1 999 14

БАН: Няма как да догоним ЕС

Констатациите в него са, че от 2010 г. насам се наблюдава нарастване на дела на данъчните приходи

Венцислав Михайлов

Темпът на нарастване на БВП на България ще остане 3 - 3,5 на сто до 2020 г. Това прогнозират от БАН.

Проф. д-р Александър Тасев - директор на Института за икономически изследвания при БАН, отбеляза, че дори 3 - 4 на сто растеж за България е недостатъчен, за да се доближим до европейските стандарти.

Учените от БАН очакват плавно покачване на глобалната и европейската икономики.

Според проф. д-р Гарабед Минасян плоският данък вече не върши работата, за която е бил въведен и си заслужава да се мисли дали не трябва да се въведе прогресивен. Дебат трябва да има и за диференцираната ставка на ДДС, каквато е въведена вече в Румъния, и дава положителен ефект.

Анализът обхваща и развитието на банковия сектор, където се наблюдава сравнително слаба кредитна активност, въпреки понижението на лихвите и усилване на икономическата активност.

„Със сигурност ще има повишаване на лихвите по банковите депозити до края на 2018 г.”, посочи доц. Д-р Георги Сарийски. По думите му „просто технически няма поле за маневра накъде повече да се понижават лихвите”. В същото време банките имат проблем с пласмента на свободния ресурс и затова не се очаква скок на лихвите по кредитите.

Сарийски обаче допълни, че догодина вероятно и лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре.

Докладът отчита и резултатите от анализа на бюджетните приходи и разходи. Констатациите в него са, че от 2010 г. насам се наблюдава нарастване на дела на данъчните приходи, което се дължи на подобрението на събираемостта, а изключение правят само постъпленията от социални и здравно-осигурителни вноски.

На анализ е подложен и пазарът на труда, където се наблюдава намаляване на безработицата за всички възрастови групи, но делът на продължително безработните остава висок. Отчита се и подобряване на услугите на пазара на труда.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • чичоХ
  Отговор
  1 03:03  29.05.18
  Докато не изметем тази политическа върхушка, която знае само лицензи,наредби и, какви ли не ограничения за дребния и среден бизнес а и обикновените хора не виждам как ще се оправим.Въпросните лицензи,раз- решителни и др.заедно със съдебната система са най- големия източник на корупция,ерозия на обществото емиграция и куп други злини.Парите, който се дават за тия разрешителни парите за чиновници и времето, кое- то се губи по бюрокрацията ако се инвестират в полезна работа ще стане чудо.

  Коментиран от #2, #5

 • На здраве
  Отговор
  2 04:14  29.05.18

  До коментар #1 от "чичоХ":

  Политическата върхушка,много добре знае,че българина тояга не хваща! Проблема на давещия е в самия давещ се!
 • Неработеща държава
  Отговор
  3 04:28  29.05.18
  Раздут щат в МВР, администрация, некомпететни хора и работа не вършат, ниски заплати в образование и здравеопазване - това трябва да се промени, за да се даде възможност хората да са образовани и добре здравословно. И ще дръпнем. А ние зорлем гоним добрите от България, а другите не ги образоваме и се чудим защо не върши работа. Плоският данък върши работа и не трябва да се пипа.
 • мисли
  Отговор
  4 07:36  29.05.18
  Сега у нас е "на мода" повишаване на косвените данъци. Вероятно политиците ни смятат, че така хората не усещат увеличенията. Държавата не изпълнява и основната си роля - правоохранителна и правораздавателна. Не знам какви реформи прави Цецка Цачева, но положението е нетърпимо...

 • Гост
  Отговор
  5 07:48  29.05.18

  До коментар #1 от "чичоХ":

  Всичко се прави за благото на най-голямата частна фирма "Държава ООД" и нищо няма да се промени без тояга! Щом зимата тротоарът "е мой" и ме глобяват, че не съм го почистил, а през останалото време е техен и пак ме глобяват, ако изнеса някаква стока на него... На всичко отгоре допреди време можех да си платя простичко тротоарно, а сега ме вкарват в допълнителен филм - архитекти, оразмеряване, пожарна и пари, пари! Това е един простичък само пример за "европейска демокрация"! Ама щом си траем...
 • Българина
  Отговор
  6 08:05  29.05.18
  Това го знае всяко дете. Ес убива всичко европейско и го заменя с чифутско и ислямско, а доходите от глобализацията африкански
 • Гого
  Отговор
  7 08:38  29.05.18
  Икономически растеж 3-3,5% е характерен за Африканските държави благодарим ти Герб.
 • стоян георгиев
  Отговор
  8 08:44  29.05.18
  българия няма да стигне европа заради лошия материал тук.тва е причината.всички други се оправят без нас,дето ни пречат чифути,сорос,американци и т.н.проблемите са основно два липса на група за натиск срещу корумпираните ни политици и отчаиващата демография.тези проблеми произтичат от манталитета ни формиран през времето на соца.мишка до мишка импотентен до импотентния!

  Коментиран от #14

 • Нема Геле
  Отговор
  9 11:53  29.05.18
  Като няма как да догоним ЕС защо не спрем да се опитваме и не си оправим къщичката? Pro domo sua - не му ли е дошло времето? Вместо да гоним Михаля...
 • Джейсън Стейтъм
  Отговор
  10 11:54  29.05.18
  Я, това на снимката аз ли съм бил с чука? А авторските ми права?
 • ГосТ
  Отговор
  11 12:41  29.05.18
  Крайно време е в тая бананова република да се въведе прогресивно облагане. Трябва да се направи и добър климат за големите корпорации.На тях прогресивното облагане не им пречи. Пречи им корупцията. Само така ще има някаква работа за специалисти и няма всички за бягат навън,а и държавата ще понапълни хазната.
 • Бррр
  Отговор
  12 13:14  29.05.18
  Има ли такава държава?Дано се събудя по-скоро,че тоя сън ми омръзна!
 • браво
  Отговор
  13 14:51  29.05.18
  все някой трябваше да го каже
 • Бай хой
  Отговор
  14 17:42  29.05.18

  До коментар #8 от "стоян георгиев":

  Деси как ша си у ес като сименс а и не само произвежда в Русия а не в България. Справка снимката. Хората не искат слагачи и никой не обича предателите. Уважавт се дори противници ако са достойни.

Напиши коментар:


Публикувай