764 10

Найден Зеленогорски: АЕЦ Белене може да ни струва още 5 млрд. лева

Вече са дадени пари за изграждане на площадката на Белене, но не е задължително там да има АЕЦ

Венцислав Михайлов

АЕЦ Белене може да струва на българските данъкоплатци нови поне 5 млрд. лева, заяви пред България он еър Найден Зеленогорски, заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

От страна на правителството се заговори за желание държавата да има 34% дял от бъдещ проект, което означава, че освен оборудването и площадката, ще трябва да даде и поне 4 млрд. лева. Не бива да забравяме и довеждащата инфраструктура, която би била на стойност около 1,5 млрд. лева, обоснова се той.

Вместо да се говори за сигурността и икономическата обоснованост на АЕЦ Белене, той отново е разменна политическа монета. Този проект отдавна е политически, а не икономически, заяви заместник-председателят на ДБГ.

Зеленогорски подчерта, че проектът за ядрена централа е на почти 40 години, за които технологиите са се развили много. Цената на тока от АЕЦ Белене би била по-висока от зелената енергия. Nе го казвам аз, а и редица експерти, допълни той.

Според думите му преди да се говори за изграждане на АЕЦ Белене трябва да е ясно как се гарантира сигурността на гражданите, къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво и създава ли опасност това за живота на хората.

Време е да мислим за по-модерна енергетика, а не постоянно да се обръщаме назад.

Вече са дадени пари за изграждане на площадката на Белене, но не е задължително там да има АЕЦ. Не разбирам защо не се мисли за алтернативни проекти, които не са толкова опасни като високо технологичен парк, коментира той.

Много изненадващо на едно и също заседание на Министерски съвет се взимат 2 решения – едното за превъоръжаването, с което се подава пас на европейските партньори и друго за рестарт на АЕЦ Белене и подаване към Кремъл, сякаш като подготовка на посещенията в Москва, коментира Зеленогорски.

От ДБГ са притеснени от опитите за промяна на евроатлантическия курс на страната, стана ясно от думите му.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • синя трева
  Отговор
  1 12:31  28.05.18
  Тоя е като пеперуда, от цвят (партия) на цвят!
 • плевен
  Отговор
  2 12:33  28.05.18
  От политик,който си сменя боята,като змия кожата акъл не ща.Тотално загърби СДС.
 • някой си
  Отговор
  3 13:34  28.05.18
  И тоя лъже, та маже. 5 милиарда - в това число и МИЛИОНИ за заплати, МИЛИОНИ данъци към държавата и ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ работни места. Догока ще публикувате измами!????

  Коментиран от #4

 • Да бе
  Отговор
  4 15:28  28.05.18

  До коментар #3 от "някой си":

  Ами ако правителството даде тези милиарди за да си купят хората фотоволтаици, ветрогенератори и други видове обурудване, които да сложат по покриви, тераси и дворове, с което да се осигури 100% задоволяване на един частен дом от електричество? Отделно като се санира и закупи енергоспестяващи уреди и си готов!!! А електрически коли, предприятия и прочие ще взимат ток от ВЕЦ и други мощности. Това е РОБСТВО гражданите да зареждат ток от големи фотоволтаични паркове, ТЕЦ-ове, АЕЦ-и прочие. Освен това значително им вдига цената на тока. Инфраструктурата за пренасяне на ток от АЕЦ или голям фотоволтаичен парк до домакинствата Е В ПЪТИ ПО-СКЪПА , ОТКОЛКОТО ГРАЖДАНИТЕ ДА СЛАГАТ АПАРАТУРА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ВЪРХУ СВОИТЕ СГРАДИ

 • Така де
  Отговор
  5 15:29  28.05.18
  Ясно е , че има интерес от АЕЦ Белене, защото Гинка купува ЧЕЗ и ще прави добив на биткойни, за сметка на народа
 • ултра
  Отговор
  6 15:53  28.05.18
  Абсолютно НЕ на безсмисления, дърт, политически и заробващ народа ни за десетилетия, руски проект! Ако поне капка инстинкт за самосъхранение и чувство на отговорност към бъдещите поколения, са останали у този народ, би следвало стотици хиляди хора да излязат и да протестират пред МС, срещу новата герберо-бесепарска и атакаджийска далавера!
 • БОКО
  Отговор
  7 08:51  29.05.18
  Потреблението на ток се увеличава всяка секунда.При положение ,че имаме площадка и оборудване ,е пълно безумие да не се построи.До няколко години ще бъдем енергийно зависими и тогава ще духаме свещите!Продажните ни политици са разделени на изток и запад и държавата и народа въобще не ги интересува!А в последно време ,като гледам и народа въобще не го интересува!какъвто народ ,такива и политиците!

  Коментиран от #10

 • гост
  Отговор
  8 09:04  29.05.18
  Опитът показва, че българите търсят основно източване на средства и покрай това се построява нещо.
 • Тони хахото
  Отговор
  9 18:30  29.05.18
  Ей Убавец ! Кажи ,като толкоз знайш,за колко и на кого се продадоха чешките ТАТРА реактори дето бяха поръчани най-напред за АЕЦ*а в Белене ? И кой после поръча тези двата ВВР*а на руснаците ????
 • дедо Шишарко
  Отговор
  10 21:14  29.05.18

  До коментар #7 от "БОКО":

  Ако не построят Белене ,ще откраднат парите !

Напиши коментар:


Публикувай