната политика, какъвто го виждаме към момента“, обясни Данчев. Той припомни, че БСП и в рамките на този мандат, виждайки големите проблеми в образованието, предложи да се въведе карта „икономика – образование“, която да определи нуждите на бизнеса в съответните региони и да стимулира развитието на образованието по начин, по който да дава необходимите кадри на бизнеса.

„Анализът на Европейската централна банка е своеобразен шамар за управляващите, защото до голяма степен посочва същите предизвикателства пред страната ни, като доклада през 2016 г.“, допълни Данчев. Според него това за пореден път показва, че в политико-икономически план България вместо да се развива, тя изостава. „В доклада се обръща внимание на качеството на институциите и управлението у нас. Посочва се необходимостта от структурни реформи, включително и връзката между образование и пазар на труда, подобряване на конкурентоспособността, по-голяма ефективност при харчене на публични средства“, каза той.

По неговите думи това включва и значително намаляване на корупцията, осигуряване на независима и ефикасна съдебна система и подобряване на качеството на образователната система.

„Ако за някои тези констатации представляват изненада, то за нас от БСП съвсем не е така. Аз лично по време на изслушване на министъра на икономиката в НС , го критикувах за състоянието на бизнес климата у нас, за липсата на адекватна политика за привличане на повече чуждестранни инвестиции в страната“, допълни народният представител. Според него жестоко изоставаме с въвеждането на електронното управление, а от там се забавя административната реформа и намаляването на административната тежест за бизнеса.

„Изключително важно е България да стане част от Еврозоната. Голяма част от нашето общество не разбира ползите от присъединяването на страната ни, но трябва да се говори и обяснява“, подчерта той. Според него Еврозоната е гарант за по-голяма стабилност и сигурност. „Това ще доведе до повече чуждестранни инвестиции“, каза още Димитър Данчев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Я па я
  Отговор
  1 19:35  27.05.18
  А причината за бедността коя е ? 45-те г. социалистически възход. Е , добре се възходихме.

  Коментиран от #2

 • Пенсионер
  Отговор
  2 20:39  27.05.18

  До коментар #1 от "Я па я":

  Преди соца бяхме наистина най-бедни. От 1960 поне бяхме образовани и здрави. Нямаше престъпност… Днес… ...си отиваме Кой до гроба , кой на запад……… .

  Коментиран от #4

 • БОДИЛ
  Отговор
  3 22:42  27.05.18
  Ей , безсрамни са тия от БСП, бедни сме точно заради тях !!! От промяната през 1989г ограбиха държавата здраво ,три пъти я фалираха, станаха олигарси и сега най-нагло говорят за бедността на народа. А защо като бяха в управлението няколко пъти не направиха народа на България проспериращ и богат ??????

  Коментиран от #5

 • ВЪЗРАСТЕН
  Отговор
  4 22:49  27.05.18

  До коментар #2 от "Пенсионер":

  И бедни бяхме и ПОРОБЕНИ бяхме, затворите за какво бяха създадени, имаше престъпност само ,че не се тръбеше по медиите,какво е станало днес, вчера или оня ден ! Благодарение на тогавашната партия БКП и сегашната БСП сме на това дередже ! Всичко държавно стана частно и пак в техните ръце, само ,че тогава бяха за Русия, а сега имитират любов към Русия, на всички парите и децата им са в САЩ и в западни страни !!!

  Коментиран от #7


 • filo
  Отговор
  5 22:59  27.05.18

  До коментар #3 от "БОДИЛ":

  Взе ми думите както се казва. Подкрепям изцяло. Само ще допълня, че според мен много от гласувалите за ГЕРБ, го правят по-скоро срещу БКП (БСП).
 • Да да
  Отговор
  6 23:01  27.05.18
  Докато БСП и ДПС имат силно присъствие в парламента,трудно ще се оправим! Поне за сега са в пат и не прецакват повече нещата,не че не са ги прецакали и за напред! Още един парламент без тях и сме европейци!
 • filo
  Отговор
  7 23:02  27.05.18

  До коментар #4 от "ВЪЗРАСТЕН":

  И тогава децата и парите им бяха на запад. Иначе си прав за другото според мен.
 • Проблясъци
  Отговор
  8 09:27  28.05.18
  Аз мисля, че основната причина да не сме в еврозоната са точно БСП. Когато през 90 те години,БСП бяха на власт, другите источно-европейски държави си направиха реформите и тръгнаха бързо напред, а те правеха точно обратното, за да могат една шепа хора да станат олигархи за една нощ, а останалия български народ докараха до просешка тояга. Създадоха ГЕРБ като втора тяхна партия за да са постоянно на власт. Резултатът е видим за всички, няма реформи, няма търсене на отговорност, няма средна класа, няма свобода на словото, няма евро зона, няма млади хора. Сега същите определят и често сменят правилата на играта, което я прави крайно безинтересна, както за младите хора така и за инвеститорите. Но за всичко сме си виновни самите ние, защото допуснахме това да се случи.
 • ПЕЕВ
  Отговор
  9 12:06  28.05.18
  БЕДНОСТ ДО КОЯТО ВИЕ НИ ДОКАРАХТЕ.ВСИЧКИ ПРИВАТИЗАТОРИ БЯХА БИВШИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ВЕЛИЧИЯ.ОГЛЕДАЙТЕ СЕ ТЕ И СЕГА ОТ НАЪЙ-ГОЛЕМИТЕ КОМУНИСТИ СТАНАХА НАЙ-ГОЛЕМИ КАПИТАЛИСТИ.
 • редник
  Отговор
  10 15:15  28.05.18
  Докато се борехме с капитализма не бяхме богати , не гладувахме , не боледувахме и се образовахме ! От както се борим с комунизма глад , болести , мизерия и простотия … малко остана … ще се предаваме !

Напиши коментар:


Публикувай